Fransız basını Macron kadar Fransız değil!

Fransa basınında Libya üzerine yapılan yorumlar, Fransız basınının konuya Macron gibi Fransız kalmadığını gösteriyor.

GÜNDEM 02.07.2020, 14:50
Fransız basını Macron kadar Fransız değil!

"Macron Libya'da kurduğu tuzakta sıkışıp kaldı", "Paris'in Libya oyununu Ankara bozdu", "Türklerin elinde Paris'e karşı kullanılacak kozlar var", "Paris, Libya'da tehlikeli bir oyun oynuyor"...

Tüm bu yorumlar bir Türk basın kuruluşundan değil, Fransa'da yayın yapan France Inter'de yer aldı. Bu ve bundan önceki yorumlara bakıldığında Fransız basının Libya konusuna Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kadar Fransız olmadığını gösteriyor.

France Inter'de Fransa eleştirildi

Fransa'nın önde gelen yayın kuruluşlarından biri olan France Inter, Paris'in Libya politikasını ve Türkiye'ye karşıtı tutumunu net bir şekilde eleştiren bir yazı yayınladı.

"Fransa'nın muğlaklığı, Türkiye ile ilişkilerin bozulmasında ağır basıyor" başlığının kullanıldığı analiz içerikli yazıda, Libya konusunda Türkiye'yi eleştiren Fransa'nın Libya'da tehlikeli ve sonu belirsiz bir oyun oynadığı belirtildi.

"Hafter hezimete uğrayınca Fransa Türkiye'ye karşı saldtırganlaştı"

Aslında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un tam olarak yaptığı da buydu ve yazıda açıkça Macron'un çirkefliğinin sebebi ortaya konuldu.

macron hafter

Yazıda, Birleşmiş Milletler, NATO ve Avrupa Birliği tarafından tanınan ve Türkiye tarafından desteklenen meşru Trablus hükümetinin (Ulusal Mutabakat Hükümeti/UHM), Fransa'nın bariz şekilde desteklediği illegal silahlı güçlerin lideri darbeci Halife Hafter'i hezimete uğratması üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Türkiye'ye saldırmaya başladığı vurgulandı.

macron hafter

Yazıda ayrıcı darbeci General Halife Hafter'in püskürtüldüğü bölgelerde toplu mezarlar bulunduğu ve Halife Hafter'in düşünüldüğü kadar güçlü olmadığının anlaşıldığı kaydedilerek, Fransa'nın, Libya'da yaratılmasına yardımcı olduğu tehlikeli bir tuzağın içinde sıkışıp kaldığı ifade edildi.

macron hafter

"Fransa'nın duruşu muğlak"

Fransa'nın Libya konusunda duruşunu "muğlak" olarak niteleyen yazıda, bu muğlaklık nedeniyle Türkiye'nin elinde Fransa'nın giderek şiddetlenen eleştirilerine karşılık verecek kozları bulunduğunun altı çizildi.

macron hafter serrac

Yazıda ayrıca "Fransa'nın, darbeci Hafter'in destekçilerinin (Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya) ambargo ihlalleri yapmasına sessiz kaldığı" belirtildi.

macron hafter

"Türkiye'nin dâhil olması, Fransız stratejisini yerle bir etti"

Aslında Fransa'nın bir taraftan 2017 yılından başlayarak kendi ara buluculuğunu kurmaya çalıştığı, diğer taraftan darbeci Hafter'in askerî manevralarını teşvik ederek biraz fazla ince bir oyun oynamaya çalıştığını belirten yazı, Türkiye'nin büyük imkânlarının bulunduğunu ve bu güçle ortaya çıkmasının Fransız stratejisini alt üst ettiğini vurguladı.

"Fransa'nın müttefikleri, Türkiye ve dostlarına düşmanlar..."

Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın Fransız silah endüstrisinin en önemli iki müşterisi olduğunun hatırlatıldığı yazıda, bu iki ülkenin Erdoğan'ın Türkiye'sine, Erdoğan'ın dostu Fayiz es-Serrac'a ve Katar Emiri Şeyh Temim bir Hamed Al Sani gibi dostlarına düşman olduğu anımsatıldı.

erdoğan serrac

Yazıda Paris'e ayrıca bir uyarıda bulunuldu. Uyarıda Paris'in, Türkiye üzerindeki baskıyı artırarak Ankara ile düşman olma riski yaşadığını, üstelik baskının beyhude olduğu ifade edildi.

erdoğan macron

Macron'a aynaya bakması tavsiyesinde de bulunulan yazıda, Paris'in Ankara'ya parmak sallamak yerine kendi pozisyonunu netleştirmesi gerektiği kaydedildi.

Yorumlar (0)