Göç İdaresi'nden "tabela denetimi" açıklaması: "3 bin 643 tabela kaldırıldı"

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, yabancılara ait olduğu ve standartlara uymadığı belirlenen 3 bin 643 iş yeri tabelasının kaldırıldığını açıkladı.

GÜNDEM 18.06.2022, 17:37
Göç İdaresi'nden "tabela denetimi" açıklaması: "3 bin 643 tabela kaldırıldı"

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından, yabancıların işlettiği 3 bin 643 iş yerine ait tabelanın TSE standartlarına uygun olmadığının belirlendiği açıklandı.

“Tabela kuralları TSE tarafından belirlenir”

Göç İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'deki tabelalar için TSE tarafından "TS 13813 standardı" ile kuralların belirlendiği anımsatıldı.

Yabancı dilin bulunduğu tabelalara yönelik hususların da bu standart ile belirlendiğine dikkat çekilen açıklamada, bu çerçevede yabancı dildeki sözlerin yer aldığı tabelalarda, Türkçe ifadelerin yüzde 25'ini geçmeyecek puntolarla yazılması gerektiği dile getirildi.

Vergi kaydı olmayan 1815 işletmeye idari yaptırım

Açıklamada, bu standardın uygulanmasının denetlenmesine ve vergi levhası olmaksızın işletmelerin neden olduğu haksız rekabetin engellenmesine yönelik 81 ilde, vali/kaymakamların koordinasyonunda 4 Kasım 2021 itibarıyla, il göç idaresi müdürlükleri, yerel yönetimler, kolluk kuvvetleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, ilgili STK temsilcilerinin katılımı ve meslek odaları ile il ve ilçe seviyesinde denetim komisyonları kurulduğu kaydedildi.

"Denetim komisyonları ile yapılan denetimler neticesinde şu ana kadar 19 bin 309 iş yerinin yabancılarca işletildiği, TSE standartlarına 15 bin 666 iş yeri tabelasının uygun olduğu, 3 bin 643 iş yerinin ise TSE standartlarına uygun olmadığı belirlenmiştir.” sözlerine yer verilen açıklamada, bu tabelalara yönelik uygulanan idari süreçlerden sonra 2 bin 151'inin standartlara uygun duruma getirildiği, diğerlerinin ise işlemlerinin devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, "Vergi kaydı olmayan 1815 işletmeye idari yaptırım uygulanmıştır. Ankara'daki iş yerine ait söz konusu tabelaya ilişkin işlem, kolluk kuvvetleri tarafından yürütülen bu denetimler çerçevesinde gerçekleştirilmiştir." sözlerine yer verildi.

Yorumlar (0)