Fransız medyası: Tartışmasız 2020’nin kudretli gücü!

Avrupa basınının günlük Erdoğan analizi sürüyor. Analizlerin en yoğun olduğu ülke ise son dönemlerde Türkiye'ye karşı mindere her çıktığında yenilen ama güreşe doymayan Fransa. Fransız gazeteci Pierre Haski, ülke menfaatlerini koruma noktasında bölgesinde oyun kurucu konumunda olan Türkiye hakkındaki analizinde, 2020 yılının en kudretli gücünün tartışmasız olarak Erdoğan'ın Türkiye'si olduğunu belirtti.

GÜNDEM 03.01.2021, 10:01
Fransız medyası: Tartışmasız 2020’nin kudretli gücü!

Fransız gazeteci Pierre Haski, kaleme aldığı yazının bir "Türkiye övgüsü" yazısı olmadığının altını çizerek, lakin gelinen noktada Erdoğan'ın Türkiye'sinin dünyanın çok sayıda "cephesinde" mevcut hâli değiştirecek bir güç durumuna geldiğinin artık anlaşılması gerektiğini vurguladı.

"Erdoğan korkmuyor"

Erdoğan'ın 2019 senesinde ülkesinin millî menfaatlerini savunma ve haklarını arama adına dünya devi ülkelere karşı stratejik hamleler yaparak tüm planları alt üst ettiğini belirten Fransız gazeteci Haski, Erdoğan'ın cesaretine vurgu yaparak, 2020 senesinin gücünü tayin etmek gerekseydi, tartışmasız Erdoğan'ın Türkiye'si olacağını, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın müttefiklerini kışkırtmaktan hiçbir şekilde çekinmediğini ifade etti.

"Osmanlı hayali"

Yazısında Pierre Haski, dış politikada İslami ve millî hamlelerle açılımlı bir politika izleyen Erdoğan'ın son senelerinde bölgedeki istikrarsızlıklardan da yararlanarak bir asır önce yok olan Osmanlı Devleti'nin büyüklüğüne, gücüne ve kudretine geri dönme hayalinin Türk nüfuzunu canlandırdığına dikkat çekti.

"Türkiye nasıl durdurulabilir?"

Erdoğan'ın dünyadaki güç dengesinin çok iyi okuduğunu belirten Pierre Haski, yazısında "Türkiye nasıl durdurulabilir, ne durdurabilir?" diye sordu. Erdoğan'ın güç dengesine oynadığına vurgu yapan Fransız gazeteci, Türkiye'nin Azerbaycan'la oluşturduğu dostluk ve müttefiklik ilişkileri sayesinde Rusya'yı bile Kafkaslarda hizaya getirdiğini dile getirdi.

Türkiye AB ile, kedinin fare ile oynadığını gibi oynuyor"

Türkiye-AB (Avrupa Birliği) ilişkilerini "kedinin fare ile oynadığı gibi oynuyor" sözüyle özetleyen Haski, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin kendi aralarındaki farklı görüşleri ve dış göçle ilgili korkusu sebebiyle Erdoğan'a karşı ne dik durabildiğini ne de net bir tavır alabildiğini, AB'nin Türkiye karşısında acizlik içinde bulunduğunu kaydetti.

2021'in bilinmeyeni: Joe Biden!

ABD Başkanı Donald John Trump'ın ve yönetiminin Erdoğan karşısında "rüzgârgülü" politikası izlediğini belirten Fransız gazeteci, 2021 yılında Joe Biden yönetiminin, kendi çıkarları ve hakları için bağımsız politika izleyen Türk müttefikine karşı nasıl bir pozisyon alacağının da "yılın bilinmezi" olduğunun altını çizdi.

Yorumlar (0)