Fransız gazeteye göre TSK'nın rolü!

Fransız L'Opinion gazetesi haberinde, "Türkiye'nin Libya'daki askeri müdahalesi sahadaki durumu değiştirdi" ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 21.05.2020, 14:29
Fransız gazeteye göre TSK'nın rolü!

Fransız L'Opinion gazetesi, "Türkiye'nin Libya'da aralıkta başlayan askeri müdahalesinin" sahadaki durumu değiştirdiğini ve Libyanın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter güçlerinin başkent Trablus'taki saldırısına son vermek zorunda kaldığını yazdı.

"Libya: Türk ordusu Paris'in dostu Hafter'i ciddi yenilgilere uğrattı" başlıklı haberinde L'Opinion gazetesi, Fransa tarafından desteklenen Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter'in son günlerde siyasi olarak zayıflatabilecek birçok yenilgi aldığına dikkati çekildi.

Son günlerde Halife Hafter'e bağlı milislere BAE'nin (Birleşik Arap Emirlikleri) temin ettiği Rus yapımı dört Pantsir hava savunma sisteminin (HSS) Türk ordusu sayesinde ele geçirildiğine veya imha edildiğine vurgu yapılan haberde, "Türkiye'nin Libya'da aralıkta başlayan askerî müdahalesi sahadaki durumu değiştirdi ve yaklaşık bir yıldır başkent Trablus'un eteklerinde ayaklanan Halife Hafter güçlerinin saldırısına son verdi." denildi.

SİHA etkisi

Fransız L'Opinion gazetesinin haberinde, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda olduğu gibi Libya'da da silahlı insansız hava araçları (SİHA) kullandığı belirtildi.

Bu silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) performanslarının yüksek olduğunun altı çizilen haberde, Libya'da Türk ordusunun NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) veya Rusya benzeri modern ve güçlü bir ordu gibi faaliyet gösterdiği belirtildi.

Haberde, Libya hükümetinin Türklerin desteğiyle Sirte'nin güneyinde Halife Hafter güçlerine karşı durabildiği vurgulandı.

Rusya temkinlice destekliyor

Libya hükümetinin, stratejik Vatiyye Askeri Üssü'nü Halife Hafter'e bağlı milislerden geri aldığı anımsatılan haberde, Rusya'nın Halife Hafter'e temkinli şekilde destek sağladığı yorumu da yapıldı.

Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, "Rusya, Hafter’e en az 8 savaş uçağı gönderdi" bilgisini paylaşmıştı. Bloomberg televizyonu ise Hafter'in "Türk hedeflerine karşı Libya tarihindeki en büyük hava harekatını başlatacağını" ileri sürmüştü.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Hafter'e çok sert uyarıda bulunmuş ve "Libya’daki Türk çıkarlarının hedef alınması halinde darbeci Hafter unsurlarını meşru hedef telakki edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)