‘Güvenlik soruşturması’ Resmi Gazete’de yayımlandı

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’na dair kararlar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

GÜNDEM 17.04.2021, 01:36 18.04.2021, 10:03
‘Güvenlik soruşturması’ Resmi Gazete’de yayımlandı

Kamuya ilk defa atanacak kişiler için arşiv ve güvenlik soruşturması araştırmasını içeren 18 maddeden oluşan yasa Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.

Buna göre kamuya ilk defa alınacak kişilere dair uygulanacak olan güvenlik soruşturması EGM, MİT ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından gerçekleştirilecek.

Kanunda arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasıyla beraber yapılacaklar şu şekilde ifade edildi:

“Kamu kurum ve kuruluşlarında, yetkili olmayan kişilerin eline geçebilmesi durumunda ulusal güvenliği ve devlet güvenliğini tehlikeye düşürebilecek bilgi ve belgelerin yer aldığı gizlilik dereceli birimler, MİT, jandarma Genelkurmay Başkanlığı, istihbarat teşkilatları, emniyet ve sahil güvenlik birimlerinde çalıştırılacak olan kamu personelleri, cezaevi personelleri, üst düzey kamu yöneticileri, özel kanunlar gereğince arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasına tabi olan kişiler, milli güvenlik için stratejik öneme sahip proje, birim, hizmetlerde çalıştırılma şekline bağlı olmaksızın istihdam edilecekler.”

Öğretmenler de dahil edildi

Düzenlemeyle beraber arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması kapsamına kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak olan öğretmenler de dahil edildi.

Teklifle, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kapsamında bakılacak olan konular da tekrar düzenleniyor. Arşiv araştırması; kişinin kolluk kuvvetlerince halihazırda aranıp aranmadığı, kişinin adli sicil kaydı veya bir herhangi tahdit bulunup bulunmadığı, hakkındaki kesinleşen mahkeme kararlarıyla devam eden veya sonuçlanan soruşturma ve kovuşturmalar dahilinde olan olguların, hakkında kamu görevinden çıkarılma veyahut kesinleşen memurluktan çıkarmaya ilişkin cezaların olup olmadığına ilişkin mevcut kayıtların tespit edilmesi kapsayacak.

Bununla birlikte kişinin yabancı devletlerle veya yabancılarla olan iş birliği, terör örgütleri veya suç örgütleriyle eylem birliği irtibat veya iltisaklı olup olmadığının araştırması da kapsama dahil edilecek.

Güvenlik soruşturması, arşiv araştırması EGM, MİT ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından gerçekleştirilecek.

Yorumlar (0)