Fransız gazeteciden muhalefeti kızdıracak Erdoğan açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünyanın en etkin liderlerinden olduğunu, ordusunu zirveye taşıdığını, darbeleri bitirdiğini, demokrasi getirdiğini, savunma başta olmak üzere büyük hamleler yaptığını, Türkiye'yi batık ülkeden refah ülke konumuna getirdiğini, ekonomi bu dönem sıkıntıda olmasına rağmen ülkesini ilerlettiğini, Batı'nın güç tekelini kırdığını, oyun kurucu seviyesine yükseldiğini, Atatürk'ten bu yana en güçlü lider olduğunu söyleyenler arasına Fransız L'Opinion gazetesinin en önemli yazarlarından Jean-Dominique Merchet de katıldı.

GÜNDEM 01.01.2021, 09:41
Fransız gazeteciden muhalefeti kızdıracak Erdoğan açıklaması

Fransız L'Opinion gazetesinin en önemli yazarlarından Jean-Dominique Merchet, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kafkasya ve Libya'daki savaşlardaki konumunu "oyun değiştirici lider" olarak tanımladı.

Fransız L'Opinion gazetesinin internet sitesi tarafından yayınlanan videoda Jean-Dominique Merchet, Türkiye'yi 2003 yılından bu tarafa yöneten Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkesinde onlarca yıl ezilen kesimin sesi olduğunu, ayrıcalıklı kesim ile eşit düzeye getirdiğini ifade etti.

"Darbeler demokrasiye ve istikrara büyük zarar verdi"

"21. yüzyılda Türkiye: Erdoğan'ın zihninde" isimli videoda Jean-Dominique Merchet, Türkiye’de resmî anlamda demokratikleşmenin 1945 yılında çok partili sisteme geçiş ile başladığı vurgusunu yaparak, Türkiye tarihindeki darbe ve muhtıraların demokrasiye ve istikrara büyük zarar verdiğine dikkat çekti.

"İstanbul ve Ankara bunun ispatı"

Erdoğan'ın başa geldiğinde karşısına askerî vesayetin dikildiğini ancak Erdoğan ile demokrasinin sandığa yansıdığını kaydeden Jean-Dominique Merchet, son yerel seçimde Türkiye'nin en büyük şehri İstanbul ile ikinci önemdeki kenti olan başkent Ankara'nın muhalefet partileri tarafından kazanılmasının da bunun ispatı ve göstergesi olduğunun altını çizdi.

"Avrupa için Türkiye önemli bir ortak"

Türkiye’nin gönüllülük esasıyla Avrupa'nın bir parçası durumuna gelme iradesini gösterdiğine vurgu yapan Merchet, Türk vatandaşlarının da Avrupa ülkelerinde yoğun olarak yaşadığını ve Avrupa ülkeleri için Türkiye'nin çok değerli bir ekonomik ortak durumunda olduğunu ifade etti.

"80 milyon Müslümanı Avrupa içine almak istemiyor"

Gazeteci-yazar Merchet, Türkiye'nin 1950'li yıllardan bu tarafa kararlı çaba içinde olduğunu, buna rağmen Avrupa'nın çeşitli gerekçeler göstererek Türkiye'ye tüm kapıları kapattığını, asıl sebebin 80 milyon Müslüman nüfusu olan bir ülkeyi Avrupa topluluğu içine sokmak istememesi olduğunu kaydetti.

"AB kapıyı kapatınca Türkiye, Asya ve Orta Doğu'ya yoğunlaştı"

"Avrupa Birliği kapıları kapatınca Türkiye Asya ve Orta Doğu'ya yoğunlaştı" ifadelerini kullanan yazar Merchet, Türkiye’nin Afrika’daki gücünün ve varlığının bazı Fransızları şoke edecek düzeyde olduğunu, Türk Hava Yolları'nın (THY) Afrika kıtasına en çok uçuş yapan hava yolu şirketi olmasının da makul görülmesi gerektiğini ifade etti.

"Batı güç tekelini yitirdi"

Batı'nın dünyadaki güç tekelini yitirdiğini söyleyen Jean-Dominique Merchet, Afrika kıtasında Türkiye'den sonra son dönemde Rusya, Çin ve hatta İsrail'in bile varlık göstermeye başladığına dikkat çekti.

"Ekonomik sıkıntıya karşın ülkesini ilerletiyor"

Erdoğan'ın yönetime geldiğinde Türkiye'yi çok büyük ekonomik krizlerden kurtardığını, son dönemlerde ekonomide sıkıntılar bulunmasına karşın Türkiye'yi ilerletmeyi sürdürdüğünü belirten Fransız gazeteci, Türkiye'nin teknolojide çok ilerlediğini, operasyon ve çatışmalarda büyük başarılar getiren İHA'lar (insansız hava aracı) sayesinde diğer ülkelerle ilişkilerini çok daha fazla geliştireceğine vurgu yaptı.

"Erdoğan'ın çok güçlü bir ordusu var"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün masaya koyabileceği çok güçlü, savaş tecrübesi olan aktif bir ordusunun bulunduğunu belirten Jean-Dominique Merchet, "Türkiye; Suriye, Kafkasya, Libya ve diğer yerlerde ağırlığını koyan ve bunu dünyaya hissettiren bir konuma yerleşti. Sahada da masada da güçlü bir aktör olarak duruyor." dedi.

"Çoğunluk arkasında. O yüzden bu kadar güçlü"

Türkiye'nin büyük bölümünün muhafazakâr olduğunu, bu kesimin onlarca yıl dinini yaşamasına engel olunduğunu, imam hatiplerinin kapatıldığını, başörtüsü yasaklarının uygulandığını, bu baskılara rağmen Recep Tayyip Erdoğan ile kendilerini ifade etme imkânı bulduğunu kaydeden Fransız gazeteci, "Çoğunluk Erdoğan'ın arkasında. Erdoğan bu yüzden bu kadar güçlü." diye konuştu.

"Erdoğan oyunu değiştiriyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gösterdiği cesaret, stratejik hamleler ve geliştirdiği askerî araçlarla dünyada öne çıktığını aktaran Fransız yazar, "Erdoğan'ın müdahaleleri, en son Kafkasya'da, ondan önce Libya'da oyunu değiştirdi. Erdoğan'ın askerleri hâlen Suriye'de. Müttefiki olan Rusya'nın da desteğiyle Türkiye oradaki çatışmada kilit rol oynamakta." değerlendirmesinde bulundu.

"Atatürk'ten bu tarafa..."

Merchet, Atatürk'ten bu tarafa hiçbir Türk liderin Türkiye'yi bu kadar geniş çaplı ve derinlemesine değiştiremediği yorumunu yaptı.

Yorumlar (0)