Gözler 'yeni askerlik sistemi' için Meclis'te

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Meclis'in uygun görmesi halinde yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifinin bayramdan önce yasalaşabileceğini bildirdi.

GÜNDEM 23.05.2019, 11:04 23.05.2019, 14:26
Gözler 'yeni askerlik sistemi' için Meclis'te

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifinin, Meclisin uygun görmesi halinde bayramdan önce yasalaşabileceğini bildirdi.

100 yıl sonra askerlik sisteminde bir değişiklik yapıldığını söyleyen Muş, “Yeni sistemde askerlik 6 aya düşürülecek. Şu an kışlada bulunan ve bu süreyi dolduranlar kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren terhis olma imkanına kavuşabilecekler” dedi.

ER GENERALLİĞE KADAR YÜKSELEBİLECEK

Askerliğe devam eden bir kişinin generalliğe kadar yükselme imkanı bulacağının altını çizen Muş, bu kişilere sınavlarda yüzde 20'ye kadar ek puan verileceğini belirtti. Astsubay, subay şeklinde ilerleme imkanı olduğunu kaydeden Muş, meslek yüksekokulunu bitirenlerin de yedek subay olarak görev yapabileceğini belirtti.

BEDELLİ KALICI OLACAK

Meclis’e sunulan bu teklifle bedelli askerliğin kalıcı hale getirildiğini ifade eden Muş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Yaş sınırı ortadan kalkıyor. Bugünkü rakamlarla hesapladığınız zaman 31 bin lira gibi bir rakama tekabül ediyor. Bir yedek asteğmenin maaşının 6 katı gibi bir rakam belirlendi. Bu bedeli yatıranlar, bir aylık temel askerlik eğitimini yapmak suretiyle askerlik görevini ifa etmiş olacaklar. Ve bu artık kanunlarımızla daimi hale gelecek.

YOKLAMA KAÇAĞI VE BAKAYA KALANLARA TEK SEFERLİK BEDELLİ HAKKI

Yoklama kaçağı olanlar ve bakaya kalanlar bedelli askerlikten faydalanamayacak. Fakat bu kanun yürürlüğe girmeden önce yoklama kaçağı olanlara ve bakaya kalanlara, bir seferliğine bedelliden faydalanma imkanı getirilecek. Her vatandaşın zamanı geldiğinde gidip gerekli bildirimlerde bulunması gerekiyor.

HER GÜN İÇİN 10 LİRA CEZA

Bir vatandaşımız, kanun yürürlüğe girdikten sonra yoklama kaçağı olursa ve bakaya kalırsa gelmediği her gün için belli bir ceza öngörülmektedir. Bu 10 TL olarak belirlenmektedir. Eğer kolluk kuvveti yakalar ve kendi isteği dışında ilgili yerlere getirilirse yoklama kaçağı olanlar ve bakayada geçen süre ne kadar ise bunu 10 ile çarpıyorsunuz, bu kadar bir ceza uygulanacak. Kendi isteğiyle gelirse bu 5 TL'ye indirilecek.”

BAYRAMDAN ÖNCE YASALAŞABİLİR

Bugün Meclis Danışma Kuruluna tavsiye kararı alınması için öneride bulunacaklarını söyleyen Muş, önerinin kabul edilmesi halinde komisyonun 48 saat beklemeden teklif için görüşmelere başlayabileceğini bildirdi.

TALEP ÇOK OLURSA NE OLACAK?

Bedelli askerliğe ilişkin bir kota olup olmayacağı sorusuna Muş, “TSK’nin bir planlaması ve ihtiyacı olacaktır. Eğer düşüncesinin üstünde bir talep olursa bedelli için o dönem için bir kura yöntemine gidecektir. Altında kalırsa müracaat eden herkes alınacaktır. Ama dediğimiz gibi artık yaş sınırı yok, 20 yaşını dolduran bedelli askerlikten faydalanma imkanına sahip” şeklinde yanıt verdi.

Yorumlar (0)