Gül'den ABD'ye net cevap!

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Metin Topuz kararını eleştiren ABD'ye tepki gösterdi.

GÜNDEM 12.06.2020, 17:09
Gül'den ABD'ye net cevap!

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'a "Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yardım suçundan" 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmesini eleştiren Amerikan makamlarına Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den tepki geldi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türk yargısının bağımsız ve tarafsız olduğunu, emir alacağı tek mercinin Anayasa ve kanunlar olduğunu belirterek, hiçbir ülkenin, hiçbir kişinin, hiçbir kurum veya mercinin, Türk mahkemelerinin adil yargılamasına etki ve telkinde bulunamayacağının altını çizdi.

ABD'nin Metin Topuz eleştirisi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün Twitter hesabından tepki göstermesine neden olan olay, ABD Büyükelçiliğinin Twitter hesabından yaptığı açıklama idi.

ABD Büyükelçiliği Twitter hesabından yaptığı açıklamada eski çalışanlarının (Metin Topuz) "Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yardım suçundan" 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmesini eleştirmişti

Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada Amerikan Büyükelçiliği, Amerikalı yetkililerin, Metin Topuz'a yönelik davada İstanbul'daki tüm duruşmaları izledikleri belirtilerek, kararın derin hayal kırıklığı yarattığını, bu kararı destekleyecek inandırıcı bir delil görmediklerini, kararın süratle üst mahkeme tarafından bozulmasını dilediklerini ifade etmişti.

Metin Topuz'un yaklaşık 30 yıldır Türkiye ve ABD yetkililerinin ve vatandaşlarının takdirini kazanan önemli çalışmalar yaptığının ileri sürüldüğü açıklamada, Metin Topuz'un ABD'nin talimatları doğrultusunda Türkiye ve ABD kolluk kuvvetleri arasındaki iş birliğini geliştirdiği; Türkiye ve ABD'deki insanların güvenliğine önemli katkılarda bulunduğu savunulmuştu.

ABD Büyükelçiliği Metin Topuz'un resmî görevlerine ilişkin iddiaları da eleştirmişti.

Büyükelçilik, Metin Topuz hakkındaki iddiaların, Amerikan hükümeti adına ve ikili ilişkileri geliştirmek maksadıyla büyükelçilik çalışanlarının sürdürdükleri önemli faaliyetlerin kapsam ve mahiyetinin de çarpıttığını ileri sürmüştü.

Yorumlar (0)