Fransa medyası: Libya'da krizin çıkaran Fransa!

Fransız medyası, Türkiye'nin Libya'da "tehlikeli oyunlar oynadığını" iddia eden Macron'a cevap geldi: "Fransa, uluslararası hukuk ve siyasi açıdan Türkiye'ye ders verecek konumda değil."

GÜNDEM 26.06.2020, 13:59
Fransa medyası: Libya'da krizin çıkaran Fransa!

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci Halife Hafter'e destek veren BAE, Suudi Arabistan, Mısır ve Fransa, Türkiye karşıtı açıklamalar yaparken; meşru Libya hükümeti zafere doğru iyice yaklaştı.

Macron ne demişti?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile ortak basın toplantısı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Libya'da BM tarafından tanınan UMH'yi (Ulusal Mutabakat Hükümeti) destekleyen Türkiye'yi, Libya'da "tehlikeli bir oyun oynamak" ile itham etmişti.

Fransız Devlet Radyosu: Fransa ders verecek konumda değil

Fransa'nın devlet radyosu Radio France’ın uluslararası yayın yöneticisi olan Jean-Marc Four, Libya konusunda yapılan bir röportajda, Fransa'nın uluslararası hukuk ve siyasi açıdan Türkiye’ye ders verecek konumda olmadığını söyledi.

Libya'daki krizin asıl sorumlusu Fransa

Libya’da yaşananlarla ilgili sessiz kalması gereken başkentin Paris olduğunu belirten Jean-Marc Four, Libya'daki krizin asıl sorumlusunun uluslararası hukuk açısından Fransa olduğunu, Libya’daki kaosun 2011 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, BMGK'nın 1973 sayılı kararının çok daha ötesine giderek, Muammer Kaddafi’nin öldürülmesiyle başladığını dile getirdi.

"Ciddi kanıt var"

Fransa’nın, Hafter güçlerine silah temin ettiğine dair birçok ciddi kanıtlar bulunduğunu vurgulayan Jean-Marc Four, "2016 yılında Fransız gizli servisinin üç üyesi, Bingazi’deki ölümü ve ABD’nin sadece Fransa’ya sattığı silahların Libya’da ortaya çıkması, bunlardan sadece ikisi!" diye konuştu.

"Libya'da tehlikeli oyun oynayan Fransa"

Fransız hükümetinin Libya’da alenen Hafter’i desteklemesinin de hukuki olarak sorgulanması gerektiğini kaydeden Fransız gazeteci Jean-Marc Four, Türkiye’nin desteklediği UMH'nin (Ulusal Mutabakat Hükümeti) Birleşmiş Milletler tarafından meşru olarak tanındığını hatırlatarak, Ankara'nın Paris'ten çok daha fazla uluslararası hukuka uyduğunu, Libya'da asıl tehlikeli oyunu oynayanın Türkiye değil Fransa olduğunu söyledi.

Yorumlar (0)