Gül'den Belçika'ya tepki: PKK'ya terör yasaları uygulanmıyor!

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Belçika Yüksek Mahkemesinin "PKK'lıların yargılanmasına engel olan kararına" tepki göstererek, "Aralarında sivillerin, çocukların, hatta bebeklerin de olduğu 40 binden fazla vatandaşımızın ölümünden sorumlu olmasına ve Avrupa Birliği terör örgütleri listesinde yer almasına rağmen PKK terör örgütüne terör yasalarının uygulanmayacak olması tarafımızca anlaşılamamaktadır." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 07.02.2020, 10:51 07.02.2020, 10:56
Gül'den Belçika'ya tepki: PKK'ya terör yasaları uygulanmıyor!

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Belçika Yüksek Mahkemesi'nin, PKK terör örgütü bağlantılı 36 özel ve tüzel kişiye karşı federal savcılığın 2010 yılında başlattığı soruşturmanın yargıya taşınmasını önleyen Belçika İddianame Odası kararını onaylamasına tepki gösterdi.

Bakan Gül, Belçika Adalet Bakanı Koen Geens için konuya ilişkin bir mektup kaleme aldı. 

"Karar uluslararası hukukla çelişmektedir"

Gül, söz konusu kararı büyük bir üzüntüyle öğrendiğini kaydederek, "Belçika adli makamlarınca verilen kararlar sonucu PKK'lıların terör yasaları kapsamında yargılanmamasının Türkiye açısından kabul edilemez olduğunu vurgulayan Bakan Gül, "Bu karar Türk milletinin vicdanında derin bir yara açmıştır. Aralarında sivillerin, çocukların, hatta bebeklerin de olduğu 40 binden fazla vatandaşımızın ölümünden sorumlu olmasına ve Avrupa Birliği terör örgütleri listesinde yer almasına rağmen PKK terör örgütüne terör yasalarının uygulanmayacak olması tarafımızca anlaşılamamaktadır. Anılan karar Belçika mevzuatının yanı sıra kurucu ülke olarak ev sahipliği yaptığı Avrupa Birliği'nin müktesebatıyla ve başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararları olmak üzere, uluslararası hukukla çelişmektedir." ifadelerini kullandı. 

"Terör örgütü yandaşlarının anılan karardan cesaret aldıklarını açıkça gösteriyor"

İlerleyen dönemde terör örgütü PKK tarafından bu kararın Belçika'da ve uluslararası platformlarda istismar edileceğinin açık olduğunu vurgulayan Gül, "Nitekim 5 Şubat 2020 tarihinde Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen skandal konferansa, PKK terör örgütünün yöneticisi statüsündeki bazı isimlerin katılım sağlamış olmaları, terör örgütü yandaşlarının anılan karardan cesaret aldıklarını açıkça göstermektedir. Bu bağlamda, Belçika yargı sisteminin PKK terör örgütü ve müzahir çevrelerce ileri sürülen asılsız iddialara alet edilmesinden büyük üzüntü duyuyoruz." açıklamasını yaptı.

"Terörizmle mücadelede uluslararası işbirliği perspektifine gölge düşürüyor"

Gül, Türkiye'nin terörle mücadele hususunda uluslararası yükümlülüklerini uygulayan, uluslararası topluma her türlü desteği sağlayan ve bu yolda bedel ödeyen bir ülke olduğunu kaydederek, "Ülkemiz, kendisine ve uluslararası topluma yönelik güvenlik tehditleri ve tüm terör örgütleriyle mücadele ederken, ülkenizden de aynı hassasiyet ve samimiyeti göstermesini beklemektedir. PKK terör örgütü mensupları da dâhil olmak üzere, ülkenizin çeşitli terör örgütü yöneticileri ve mensuplarının fiilen sığınağı haline gelmiş olması, ülkelerimiz arasındaki ilişkilere de terörizmle mücadelede uluslararası işbirliği perspektifine de maalesef gölge düşürmektedir." değerlendirmesinde bulundu. 

"Bir müttefik olarak bu yolda samimi çabalar ortaya koymanızı bekliyorum"

Söz konusu karara rağmen Türkiye'nin insan haklarına dayalı Avrupa kamu düzeninin korunması ve güçlendirilmesine yardımcı olmayı sürdüreceğini aktaran Gül, şu ifadeleri kullandı:

"Hukuki temelden yoksun söz konusu karar, Belçika'nın BM Güvenlik Konseyi kararları, Avrupa Konseyi sözleşmeleri ve Avrupa Birliği müktesebatı ile üstlendiği terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklere de açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Hukukun üstünlüğü ve demokrasiye olan sarsılmaz inancımızın, sizleri seçen Belçika halkı tarafından da paylaşıldığını biliyor, hukuken bizce yok hükmünde olan ve esasen Belçika hukukunun temel ilkeleri ile de bağdaşmayan bu kararın ortadan kaldırılması için yasama, yürütme ve yargı organlarının harekete geçmesinde yapacağınız katkıya olan inanç ve güvenimi bir kez daha vurguluyor, bu yolda sizlerden samimi çabalar ortaya koymanızı bir müttefik olarak diliyor ve bekliyorum."

Ne olmuştu?

Belçika Federal Savcılığı, 2010 yılında "terör örgütü PKK bağlantılı 36 özel ve tüzel kişiye karşı" soruşturma başlatmıştı.

Belçika İddianame Odası ise, Belçika Federal Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın yargıya taşınmasını önleyen bir karar almıştı.

Belçika Yüksek Mahkemesi ise Belçika İddianame Odası tarafından alınan bu kararı onayarak "PKK'lılar hakkında başlatılan soruşturmanın yargıya taşınması"nın önünü tamamen kapatmıştı.

Yorumlar (0)