GKRY’ye silah ambargosunu kaldırmışlardı… Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’ye kınama

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) silah ambargosunu kaldıran Amerika Birleşik Devletleri için bir kınama mesajı yayımladı. 

GÜNDEM 17.09.2022, 10:14
GKRY’ye silah ambargosunu kaldırmışlardı… Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’ye kınama

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne savunma ticareti alanındaki kısıtlamaları kaldıran ABD’ye Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, alınan bu kararın Kıbrıs adasındaki çözüm çabalarına olumsuz yansıyacağı vurgulandı. Bakanlık tarafından yayımlanan kınama mesajında, “Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldırma yönündeki, 2020 yılının eylül ayında aldığı kararın kapsamını genişletmesini şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. 

“Kararı tekrar gözden geçirin” çağrısı

Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Adada iki tarafın eşitlik ilkesiyle ters düşen ve Rum tarafını daha da uzlaşmaz duruma getirecek olan bu karar, Kıbrıs sorununun çözülmesine yönelik çabalara olumsuz yanşayacak, adada yeni bir silahlanma yarışının başlamasına zemin hazırlayacak ve Doğu Akdeniz’deki istikrar ve barış ortamına zarar verecektir. Amerika Birleşik Devletleri’ni yeniden bu kararı gözden geçirmeye ve adadaki iki tarafa da eşit bir politika izlemeye çağırıyoruz. ABD de dahil olmak üzere uluslararası toplum, Kıbrıs Türk halkının 1959-1960 anlaşmalarıyla da onaylanan egemen eşitliği ve eşit uluslararası konumunu kabul etmeli ve bu yönde hareket etmelidir. Türkiye garantör ülke sıfatıyla her koşulda Kıbrıs Türklerinin varlığını, huzurunu ve güvenliğini sağlayacaktır. Bu hususta, hukuki ve tarihi sorumluluklarımız kapsamında gerekli adımları atmayı sürdüreceğiz.”

Yorumlar (0)