Gaz merkezi nerede kurulacak? Erdoğan açıkladı: "Putin ile talimatı verdik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in "Avrupa için Türkiye’de büyük bir gaz merkezi kurulabilir. Türkiye, gaz tedarikinde, Avrupa Birliği (AB) için çok önemli bir güzergah" açıklamasının ardından çalışmaların başladığını açıkladı. Dağıtım merkezi için Trakya'nın en önemli yer olarak görüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Biz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza ve Rusya cephesinde ilgili kuruma ortak bir çalışma yapmaları yönünde Sayın Putin ile birlikte talimat verdik. Bakanlığımız ile Rusya tarafı çalışmayı yapıp bize iletecekler ve ardından da adımı atmış olacağız. Burada bekleme diye bir şey yok" şeklinde konuştu.

GÜNDEM 14.10.2022, 12:47 15.10.2022, 16:39
Gaz merkezi nerede kurulacak? Erdoğan açıkladı: "Putin ile talimatı verdik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan temaslarının ardından uçakta medya temsilcilerinin sorularını cevapladı.

“Önümüzdeki dönemin yol haritasını belirledik”

Kazakistan'a yönelik iki günlük ziyareti başarıyla tamamladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin ilk gününde Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin 4’üncü toplantısına başkanlık ettiklerini anımsattı. Heyetinde bulunan bakanların da mevkidaşlarıyla iş birliği konularını değerlendirdiklerini söyleyen Erdoğan, "Kazak kardeşlerimizle beraber yaptığımız ikili ve heyetlerarası görüşmelerde bölgesel gelişmeleri ve ilişkilerimizi değerlendirme fırsatı bulduk. Her alanda iş birliğimizi derinleştirme kararlılığımızı bir defa daha teyit ettik. Önümüzdeki sürecin yol haritasını belirledik." sözlerini kullandı.

Muhtelif konularda imzalanan 6 yeni anlaşmayla iki ülke iş birliğini daha da güçlendirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: 

"Daha önce mayıs ayında Sayın Tokayev’in yaptığı ziyaret kapsamında 14 anlaşma imzalamıştık. Bununla birlikte 20 anlaşmayı aramızda yapmış olduk. Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev'in şahsıma verdiği Birinci Derece Dostluk Devlet Nişanı'nı milletimiz ve ülkemiz adına kabul ettik. Türk Devletleri Teşkilatımız başta olmak üzere, uluslararası kuruluşlardaki mevcut dayanışmamızı geliştirme konusunda mutabık kaldık. Konseyimizin Dördüncü Toplantısının hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Yeniden Asya Girişimimiz çerçevesinde, Kıta'daki bölgesel ve uluslararası forum ve teşkilatlarla ilişkilerimizin geliştirilmesine önem veriyorum. Bu platformların öne çıkanlarından bir tanesi de Asya'daki İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı'dır. Konferans, Kuveyt'in de katılımıyla 8 gözlemci ülke, 5 gözlemci uluslararası kuruluş ve 28 üye devletle Asya'da barış, güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlıyor. Kuruluşundan bu yana Konferans'ın önde gelen üyelerinden bir tanesi olduk. 2010-2014 arasında dönem başkanlığını başarılı bir şekilde yürüterek, üst düzeyli çeşitli toplantılar ve forumlar gerçekleştirdik. Dönem başkanlığımız esnasında İş Konseyi ve Gençlik Konseyi kuruldu. Konferansın 'Askeri ve Siyasi Boyutu' ile 'Yeni Sınamalar ve Tehditler', 'Ticaret ve Yatırım' ve 'KOBİ’ler' öncelik konularının koordinatörlük ya da eş koordinatörlük görevlerini yürütüyoruz."

Bu yıl Konferansın 30'uncu kuruluş yıl dönümü sebebiyle zirvenin tarihi bir anlamı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konferansın şu anki yapısının uluslararası teşkilata dönüşüm sürecini başlattıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, insan, çevre, ekonomi, yeni sınama ve tehditler ile askeri-siyasi anlamda Türkiye'nin izlediği politikaları mevkidaşlarıyla paylaştığını aktardı.

Erdoğan, Türkiye'nin insan odaklı dış politikasına yönelik hassasiyetini ve önceliklerini, teröre karşı yürüttüğü mücadeledeki haklı duruşunu vurguladığını aktardı. Türkiye'nin, bölgesini ilgilendiren mesele olarak gördüğü istikrar ve güvenliğin sağlanması için iş birliğine verdiği önemi bir kez daha muhataplarına hatırlattığını belirten Erdoğan, "Bu vesileyle Rusya Devlet Başkanı Putin, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Vietnam Devlet Başkanı Yardımcısı Anh Xuan ve Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile ikili görüşmelerimiz oldu. Görüşmelerimizde politikalarımızın, üye ülkeler tarafından ilgi ve takdirle karşılandığını görmekten dolayı büyük memnuniyet duydum. Kazakistan'da gerçekleştirdiğimiz bütün görüşmelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum." sözlerini kullandı.

“Talimatı verdik, dağıtım merkezini kuruyoruz”

Önceki gün Rusya Devlet Başkanı Putin'in yaptığı , “Avrupa için Türkiye’de büyük bir gaz merkezi kurulabilir. Türkiye gaz tedarikinde, Avrupa Birliği (AB) için çok önemli bir güzergah” açıklamasını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları aktardı:

"İfade edildiği şekliyle bir dağıtım merkezi ve bu iş için tabii ki Trakya en önemli yer olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza ve Rusya cephesinde ilgili kuruma ortak bir çalışma yapmaları için Sayın Putin ile beraber talimat verdik. Orada bu çalışmayı yapacaklar. En uygun yer hangi bölgeyse bu dağıtım merkezini inşallah orada kurmuş olacağız. Bizim ulusal anlamda bir dağıtım merkezimiz mevcut fakat tabii şimdi bu uluslararası bir dağıtım merkezi olacak. Bununla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ile Rusya cephesi çalışmayı yapıp bize iletecekler ve ondan sonra da adımı atmış olacağız. Burada bekleme diye bir şey yok. Kararı hemen süratle bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza verdik. Aynı şekilde a Rusya'dan (Gazprom Başkanı) Miller de bu toplantıdaydı, o da ilgili talimatı aldı. Şimdi arkadaşlarımız görüşmek suretiyle çalışacaklar. Güvenlik açısından biz her türlü adımı atarken tabii ki burada da güvenlik neyi gerektiriyorsa süratle bu güvenlik ağını kuruyor ve ona göre çalışmalarımızı devam ettiriyoruz."

İlk Evim İlk İşyerim projesi: “İlk etapta 1 milyon arsa verilecek”

'İlk Evim İlk İşyerim' kampanyası ve esnafa yönelik destek paketi gibi yoğun ilgi gören 'müjdelerin' devamı ile ilgili gelen soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Aslında ilk yaptığım açıklamanın ardından bu sürece ilişkin yeni açıklama arsa üzerinde oldu. Ne dedik? Arsadaki sayıyı ilk aşamada 1 milyon olarak düşünüyoruz. 1 milyon arsa. Nasıl yapacağız bunu? Kura çekimiyle oradaki dağıtımları gerçekleştireceğiz. Derdimiz altyapısı yapılmış arsalara kendi imkanıyla, bankaların düşük faiz kredisiyle gelsin benim vatandaşım oraya kendi evini yapsın. Bu, Türkiye'de ayrı bir sıçramayı beraberinde getirecek. Bu, zemin artı 1 ya da sadece zemin; böylece 1 milyon arsayı inşallah ucuz imkanlarla vatandaşlarımıza verme anlayışını getiriyor. Bununla ilgili de iki gün önce bakanımla görüştüm. O da 'biz tüm hazırlıkları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak gerçekleştirdik, hazırız, bununla ilgili her an adımı atabiliriz' dedi. Şu an itibariyla Bakanlığımızın takibinde inşallah bu adımı da atacağız."

"Türkiye barış noktasında hâlâ merkezi önemde bir ülke"

"Rusya-Ukrayna Savaşı’nın devamını daha çok İngiltere ve ABD’nin istediği, Kıta Avrupası’nın biraz olsun bundan zararlı çıktığı görülüyor. Türkiye barış noktasında hâlâ merkezi önemde bir ülke, başka imkan yok gibi. Bu anlamda yeni bir gelişme olacak mı?" sorusuna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aramızdaki görüşmede bu kanaat gücünü koruyor. Yani Türkiye'nin arabuluculuğu konusunda Rusya'nın da diğer bazı ülkelerin de Türkiye'ye güvenleri devam ediyor. Bu konuyla ilgili, Kerç Köprüsü'yle ilgili hassasiyetleri de kendisiyle paylaştık. O da bize teknik bilgileri de verdi ve bu anlamda biz aynı hassasiyeti koruyarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye'ye güvenin devam etmesi de bizi mutlu etti." cevabını verdi.

Ege'de bir süredir bazı gelişmeler yaşandığı belirtilerek, "Dedeağaç’tan itibaren Midilli üzerinde, Ege Adaları’nda ABD destekli silahlandırmalar gündemi meşgul ediyor. Bu konudaki yorumunuz nedir?" sorusuna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu şekilde yanıt verdi:

"Bu konuda tabii uyarılarımızı yapıyoruz. Amerika ile de bu konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığımız muhatabıyla görüşüyor. Şu anda hatta NATO Savunma Bakanları Toplantısı vardı. Bakanımız da bu toplantılarda ilgili muhataplarıyla etraflıca bu konuları görüşme fırsatını buldu. Hulusi Paşa'yla neticeleri görüşeceğiz. Dedeağaç’ta ya da farklı adalarda yapılanları görüyoruz. Biz zırhımızı kuşandıktan sonra tedbirlerimizi aldıktan sonra bunlar bize hiç ürküntü vermez. Tedbirimiz var, her şeyimiz hazır. Bu sebeple de adımlarımızı buna göre atıyoruz. Onlar düşünsün."

"Sabrımızın taştığı sınır var mı?" sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu işin tarihi olmaz. Bir gece ansızın gelebiliriz. Tarihi kayda girecek. Fakat burada tarih verilmez. Nerede, ne olacağı, ne zaman olacağı söylenir mi?" sözlerini kullandı.

ABD ile yürütülen F16 süreci

ABD ile F16 görüşmelerinde bir ön koşul olduğu hatırlatılarak, "O ön koşulun kaldırıldığını açıkladılar. Yaklaşık bir yıl oldu. Onunla beraber bugünkü görüşmeyle ilgili, Putin ile görüşmenizde Ukrayna-Rusya çatışmasının gündeme gelip gelmemesiyle ilgili Kremlin’in açıklaması olmuştu. Değerlendirmeniz nedir?" sorusunu cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"F16 konusunda özellikle bu son atılan adımlar ya da son gelişmeler bir şeylerin değiştiğini işaret ediyor. Tabii Rusya da tüm bu adımları aynı anda takip ediyor. Ne oluyor, ne gidiyor? Bize düşen de şimdi tabii burada ilgili arkadaşlar gerek Dışişleri Bakanımız, gerek Milli Savunma Bakanımız ve bunun dışında bizim liderlerle görüşmelerimizde bunları konuşuyoruz, paylaşıyoruz, Hatta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na gittiğimiz son toplantıda orada tabii Amerikalı senatörlerle de görüşmeler gerçekleştirdim. Bu konuları onlarla da görüştüm. Yani az önce ifade ettiklerimi bütünleştiriyorum; bunların tamamı tedbir paketinin içerisindeki konulardır. Bunları da orada Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerle görüştük. Hatta Efkan Bey ve arkadaşlarımızı bıraktık orada. Onlar yaklaşık bir hafta daha kaldılar. Kongre üyeleriyle görüşmeler gerçekleştirdiler. Bu görüşmelerle de ilişkileri sıcak tuttuk, sıcak tutuyoruz, buna da devam edeceğiz."

Prag’da Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile gerçekleştirdiği görüşme hatırlatılarak, "Hala Zengezur Koridoru ile ilgili problemlerin olduğunu biliyoruz. Prag'daki görüşmenin ardından Paşinyan'ın kendi ülkesinde kamuoyunu bu anlamda ikna edebileceğini düşünüyor musunuz? İkincisi Zengezur Koridoru ile ilgili orada bir görüşme oldu mu?" sorusunu da cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi orada bir dar kapsamlı görüşme gerçekleştirdik. O dar çerçevede Paşinyan, aynı zamanda Macaristan Başbakanı Orban ve İlham Bey de vardı. Ondan sonra bir de heyetler arası yaptık ve tabii ki görüştük. Fakat Zengezur Koridoru ile ilgili olarak ben herhangi bir problem  görmüyorum." sözlerini kullandı.

Başörtüsü meselesi: “Anayasa değişikliğini Meclis’e sunacağız”

"Başörtüsüne anayasal zırh çerçevesinde çalışmalar var. Meclis grubu da çalışıyor. Kaç madde olacak? İçinde aile maddeleri olacak mı? Bir de neden Anayasa 24 ve 10 üzerinden ilerleniyor? Diğer taraftan CHP'nin verdiği bir yasa teklifi var. Siz anayasa teklifi verdiniz. Bu denkleme baktığımız zaman, yasa teklifinin AK Parti'ye, anayasa teklifinin de CHP'ye ihtiyacı var. Kemal Bey’in tavrı ortada. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?" sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliğine ilişkin, "Burada madde noktasında, fazla madde olmasından taraf değiliz. Konu olarak da olay yalnızca başörtüsü olayı değil, bir de en önemli derdimiz olan aile konusunu da bu düzenlemenin içerisine koyalım istiyoruz ve arkadaşlarımız bu çalışmayı da yürütüyor. Bu çalışmayla beraber vakit kaybetmeden bunu Meclis'e sunmanın gayreti içerisinde olacağız." sözlerini kullandı.

"Sana altılı masa bile destek vermiyor"

Aile konusundaki maddenin de tartışıldığının ifade edilmesi üzerine Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sunduğumuz her madde tartışılır. Zaten tartışılmazsa bir iş yapmıyoruz demek ki. Tartışılacak ki bir iş yaptığımız ortaya çıksın. Çünkü hayati konular bunlar. Yoksa Türkiye'nin gündeminde başörtüsü diye bir konu mu vardı? Başörtülü biri var yanımda. Böyle bir sorun var mı? Kimse sana 'neden takıyorsun' dedi mi? Bunların hepsi aşıldı, geçti fakat gündemde böyle bir şey yokken bayram değil, seyran değil konusu. Böyle bir noktaya geldi iş. Adamın derdi de yok. Niye bunu gündeme getirdi, anlamak da mümkün değil. Şu andan itibaren biz hazırlığımızı yapacağız ki birileri çıkıp yine zaman zaman 'başörtüsü' demesin, 'aile' demesin diye… Artık anayasa değişikliğini yapalım, ismini ona göre atalım. Eğer güveniyorsanız kendinize, samimiyseniz, dürüstseniz yapalım. Çünkü yasal bir değişikliğe ihtiyaç yok. Yasal olarak her şey, düzenlemeler de zaten yapılmış var ama burada onların niyeti yalnızca bir şeyleri bulandırmak, güya 'bak ben savundum fakat destek vermedi' demek. Altılı masa bile sana destek vermiyor. Türkiye'nin böyle bir düzenlemeye ihtiyacı yok."

"Aile maddesi, muhalefet tarafından LGBT'nin siyasallaştırılmasına ön alma gibi bir şey içerecek mi?" şeklindeki soruya Erdoğan, "Öyleyse demek anlamışlar. Güçlü aile, güçlü milleti oluşturur." yanıtını verdi.

"Biz, kapımızı kimseye kapayamayız"

Bir gazetecinin, CHP eski Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin AK Parti'ye geçtiğini anımsatarak, bundan sonra çeşitli kişilere davetinin olup olmayacağını sorması üzerine Erdoğan, davetlerinin daima baki olduğunu, kapılarının açık olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz, kimseye kapımızı kapayamayız. Yeter ki gelen kişinin yerli ve milli yanı güçlü olsun. Mehmet Ali Bey de açıklama yaptı. İnşallah çarşamba günü grup toplantısında da bizzat rozetini takacağım ve şu anda resmen AK Parti'ye girmiş olsa da o gün toplantıda herkesin huzurunda rozetini takarak çok daha önemli bir anlamda o ruhu istiyorum ki grubumuz da yaşasın." sözlerini kullandı.

Eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun KKTC’ye büyükelçi olarak atandığının hatırlatılması sonrasında Erdoğan, Feyzioğlu'nun iyi bir hukukçu olduğunu söyledi.

Metin Feyzioğlu'nun, Kıbrıs ve uluslararası hukuk konularında kendileriyle güzel çalışmalar yaptığını söyleyen Erdoğan, "Kendisine bu teklifi yaptığım zaman o da 'bunun için çok müteşekkir olurum' sözlerini kullandı. Metin Bey'in Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs adasındaki gelişmelere özellikle vukufiyeti var. Yalnızca bir büyükelçi değil aynı şekilde akademisyen olarak da orada çok önemli işler başaracağına inanıyorum." sözlerini kullandı.

Bir gazetecinin, "28 Ekim'de AK Parti'nin seçim stratejisinin ilk adımı olarak değerlendirilen Seçim Vizyon Belgesi'ni açıklayacaksınız. Burada neler var?" sorusuna Erdoğan, "Her şeyden evvel, iddiası olmayan müddei olamaz. İlk başta iddianız olacak ki müddei olasınız. Biz, iddia sahibiyiz, bu şekilde yola çıktık. Gayet güzel bir çalışma var. Arkadaşlarımız bu çalışmayı yürütüyorlar. O gün de çok farklı bir sunumla orada inşallah bütün ülkemize hitap edeceğiz." cevabını verdi.

Yorumlar (0)