Gemlik Körfezinde denizin rengi değişti

Bursa'da bulunan Gemlik Körfezinin rengi 'plankton patlaması' nedeniyle beyaza büründü.

GÜNDEM 04.04.2021, 15:56 05.04.2021, 13:07
Gemlik Körfezinde denizin rengi değişti

Plankton patlaması sebebiyle Gemlik İlçesinde oluşan renk değişimi deniz yüzeyinde beyazlıklar oluşturdu.

İlk başta deniz kirliliği sanıldı

Deniz yüzeyindeki renk değişimini gören İlçe sakinleri ilk başta denizde kirlilikten dolayı renk değişimi yaşandığını düşündü. Ancak bir süre sonra gerçeğin anlaşılması üzerine denizdeki renk değişiminin denizdeki oksijenin ve popülâsyonun artmasıyla beraber meydana gelen plankton patlamasının etkisiyle oluştuğu ortaya çıktı. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden açıklama geldi

Söz konusu hadisesin meydana gelmesi üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklamada bulunuldu.

Yapılan açıklamada ilkbaharın gelmesiyle beraber deniz suyunun ısındığı ve denizdeki mevcut oksijenin had safhaya ulaşmasıyla beraber deniz renginde değişimler görüldüğü ifade edildi.

Söz konusu durumun genellikle kapalı koylarda ve körfezlerde meydana geldiğine dikkat çekilen açıklamada, “İlkbahar mevsimi geldiğinde Karacabey, Gemlik ve Mudanya açıklarında görülen denizlerdeki oksijen çoğalmalarına bağlı oluşan beyaz renkler, herhangi bir deniz kirliliği olarak düşünülmemelidir. Bu tamamen doğal bir olay olarak tanımlanmaktadır” denildi.

Yorumlar (0)