"Geri dönüşün tesisi terörle mücadele kadar önemli"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Küresel Mülteci Forumu'nda yaptığı açıklamada, "Mültecilerin yurtlarına dönüş hakkı tartışma götürmez. Suriye'de geri dönüşün tesisi terörle mücadele kadar önemli." dedi. 

GÜNDEM 17.12.2019, 13:40 17.12.2019, 13:51
"Geri dönüşün tesisi terörle mücadele kadar önemli"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsviçre'nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen Küresel Mülteci Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. 

Suriye kaynaklı göç problemine yönelik tek çözüm yolunun "mültecilerin Türkiye sınırları içinde tutulması" olarak görülemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, "Mültecilerin yurtlarına geri dönüş hakkı tartışma götürmez. Vicdanları yaralayan bu sorunun sürdürülebilir şekilde çözülmesi ancak küresel düzeyde atılacak adımlara bağlıdır. Mültecileri kendi topraklarında tutacak, ülkemizde olanları da tekrar vatanlarına döndürecek formüllerin devreye alınması gerekiyor. Suriye'de kalıcı istikrar ve normalleşmenin tesisinde geri dönüşler, en az terörle mücadele kadar önemlidir." değerlendirmesini yaptı. 

"Umut yolcukları çoğu zaman ölümle sonuçlanıyor"

Erdoğan, uluslararası toplumun göç krizi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, İnsanlar sadece daha iyi bir iş daha yüksek bir hayat standardı için değil karınlarını doyurabilmek için göç etmek zorunda kalıyor. Çıkılan bu umut yolculukları maalesef çoğu zaman ölümle sonuçlanıyor." ifadelerini kullandı. 

Günümüzde "mülteci sorunu" olarak genelleştirilen meselenin arka planında büyük bir dram olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Sahile vuran çocuk cesetleri bu sorunun artık daha fazla görmezden gelinemeyeceğini göstermiştir." dedi.

"5 milyona yakın yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapıyoruz"

Erdoğan, düzensiz göç ve mülteci akınlarının yükünü dünyada en ağır hisseden ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini kaydederek, "3,7 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyona yakın yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapıyoruz. İmkânları bizden katbekat fazla ülkeler mültecilere kotalar koyarken biz ırk, din, dil, etnik köken ayrımı yapmadan herkese kucak açtık." diye konuştu.

Birkaç olay dışında mültecileri ötekileştirecek, dışlayacak veya onları düşmanlaştıracak hiçbir üzücü olayın yaşanmadığını vurgulayan Erdoğan, "Devlet olarak vatandaşlarımıza hangi imkânları sağlıyorsak ülkemize sığınanlara da aynısını sağlıyoruz. Varil bombalarından kaçan insanlara kapımızı kapayamazdık." açıklamasında bulundu. 

"1 milyon Suriyeli çocuğun 685 binine okul imkânı tanındı"

Erdoğan, eğitim çağındaki 1 milyon Suriyeli çocuğun 685 binine okul imkânı tanındığını aktararak, Bugüne kadar 21 bin 300 Suriyeliye yükseköğrenim ve Türkçe dil bursu verdik. Suriyelilerin yoğun yaşadıkları yerlerde göçmen sağlığı merkezleri inşa ettik. Son 8 yılda ülkemizde 516 bin civarında Suriyeli bebek dünyaya gelmiştir. Bu bebeklerin her türlü sağlık imkânından faydalanmasını temin ettik." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bulunan birçok Suriyelinin artık kendi ayakları üzerinde durabilir konuma geldiğini belirten Erdoğan, Mültecilerin ihtiyaçlarına süratle cevap verebilmek için koruma masaları kurduk. Mülteciler için bütçemizden harcadığımız rakam 40 milyar doları aşmıştır. Avrupa Birliği'nin (AB) bize verdiği söz vardır. 3+3 milyar avro destek vereceğiz demişlerdir." şeklinde konuştu.

"AB'den gelen destek yalnızca 2 milyar avro"

Erdoğan, şu an itibarıyla Avrupa Birliği'nden (AB) STK'lara gelen desteğin yalnızca 2 milyar avroya ulaşmış durumda olduğunu kaydederek, "İkinci 3 milyar için herhangi bir ses yok. Bundan da tahsis edilen 450 milyon avro geldi geliyor diyorlar gelmiş değil. Küresel sahiplenme konusunda halen arzu edilen seviyenin çok uzağında olduğumuzu görüyorum.'' dedi. 

"Mültecilerin yurtlarına dönüş hakkı tartışma götürmez"

Suriye kaynaklı göç problemine yönelik tek çözüm yolunun "mültecilerin Türkiye sınırları içinde tutulması" olarak görülemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, "Mültecilerin yurtlarına dönüş hakkı tartışma götürmez. Vicdanları yaralayan bu sorunun sürdürülebilir şekilde çözülmesi ancak küresel düzeyde atılacak adımlara bağlıdır." değerlendirmesini yaptı.

"Güvenli hale getirilen bölgelere şu ana kadar 371 bin Suriyeli döndü"

Erdoğan, mültecileri kendi topraklarında tutacak ve Türkiye'de olanları da yeniden vatanlarına döndürecek formüllerin devreye alınması gerektiğini belirterek, "Suriye'de kalıcı istikrar ve normalleşmenin tesisinde geri dönüşler, en az terörle mücadele kadar önemlidir. Güvenli hale getirdiğimiz bölgelere şu ana kadar 371 bin Suriyeli döndü. Projemizle bu sayı 1 milyona çıkabilir." diye ekledi. 

Yorumlar (0)