G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı

G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı. İstanbul'da yapılan tahıl koridoru anlaşmasından memnuniyet duyulduğu aktarıldı. Bildiride G20 ülkelerinin, nükleer silah kullanımı olasılığı ve küresel ekonomideki bozulmalara ilişkin görüşleri aktarıldı. Aksiyon alınacak konular hakkında bilgiler verildi.

GÜNDEM 16.11.2022, 12:56 Hakan Öksüz
G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı

Bu yıl Endonezya'da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi, önemli buluşmalara sahne oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya'da iktidara gelen sağ koalisyonun lideri Giorgia Meloni ile ilk kez görüştü. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Biden da ilk yüz yüze görüşmesini yaptı. İki gün boyunca devam eden zirvede önemli kararlar alındı. 52 maddelik G20 Zirvesi Sonuç Bildirgesi yayımlandı.

"Bu çağ, savaş çağı olmamalı"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılmadığı G20 Liderler Zirvesi, bu yıl küresel çapta yaşanan enerji ve gıda krizinin gölgesinde yapıldı. Sonuç bildirgesinde, uluslararası istikrarı muhafaza etmek için çok taraflı sistemin desteklenmesi gerektiği belirtildi. Birleşmiş Milletler tüzüğünde yer alan prensiplere uyulacağı kaydedildi. Ukrayna'daki savaşta gündeme gelen nükleer silah kullanımı ihtimalinin kabul edilemeyeceği ifade edildi. Bildiride, "Bu çağ, savaş çağı olmamalı." denildi.

"Savaşla birlikte mevcut krizler derinleşti"

Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle küresel ölçekte ekonomide kırılganlıkların yaşandığı vurgulandı. Savaşın uzamasından dolayı mevcut krizlerin derinleştiğine değinildi. Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle ekonomik büyümenin kısıtlandığı ve enflasyonun hızla yükseldiği kaydedildi. Tedarik zincirlerinde yaşanan bozulmadan dolayı gıda ve enerji piyasasındaki güvensizliğin arttığı, bunun da yeni ekonomik riskleri beraberinde getirdiği ifade edildi. 

"G20 tarafından net adımlar atılacak"

Güvenlik konusundaki problemlerin G20'de çözülemeyeceği ancak bu problemler nedeniyle küresel ekonomide yaşanacak bozulmaların öngörülebileceği kaydedildi. Küresel ekonomideki bozulmanın önüne geçmek için G20 tarafından net adımların atılacağı belirtildi. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin desteklenmesinin önemine vurgu yapıldı. Sürdürülebilir kalkınma, istihdam, besin yetersizliği ve dirençli tarım sistemlerinin oluşturulması gibi konularda aksiyon alınacağı aktarıldı.

Yorumlar (0)