Gönderilen DEAŞ'lı sayısı belli oldu!

İçişleri Bakanlığı tarafından 8 günde 15 yabancı terörist savaşçı (YTS) ülkelerine sınır dışı edildi.

GÜNDEM 20.11.2019, 10:16
Gönderilen DEAŞ'lı sayısı belli oldu!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Yakalananları kendi ülkelerine geri göndereceğiz. Biz kimsenin DEAŞ mensubunun oteli değiliz. Ben vatandaşlıktan çıkardım, siz başınızın çaresine bakın, bu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Bu, aynı zamanda bir sorumsuzluktur." açıklamalarının ardından yabancı terörist savaşçıların (YTS) ülkelerine sınır dışı edilme işlemleri başladı.

11-19 Kasım tarihleri arasında 10 Alman, bir Danimarkalı, bir İngiliz, bir ABD'li ve 2 Hollandalı yabancı terörist savaşçının (YTS) Türkiye'den sınır dışı edildiği bildirildi. 

Suriye'de yakalanan yabancı terörist savaşçının uyruk tespit çalışmaları tamamlandı. Ayrıca, ayrıntılı mülakatları yüzde 90 sonuçlandırılarak, ilgili ülkelerle irtibat kuruldu.

944 YTS kaldı

Türkiye'ye yasa dışı yollarla giren ya da yasal giriş yapıp zamanla yasa dışı hale gelen yabancıların sınır dışı işlemleri tamamlanana kadar zorunlu olarak tutuldukları geri gönderme merkezlerinde hala 36 uyruk, bir vatansız ile 2 de uyruk tespit çalışmaları devam eden 944 yabancı terörist savaşçı yer alıyor. 

Hangi işlemler yapılıyor?

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 9'uncu maddesi gereği çatışma bölgeleri ile ilişkili, terör örgütlerine üye oldukları ya da iltisaklı oldukları tespit edilen, terörist faaliyetlere iştirak eden/edecek yabancılar hakkında yurda giriş yasağı kararı veriliyor.

Hakkında yurda giriş yasağı olmasına rağmen sınır kapılarına gelenler, "kabul edilemez yolcu" dâhilinde geldikleri ülkeye geri gönderiliyor. Öte yandan, 30 ilde kurulan risk analiz birimleri tarafından yapılan değerlendirme neticesinde kamu düzeni ve güvenliği açısından Türkiye'ye girişlerinin sakıncalı olduğu belirtilen yabancılar da sınır kapılarında "kabul edilemez yolcu" dâhilinde geldikleri ülkeye geri gönderiliyor.

Güvenlik güçleri tarafından yakalanmaları ya da tespit edilmelerinin ardından yabancılara dair 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu dâhilinde, "yabancı terörist savaşçı" kuşkusuyla hakkında idari işlem yapılanlar ve terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi destekleyicisi olanlar, kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı bakımından risk oluşturanlar, uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle bağlantılı olduğu değerlendirilenler hakkında sınır dışı etme kararı veriliyor. 

Yabancıların, 6458 sayılı Kanunun 52. maddesi gereği sınır dışı etme ve idari gözetim kararı verilerek, ülkelerine transit gidebileceği bir ülkeye ya da üçüncü ülkeye çıkışları sağlanıyor.

Yabancıların geçerli pasaportları olması durumunda vize serbestisi dâhilinde gitmek istedikleri üçüncü ülkelere çıkışları sağlanıyor. Geçerli pasaporta sahip olmayan yabancıların, konsolosluklar üzerinden sağlanan seyahat belgeleriyle yalnızca menşe ülkelerine çıkışları sağlanabiliyor.

Sınır dışı edilecek yabancı terörist savaşçı (YTS) veya şüphelisi dâhilinde olan yabancıların, Türkiye'den çıkışları sağlanmadan önce yapılan seyahat programı, Dışişleri Bakanlığına en az 48 saat öncesinden aktarılıyor. Dışişleri Bakanlığı tarafından da ilgili ülke büyükelçiliğine bildirim yapılıyor.

Sınırdaki DEAŞ'lı ABD'ye gönderilmişti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki tampon bölgede bekleyen Ürdün uyruklu ABD vatandaşı DEAŞ'lı teröristin uçakla ABD'ye gönderildiğini duyurmuştu.,

Yabancı teröristlerin ülkelerine iadesinin sürdürüldüğünü belirten Soylu, "Yunanistan'la bizim aramızdaki sınırda kalan Amerikalı, İstanbul'dan uçakla Amerika'ya sınır dışı edildi." ifadesini kullanmıştı. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye’nin kuzeyinde terörist unsurlara yönelik gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı'nda yakalanan DEAŞ’lı terörist, tutulduğu İstanbul Göç İdaresi’nden 11 Kasım günü sınır dışı edilmek üzere Edirne’ye getirilmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı olduğu ileri sürülen DEAŞ’lı terörist, Türkiye’den sınır dışı (deport) edilmek üzere Pazarkule Sınır Kapısı’na getirilmişti. Pazarkule’den Yunanistan’a sınır dışı edilen terörist, Pazarkule Sınır Kapısı karşısındaki Kastanies Sınır Kapısı’nda bulunan Yunan görevliler tarafından kabul edilmemişti. Yunanlar, DEAŞ’lı teröristi tekrar Türkiye’ye yaya olarak geri göndermişlerdi. Türkiye tarafından da kabul edilmeyen DEAŞ'lı terörist, iki ülke arasında bulunan tampon bölgede beklemeye başlamıştı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD'li yabancı terörist savaşçının, kendi isteği üzerine üçüncü ülke olarak 11 Kasım günü Yunanistan'a sınır dışı edildiğini, Yunanistan'ın kabul etmemesi üzerine ara bölgede kaldığı anımsatılmıştı. Bakanlık, ABD tarafından ülkeye kabul edileceğinin ve seyahat belgesi düzenleneceğinin taahhüt edilmesinin ardından ABD'ye gönderilmek üzere gerekli işlemlerin başlatıldığını duyurmuştu.

Yorumlar (0)