Gri kategoride bulunan terörist PKK'dan kaçmak için 150 bin lira vermiş

Gri kategoride bulunan "Nirvana" kod adlı PKK'lı terörist, örgütten kaçmak için 150 bin lira vermiş.

GÜNDEM 24.01.2020, 11:36
Gri kategoride bulunan terörist PKK'dan kaçmak için 150 bin lira vermiş

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yakalanan terörist hakkında hazırladığı ve "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" ve" silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamalarını içeren iddianame, 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

300 bin lira ödülle gri kategoride bulunan "Nirvana" kod adlı PKK'lı terörist Semra Tunçer, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yakalanmıştı. Sanık Tunçer hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada soruşturma tamamlandı.

"Eğitim devam ederken ben hâlâ evime geri gönderileceğimi sanıyordum"

Semra Tunçer'in 1990 yılında Almanya'da yaşadığı sırada evine gelen terör örgütü gençlik yapılanması üyesi teröristin yaptığı propoganda yüzünden örgütün Hollanda'da bulunan kampına gittiği açıklandı. İddianamede terör örgütü PKK hakkında konuşan Tunçer, babasının Almanya'da yaşayan gençlere PKK hakkında eğitim vermek için Hollanda'daki kampa 15 günlük süreyle katılmasına izin verdiğini belirtti ve "Hollanda'ya geldiğimizde şehrin uzağında çiftlik benzeri bir yere götürdüler. Bu çiftlikte 100'den fazla genç vardı ve hepsi benim gibi eğitim almaya gelmişti. O zaman 15 yaşındaydım. Bu çiftlikte 45 günden fazla kaldık ve ideolojik eğitim verildi. Eğitim devam ederken ben hâlâ evime geri gönderileceğimi sanıyordum. Eğitimi veren 'Meriç Türk' kod isimli örgüt üyesinin uzun yıllar dağ kadrosunda faaliyet yürüttüğünü öğrendim" şeklinde konuştu.

"Bize bölgenin coğrafyası, arazi şartları, halkın örgüte yaklaşımı ve gece yürüyüşü gibi eğitimler verildi"

Kampta aldığı eğitimden sonra sahte pasaportuyla Suriye'ye geçen Tunçer, buradaki kampta ideoloji ve silah eğitimi aldığını ve PKK'nın sözde kuvvetlerinde çalıştığını, ardından 2016'da Türkiye kırsalına geçtiğini "Türkiye'ye geçecek olan grupların bulunduğu noktaya gittim. Diyarbakır kırsalına geçeceğim söylendi. Burada gruptaki örgüt mensupları, Türkiye'de hangi eyalete geçecekse ona göre farklı eğitimler almaktaydı. Diyarbakır grubunda bulunduğum için bize bölgenin coğrafyası, arazi şartları, halkın örgüte yaklaşımı ve gece yürüyüşü gibi eğitimler verildi" ifadeleriyle belirtti.

Ailesinin gönderdiği 150 bin lira karşılığında örgütten kaçmaya çalıştı

Türkiye'ye geçtikten sonra terör örgütünden kaçmaya karar verdiğini söyleyen Tunçer, Lice ilçesinin Yorulmas köyündeki bir milisten yardım istediğini "Evinde kalmamı riskli bulunca köyün ilerisinde yer alan ağaçlık alanda bir ay kaldım. Bu milis bana yiyecek ve battaniye getiriyordu. Kuzey Irak'ta bulunduğum zamanda babam beni görmek için gelmişti. Bana getirdiği kıyafetlerin arasında ablam telefon numarasını yazıp göndermişti. Saatime bu telefon numarasını kaydetmiştim. Bu numarayı bana yardım eden kişi arayarak ailemle irtibata geçti. Beni Diyarbakır'dan çıkaracak bir kadının olduğunu ve bunun için 150 bin lira para karşılığında anlaştıklarını söyledi. Ailem parayı bu kişiye gönderince kadın da beni almak için 3 kişiyle köye geldi. İstanbul'a gitmek için Diyarbakır'a doğru yola çıktık. Diyarbakır şehir merkezindeki uygulama noktası yakınlarında durdurulduk. Polisler etrafımızı sardı ve bizi araçtan indirdi" diyerek açıkladı.

2 yıl öncesinde fotoğraf teşhisine katılan Emine Bayet'in, 3 yıl önce terör saldırısı yüzünden hayatını kaybeden AK Parti Lice Başkan Yardımcısı Orhan Mercan'ın öldürülmesi yönündeki talimatı terör örgütü üyesi Tunçer'in verdiği de iddianamede yer aldı.

İddianamede 2 kez ağırlaştırılmış müebbet istendi

Tunçer'in terör örgütü PKK'daki durumu hakkında iddianamenin değerlendirme ve sonuç kısmında "Semra Tunçer'in, örgütün hiyerarşik yapısında üst kademe yöneticileri tarafından kendisine verilen emir ve talimatlar doğrultusunda hareket ederek 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçunu işlediği tespit edilmiştir. Tanık beyanına göre Tunçer'in, Orhan Mercan'ın öldürülmesi talimatını vererek olayda 'tasarlayarak öldürmeye azmettirmek' suçu ile 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçlarını işlediğine dair kamu davası açmaya yeterli delil elde edildiği anlaşılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Terör örgütü üyesi Semra Tunçer hakkında iddianamede "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" ve" silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Yorumlar (0)