Genelge hakkında akla takılan sorulara İçişleri Bakanlığı cevap verdi 

İçişleri Bakanlığı, yayınlanan kısmi genelge hakkında vatandaşların kafa karışıklığını gidermek amacıyla “Sıkça Sorulan Sorular” bölümünü yayınladı. Bu bölümde getirilen kısıtlamalar, kısa kısa özetlendi. 

GÜNDEM 15.04.2021, 10:57 16.04.2021, 13:25
Genelge hakkında akla takılan sorulara İçişleri Bakanlığı cevap verdi 

Covid-19 vakalarının artışı ile Ramazan ayı için uygulanması planlanan 2 haftalık kısmi yasaklama kapsamında Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayınlanmıştı. Uzun ve karışık olan genelgenin pek çok vatandaşta ikilem yaratması üzerine İçişleri Bakanlığı, “Sıkça Sorulan Sorular” kapsamında ayrıca soru cevap yayını yaptı.

Aktiviteler

Soru: Her türlü toplantı, çok katılımlı etkinlik ve aktivitelerin yasak olduğu duyuruldu fakat sendikalar ve sivil toplum kuruluşları aktiviteleri de buna dahil mi?

Cevap: Sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, dernekler, vakıflar, sendikalar, kooperatifler, genel kurul toplantıları gibi tüm geniş katılımlı aktiviteler 17 Mayıs 2021 sonrasında yapılacaktır.



Şehirler arası seyahat

Soru: 65 yaş üstü ve 18 yaş altına hafta içinde seyahat kısıtlaması getirildi. Peki şehirler arası seyahatler nasıl olacak?

Cevap: 65 yaş ve üstü vatandaşlar hafta içi 10.00-14.00, 18 yaş altı vatandaşlar ise hafta içi 14.00-18.00 arasında sokağa çıkabilirlerken hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, her yaş grubundan kişi için geçerlidir. 

65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar, hafta içi veya hafta sonu, kısıtlama saati içi veya dışı fark etmeksizin “sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre zarfında”, özel ya da toplu taşıma aracı ile yapacakları tüm şehirler arası seyahatler için izin belgesi almak zorundadır. Bu belgeler, “Seyahat İzin Kurulundan” alınabilir.

18 yaş altı vatandaşlar ise yanlarınsa bir veli ya da vasi olması halinde “sınırlama getirilmeyen yaş grubunun uygulayacağı kurallar” çerçevesinde şehirler arası seyahat edebilirler.



Kısıtlama günlerinde (hafta içi 19.00-05.00 arası ve hafta sonu) şehirler arası seyahat

Soru: (65 yaş ve üzeri ile 18 yaş ve altı vatandaşlar haricinde) 18-65 yaş arasındaki kişiler, zorunlu hali bulunmadan, hafta içi 19.00-05.00 arasında veya hafta sonları şehirler arası seyahat edebilir mi?

Cevap: 18-65 yaş arasındaki vatandaşların zorunlu hali (doktor randevusu, taburcu işlemleri, hastaneye yatış işlemi, akraba vefatı, askere hizmeti uygulaması, merkezi sınava katılma durumu, cezaevi işlemleri, bulunduğu şehirde kalacak yerinin olmaması) olmadıkça şehirler arasında seyahat edebilirler. Fakat bu seyahatler uçak, tren, gemi, otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla olmak zorundadır.

Şehirler arasında seyahat edecek 18-65 yaş arasındaki vatandaşlar, konaklama yeri bileti/rezervasyonu, toplu taşıma bileti gibi yasal belgeleri ibraz etmeleri durumunda “belirli saatler için” kısıtlamadan muaf olacaktır. Bu belirli saatler ise toplu taşımada geçen süreç ve sonraki konaklama yerine geçiş olarak belirlenmiştir.



Kısıtlamada özel araçla seyahat

Soru: Sokağa çıkma kısıtlaması bulunmayan zaman dilimi ve günlerde (hafta içi 19.00-05.00 ve hafta sonu haricinde) özel aracımla seyahat edebilir miyim?

Cevap: Vatandaşlar, seyahat kısıtlaması bulunmayan saatler ve günler haricinde özel araçlarıyla seyahat edebilirler. Fakat bu seyahatler kısıtlamanın olmadığı saatler (05.00-19.00 arasında yani gündüz saatleri) arasında olmalıdır. Vatandaş, varacağı saati “19.00’dan önce varacağı şekilde” ayarlamalıdır. 19.00 olmasına rağmen gideceği yere varamamış vatandaşlar, “seyahat izin belgeleri” olmaması durumunda idari işleme tabi tutulacaktır.



Mali müşavirlerin muaflığı

Soru: Mali müşavirler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf mı?

Cevap: Kurumlar vergi beyannamesinin 30 Nisan tarihine kadar teslim edilmesi gerektiği için “bir kuruma olan mali müşavirler ve beraberindeki çalışanları” 17-18-24-25 Nisan günlerinde (4 gün) olmak üzere kısıtlamalardan muaftırlar. Fakat bu muafiyetlik yalnızca “iş için” sınırlıdır. Muaf olan müşavirler ve çalışanları, iş ve ev arasında gidip gelebilir, aksi bir istikamete sapamazlar.

Serbest mali müşavirler ise kısıtlamaya tabidirler.



Evlilik işlemleri

Soru: Tören, merasim ya da düğün olmaksızın evlilik işlemi yapılabilir mi?

Cevap: Herhangi bir toplu kutlama, toplu yemek, mevlit, tören, merasim ya da düğün yapılmaksızın kişiler, resmi evlendirme dairelerine giderek nikahlarını kıydırabilirler. Kutlama, düğün, merasim gibi uygulamalar ise 17 Mayıs 2021 tarihinden sonra yapılmalıdır.



Dinlenme tesislerindeki hizmetler

Soru: Dinlenme tesislerinde bulunan yeme-içme mekanları, “masada servis” şeklinde hizmet verebilir mi?

Cevap: İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarının kuralları gereğince “şehirler arası istikamette, karayolları üzerinde” yer alan dinlenme tesislerinin yeme-içme kısımlarında “masaya servis” hizmeti verilebilir. Fakat bu hizmet, “aynı masada en fazla 2 kişinin oturması” ile sınırlıdır.



Turizm sektöründe muafiyet

Soru: Profesyonel turist seyahat araçları ve bunların şoförleri, profesyonel turist rehberleri, seyahat acentaları kısıtlamalardan muaf mı?

Cevap: Ülkemize kısa süreliğine/geçici olarak gelmiş turistler, hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından muaftırlar. Bu sebeple bu turistleri ağırlayacak profesyonel rehberler (kokartı olanlar), turist taşıma belgesi olan seyahat araçları ve bunların şoförleri ile seyahat acentaları (yalnızca yabancı turistlere hizmet sunan acentalar), hafta sonu kısıtlamasından muaftırlar. Bu muaflık, “tur programı ve güzergahı içerecek belgeler” ile mümkün olacaktır.



Güzellik merkezleri ve kuaförler

Soru: Bir merkez içinde hem güzellik salonu hem de kuaför hizmeti veren yerlerin çalışma şekli nasıl olacak?

Cevap: Genelgeye göre “güzellik merkezleri” 17 Mayıs 2021 tarihine kadar kapalı kalacaktır. Fakat bu süre zarında kuaförler, maske-mesafe-hijyen kuralları kapsamında hizmet verebilirler. Bir merkez içinde hem güzellik salonu hem de kuaför hizmeti bulunan yerlerin ise güzellik salonu kısmı kapatılacak, yalnızca kuaför kısmında hizmet verilecektir. 

Yorumlar (0)