G20 Zirvesi başladı: Erdoğan, Biden ve Macron ile görüştü

Endonezya'nın Bali Adası'nda gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü.

GÜNDEM 15.11.2022, 10:27 15.11.2022, 13:00
G20 Zirvesi başladı: Erdoğan, Biden ve Macron ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bali'de, G20 Liderler Zirvesi'ndeki temaslarına başladı.

Zirveye ev sahipliği yapan Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, toplantı başlamadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşıladı ve tokalaşarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

İlk oturum düzenlendi

Resmi karşılama töreninin ardından liderler, "Gıda ve Enerji Güvenliği" oturumuna başladı.

Erdoğan, Macron ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oturumun gerçekleştirileceği salonda Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile ayaküstü sohbet etti.

Macron ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesi objektiflere yansıdı.

G20, Bali'de başladı

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun karşılama töreniyle birlikte G20 Liderler Zirvesi başladı.

Bu yıl Endonezya'nın başkanlığını gerçekleştirdiği G20'nin Liderler Zirvesi, "Birlikte Toparlanma Daha Güçlü Toparlanma" temasıyla 15-16 Kasım'da Bali'nin güneyinde bulunan Nusa Dua Yarımadası'nda düzenleniyor.

Endonezya Devlet Başkanı liderleri karşıladı

Zirve, Endonezya lideri Widodo'nun, Apurva Kempinski'deki liderleri karşılamasıyla başladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılım gösterdiği zirveye, G20'yi oluşturan Arjantin, Brezilya, Avustralya, Kanada, Fransa, Çin, Almanya, Endonezya, Hindistan, İtalya, Meksika, Japonya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, ABD, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği'nin (AB) liderleri katılıyor. 

Putin katılmadı

Rusya lideri Vladimir Putin zirveye katılmazken, Rusya'yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un başkanlık ettiği bir heyet zirvede temsil ediyor.

Dünyanın en büyük ekonomilerini ağırlayan G20 Zirvesi'nin resmi gündeminde, sürdürülebilir enerji dönüşümü, küresel sağlık mimarisi ve dijital dönüşüm konuları yer alıyor.

Krizlerin ortasında düzenleniyor

Rusya-Ukrayna savaşı, enflasyon, enerji ve iklim krizlerinin aynı anda ortaya çıktığı bir dönemde düzenlenen zirve, ilklere de sahne oluyor.

ABD Başkanı Biden'ın başkan olmasından sonra, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le ilk efa yüz yüze geldi.

BM Sekreteri, Rus heyetiyle görüşecek

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bugün Lavrov ile bir toplantı yapacağını açıkladı.

Zirve, açılış konuşmalarından sonra bire bir görüşmeler ve çeşitli toplantılarla devam edecek.

Tahıl anlaşması gündemde

Öte yandan heyetlerin, 19 Kasım'da tamamlanacak olan Tahıl Koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik görüşmeler yapması bekleniyor.

G20'nin bu yılki ev sahibi Endonezya, zirve çerçevesinde, Adil Enerji Dönüşümü Ortaklığı programını duyuracak.



Endonezya’da Erdoğan-Biden zirvesi

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Joe Biden ile de bir araya geldi. Apurva Kempinski’deki kritik görüşme, basına kapalı gerçekleştirildi. Görüşmede Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yer aldı. Toplantıda Biden, İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziyelerini iletti. İkili ilişkiler ile bölgesel ve küresel gelişmelerin de ele alındığı toplantıda tahıl koridoru mutabakatına ayrı bir parantez açıldı. Biden, tahıl koridorunun yeniden açılmasının hayati öneme sahip olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Türkiye’ye F-16’ların verilmesini hükümet olarak desteklediklerini dile getiren Biden, İsveç’in NATO’ya üyelik sürecinde Türkiye’nin önemli bir aktör olduğunu da dile getirdi.

Yorumlar (0)