Google, Türk boğazlarını Yunanca yaptı!

Amerikan web arama motoru Google, Çanakkale ve İstanbul boğazlarının isimlerini Yunanca yaptı. Hem Google arama motoru hem de Google Maps uygulamasında Çanakkale ve İstanbul boğazlarının adları Yunanca yazılarak değiştirildi.

GÜNDEM 01.12.2020, 08:39 01.12.2020, 15:28
Google, Türk boğazlarını Yunanca yaptı!

Google arama motoru ile Google Maps uygulamasının Türk boğazlarını Yunancaya çevirmesini, Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı farketti.

Mekan ve yer adlarının ruhu olduğunu, bir devletin egemenlik göstergesi olduğunu vurgulayan Cihat Yaycı, bunun, devletler hukukunda da böyle olduğunu, NATO’nun standart uygulamalarında da devletlerin egemen yetkilerinin bulunduğunu belirtildiğini, ancak buna rağmen Yunanistan'ın, Montrö Sözleşmesi’nde Çanakkale ve İstanbul boğazlarının adlarını "Bosphorus" ve "Dardanelles" olarak geçtiği için Google'ın da bu isimleri kullandığını kaydetti.

Yunanca isim kullanımının hem egemenliğe aykırı hem de mantıksız olduğunun altını çizen Cihat Yaycı, Google Türkiye’nin ivedilikle uyarılması ve derhal bu hatanın düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Türk yer adlarının Yunanca ifade edilmesinin Türkiye’nin egemenliğine açık bir saldırı olduğunu vurgulayan Cihat Yağcı, tarih boyunca yer ve mekan adlarının, sahipliğin göstergesi olduğunu hatırlattı. 

28 yıl önce Ermenistan’ın Karabağ'ı işgal ettiğinde ilk yaptığı işin tüm yerleşimlerin isimlerini değiştirmek olduğunu anımsatan Cihat Yağcı, yer ve mekan adlarının ülkelerin ve milletlerin sahipliğini gösteren isimler olduğunu ve Google'ın Yunanca yazdığı isimlerin gerçek adlarının Çanakkale Boğazı ve İstanbul Boğazı olduğunu, söz konusu uygulamanın ise Yunanistan'ın "Megali İdea" hevesi olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0)