Gül'den "yaşlı, hamile ve çocuk mahkûm" açıklaması

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "Bazı suçlardan hükümlü olan yaşlı, hamile ve çocukların cezalarını evde çekmesi alternatifi üzerinde duruyoruz" açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 25.11.2019, 11:48 25.11.2019, 12:17
Gül'den "yaşlı, hamile ve çocuk mahkûm" açıklaması

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, bazı suçlardan hükümlü olan yaşlı, hamile ve çocukların cezalarını evde çekmesi alternatifi üzerinde durduklarını belirterek, kadına şiddet konusunda "Bu fiilleri engelleyecek ve faillerin gerekli cezaları almalarını sağlayacak tedbirleri almak kararlılığındayız." ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ayrıca "Noterlik harç ve masraflarının tüm bankaların kredi kartlarıyla ödenebilmesini sağlayacağız." açıklaması yaptı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün açıklamalarından önemli başlıklar şöyle:

"Stajyer avukatlarımızın staj süreleri boyunca sigortalı olarak çalışabilmelerini sağlayacak düzenlemeler de gündemimizdedir."

"15 Temmuz'dan bu yana meslekten çıkarılan hakim ve Cumhuriyet savcısı sayısı 3 bin 926'dır."

"FETÖ, 15 Temmuz akşamı başlayıp 16 Temmuz sabahı bastırılan bir tehlike olarak yorumlanamaz."

"Yargının ideolojisi adalettir. Anayasamızda mahkemeler, 'şu grubun, bu zümrenin adına' demiyor, 'millet adına karar verir' diyor."

Kadına yönelik şiddet

Kadına yönelik şiddete ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, gerek mevzuat düzenlemelerinde gerekse uygulamalarda bu fiilleri engelleyecek ve faillerin gerekli cezaları almalarını sağlayacak tedbirleri diğer kurumlarla iş birliği hâlinde alma kararlığında olduklarını kaydetti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Plan ve Bütçe Komisyonunda, Adalet Bakanlığının 2020 yılı bütçesinin sunumunda, suç ve yaptırım dengesini, toplumun adalet duygusunu tatmin edecek şekilde gözden geçirmeyi düşündüklerini dile getirdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, kamu düzenini bozmayan, ciddi düzeyde mağduriyete yol açmayan suçlarda hapis cezalarına seçenek oluşturan yaptırımların süre ve tür yönünden kapsamının genişletilmesinin gündemlerinde bulunduğuna vurgu yaparak, ağır ceza mahkemeleri ile asliye ceza mahkemeleri arasındaki görev ayrımını da gözden geçireceklerini ifade etti.

Suça sürüklenen çocukların (SSÇ) davalarının öncelikli görülmesinin sağlanacağını da belirten Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, çocuk adalet sistemini onarıcı adalet yaklaşımı üzerine kuracaklarını bildirdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yasal altyapıya kavuşan adli görüşme odalarının ülke genelinde yaygınlaştırılmasının amaçlandığını kaydederek, kadına yönelik şiddeti gündemine aldı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, kadına yönelik şiddetin çözümüne ilişkin yöntemleri değerlendirdiklerini bildirerek, "Gerek mevzuat düzenlemelerinde gerekse uygulamalarda kadına yönelik şiddet fiillerini engelleyecek ve faillerin gerekli cezaları almalarını sağlayacak tedbirleri diğer kurumlarla işbirliği hâlinde almak kararlılığındayız." dedi.

Yaşlı, hamile ve çocuklar...

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, infaz sisteminin ıslah işlevine odaklı, etkili, doğru çalışması üzerinde durduklarını vurgulayarak sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bu kapsamda şiddet içermeyen bazı suçlardan hükümlü olan yaşlı, hamile ve çocukların cezalarını, elektronik izleme merkezi aracılığıyla evde çekmesi alternatifi üzerinde duruyoruz. Hükümlü ve tutukluların yakınları ile görüntülü görüşmesi, elektronik dilekçe gibi yeni uygulama modellerinin geliştirilmesi de çalışma gündemimizde yer alıyor."

Hukuk yargılamalara ilişkin usul hükümlerinde de düzenlemeler öngördüklerini aktaran Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleri arasındaki görev ayrımının yeniden belirlenmesi, küçük miktarlı talep ve davaların basitleştirilmiş ve hızlı bir yargılama usulüyle çözülmesi" gibi konuların çalışma başlıkları arasında bulunduğunu açıkladı.

Noterlere yetki verilecek

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bazı çekişmesiz yargı işlerinde, belirli sınırlar altındaki delil tespitlerinde noterliklere de yetki tanınmasını hedeflediklerini açıkladı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, noterliklerde parmak izi ile kimlik doğrulama sisteminin kullanılmasını sağlayacaklarını da söyleyerek, satış bedelinin, noterde işlem gerçekleşmeden satıcı hesabına geçmesini önleyecek bir finansal entegrasyon oluşturulmasının düşünüldüğünü kaydetti.

Kredi kartı noterlerde geçecek

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Noterlik harç ve masraflarının tüm bankaların kredi kartlarıyla ödenebilmesini de sağlayacağız." diye konuştu.

Yorumlar (0)