Fuzuli'de 27 sene sonra ezan sesi!

Azerbaycan, Fuzuli şehrini Ermeni işgalinden kurtarmayı başardı. Söz konusu şehirde, 27 sene sonra ilk defa ezan sesi duyuldu.

GÜNDEM 20.10.2020, 09:13 20.10.2020, 16:29
Fuzuli'de 27 sene sonra ezan sesi!

Azerbaycan ordusunun, Ermeni işgalindeki topraklarını kurtarmak amacıyla 27 Eylül günü başlattığı operasyonlar sürüyor.

Türkiye'nin de desteğini alan Azerbaycan, hem Ermeni mevzilerini başarılı bir şekilde imha etmeye hem de işgal altındaki topraklarını tek tek kurtarmaya devam ediyor. 

Söz konusu topraklardan biri de Fuzuli şehri oldu. Söz konusu şehirde 27 sene sonra ilk defa ezan sesi işitildi. O anlara ilişkin görüntüler ortaya çıktı. 

Güvenlik tedbirleri sebebiyle ezan okunan köyün adresi ifade edilmedi. Ortaya çıkan görüntülerde, askerlerden birinin "Maşallah" dediği fark edildi. 

Ne olmuştu?

16 Ekim gecesi Ermenistan, Azerbaycan'ın Gence kentine saldırıda bulunmuştu. Elbrus füzeleri ile gerçekleştirilen hain saldırı, 13 sivilin hayatını kaybetmesine ve 50'den fazla sivilin yaralanmasına neden olmuştu. 

Söz konusu alçak saldırının ardından açıklamada bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fuzuli şehrinin işgalden başarılı bir şekilde kurtarıldığını duyurmuştu. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermeni işgalinden kurtarılan bütün şehirlerin tekrar inşa edileceğini ve bu şehirlere canlılık kazandırılacağını ifade etmişti. 

Fuzuli şehrinin işgalden kurtarılmasını sağlayan operasyonun ilerleyen dönemde savaş kitaplarında anlatılacağını belirten Aliyev, Azerbaycan ordusunun oldukça önemli bir savaş yeteneğine ve muhteşem teknik imkânlara sahip olduğunu kaydetmişti. 

Aliyev, Azerbaycan'da yaşayan vatandaşların hep beraber aydınlık bir tarih yazdığına dikkat çekerek, "Şehit olanların ruhu şad olsun." ifadesini kullanmıştı. 

Ermeniler 1993'te işgal etmişti

Fuzuli şehrinin merkezi ile bazı köyleri, Ermeniler tarafından 1993 senesinde işgal edilmişti. Söz konusu işgalden önce Fuzuli'de 144 bin Azerbaycan Türkü'nün olduğu belirtilmişti. 

1990'lı senelerde 1.100'den fazla insanın hayatını kaybettiği Fuzuli şehrinde, Ermenilerin hain saldırıları nedeniyle yaklaşık 1.500 sivil yaralanmış, 155 çocuğun öksüz ve yetim kaldığı ifade edilmişti.

1.386 kilometre karelik bir bölgeye Fuzuli'nin sadece 20 köyü, Ermenilerin işgaline uğramamıştı. 

Fuzuli şehrinin 75 köy ve bir kasabadan meydana geldiği biliniyor. 

Yorumlar (0)