Güvenli bölge mutabakatında ince detay!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleştirdikleri 6 saatlik görüşmenin ardından açıklamada bulundu. Güvenli bölge mutabakatındaki ince detay ise dikkat çekti.

GÜNDEM 23.10.2019, 09:35 23.10.2019, 09:39
Güvenli bölge mutabakatında ince detay!

Türkiye ile Rusya, Suriye üzerinde Türkiye'nin savunduğu güvenli bölge hususunda uzlaşma sağladı. Söz konusu anlaşmaya göre, 150 saatlik sürenin sonunda terör örgütü YPG, 30 kilometrelik derinlikten çıkarılacak ve Barış Pınarı Harekâtı amacına ulaşacak.

Soçi Mutabakatı'nın ilgili 5'inci maddesinde şu ifadeler kullanıldı:

“23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına,YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 kilometrenin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır.”

Cumhuriyet Bayramı'na denk gelecek 

Barış Pınarı Harekâtı'nın sonuçlandırılması için belirlenen 150 saatin sonunda tarihin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na denk getirilmesi dikkat çekti. 

Böylece Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda bölgede bir anlamda kutlama da yapacak.

Bundan yaklaşık 4 yıl önce yine 29 Ekim günü DEAŞ'a karşı desteklenen YPG’ye yardım etmek amacıyla Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne bağlı Peşmergelerin, Habur Sınır Kapısı üzerinden Ayn-El Arab'a geçtiği görüntüler büyük yankı uyandırmıştı. 

Peşmergenin, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olan YPG’ye destek vermek için Türkiye üzerinden gitmesi, o dönem YPG’nin neden desteklendiği sorularını gündeme getirmişti.

TSK’nın YPG üzerine gerçekleştirdiği operasyonun sonucu, 4 yıl sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda alınmış olacak.

Türkiye, yine YPG’nin elinde bulunan Afrin’e düzenlediği operasyonda, Çanakkale Zaferi’nin 103. yıl dönümü olan 18 Mart günü Afrin ilçe merkezine girmişti.

Yorumlar (0)