Fransa, Türkiye'ye karşı NATO'dan eli boş döndü!

Türk ve Fransız gemileri arasında Libya açıklarında yaşanan gerilimle ilgili NATO raporu tamamlandı.

GÜNDEM 18.09.2020, 09:10
Fransa, Türkiye'ye karşı NATO'dan eli boş döndü!

Haziran ayında Doğu Akdeniz'in Libya açıklarında Türk donanması ve Fransız donanmasına ait askerî gemiler arasında yaşanan gerilimle ilgili sıcak bir gelişme yaşandı. 
Reuters haber ajansına açıklamalarda bulunan bir diplomat, Doğu Akdeniz'de durumun hassas olması sebebiyle Türk-Fransız askerî gemilerinin sürtüşmesi ile ilgili soruşturmanın sonuçlarının kamuoyuna duyurulmayacağını bildirdi.

Bir NATO yetkilisi de Türk ve Fransız gemileri arasında yaşanan gerilimle ilgili raporun hazırlandığını fakat alınan karar gereği herhangi bir ayrıntı veremeyeceğini ifade etti.

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters'a bilgi veren diplomat ise, raporun tamamlandığını ve çıkan sonuç sebebiyle sümen altı edildiğini iddia etti.

Mevlüt Çavuşoğlu ne demişti?

Geçtiğimiz günlerde CNN Türk'ün bir programına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'nın Türkiye'yi NATO'ya şikâyet etmesinin beyhude bir girişim olduğunu ve bu girişimin başarısızlıkla sonuçlanacağını belirtmiş, Paris'in, iddialarıyla ilgili olarak hiçbir kanıt sunamadığını kaydetmişti.

Türk ve Fransız gemileri arasındaki sürtüşme!

Macron yönetimi, Türk savaş gemileri tarafından, NATO misyonu kapsamında Akdeniz'in Libya açıklarında görevli bir Fransız fırkateynine "radar kilidi atıldığını" ileri sürmüş ve bu iddialarını NATO'ya taşımıştı.

Şikâyet üzerine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in talimatıyla 3 haftalık detaylı bir çalışma yapılmış ve olayın nasıl geliştiğine dair 130 sayfalık ayrıntılı bir rapor hazırlanmıştı.

Doğu Akdeniz'deki hassasiyet sebebiyle rapora ilişkin üstü kapalı bilgilendirmeler yapılırken raporda sonuca ilişkin herhangi bir net ifade bulunmadığı, ülkelerden herhangi birini haksız konumda göstermemek için dikkatli davranıldığı anlaşılmıştı. Rapor, Fransa'nın beklentilerini karxılamaktan uzak olduğu değerlendirilmişti.

Yorumlar (0)