Gündemi Covid-19 olmayan iki ülke!

Kuzey Kore'nin füze denemelerine Güney Kore'den "Dünya salgınla boğuşurken Kuzey'in yaptığı yakışıksız" tepkisi gelmişti. Dünya koronavirüs ile boğuşurken Yunanistan bunu fırsat bilerek Doğu Akdeniz'de yeni girişimlerde bulundu. Ankara anında harekete geçti.

GÜNDEM 01.04.2020, 08:22
Gündemi Covid-19 olmayan iki ülke!

Gündemi koronavirüs olmayan hatta koronavirüse meydan okuyan Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, son füze denemeleri nedeniyle Güney Kore'den "Dünya salgınla boğuşurken Kuzey'in yaptığı yakışıksız" tepkisini görürken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in de gündeminin Covid-19 olmadığı görüldü.

Türkiye’nin deniz yetki alanı anlaşmasını yok sayan Yunanistan’a cevap sahadan gelecek. Fatih, Karadeniz’de; Kanuni ise Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama faaliyeti yürütecek.

Bütün dünya koronavirüsle mücadeleye odaklanmışken bu durumu fırsat gören Yunanistan, Doğu Akdeniz’de yeni girişimlere kalkıştı. Türkiye’nin Libya ile imzaladığı deniz yetki alanı anlaşmasını yok saymaya çalışan Yunanistan, AB'ye (Avrupa Birliği) kendi çizdiği deniz yetki alanı haritasını gönderince Ankara da karşı hamle yaptı.

Fatih ve Kanuni sahaya inecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon aranacak yeni koordinatları belirleyerek Yunanistan’a cevabı sahada fiili olarak vermiş olacak. Bu kapsamda yılın ikinci yarısında Fatih, Karadeniz’de; yeni sondaj gemisi Kanuni ise Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama faaliyetlerine başlayacak.

Yavuz, Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin çalışıyor

Bu kapsamda Yavuz sondaj gemisi mevcutta Kıbrıs adasının güney kısmında sondaj faaliyetlerine devam ederken; Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin sismik arama gemileri de aralıksız olarak arama faaliyetlerine devam ediyor.

Personelin Covid-19 durumu

Diğer taraftan Türkiye, bölgedeki sismik arama ve sondaj gemilerinde koronavirüse (Covid-19) karşı da tüm önlemlerini aldı. Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmasını tamamlayarak Mersin Taşucu’na geçen Fatih’teki personel gemiden indirilerek 14 gün boyunca tedbir amaçlı gözlem altında tutulacakları otellere yerleştirildi.

Yorumlar (0)