Fiyatları düşürecek hal düzenlenmesinde son aşamaya gelindi

Son dönemde artan fiyatları düşürmek amacıyla hazırlanan yeni hal yasasında son aşamaya gelindi. Hazırlanan taslak metnine göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de yer alan tek hal sayıları artırılarak rekabet ortamı oluşturulacak. Bununla birlikte kişilere halde birden fazla yer verilmeyecek. Yeni düzenleme ile birlikte belediyelerin hallerdeki ağırlığı da artırılacak.

GÜNDEM 03.05.2022, 13:48
Fiyatları düşürecek hal düzenlenmesinde son aşamaya gelindi

Son dönemde yaşanan enerji krizi ve küresel tedarik zincirinde yaşanan aksamalar fiyat artışlarına neden olmuştu. İç piyasada ise aracıların etkisi ve kur artışı nedeniyle özellikle meyve ve sebze fiyatlarında beklenen üzerinde artışlar gerçekleşmişti. Hükümet bu kapsamda harekete geçerek fiyatların düşürülmesi için adımlar atmaya başladı. Üzerinde bir süredir çalışılan hal yasa teklifinde de son aşamaya gelindi. Teklif ile sektör temsilcileri ve belediyeler olmak üzere pek çok kesim bir araya geldi. Görüş ve önerilerin dikkate alındığı toplantının arından taslak bir metin hazırlandı.

Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerde olan tek hal sayısında artış yaşanacak

Hazırlanan taslak metnine göre Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerde olan tek hal sayısında artış yaşanacak. Belediyelere bu kapsamda arazi başta olmak üzere pek çok destek de verilecek. Bu sayede tekelcilik ortadan kalkarak rekabet ortamı oluşturulacak. Bu adımın fiyatları aşağıya çekmesi bekleniyor.

Eski hallerde yeri olanlar da yeni halde işyeri açamayacak

Mevcut hallerde bazı hallerin birden fazla yeri bulunuyor. Sektör temsilcileri konuya ilişkin görüşlerinde bu kişilerin kimseye fırsat vermeyerek adeta mafya düzeni kurduklarını ifade etti. Yeni düzenleme ile bunun da önüne geçilmiş olacak. Yeni düzenlemede bir kişiye birden fazla yer verilmiyor. Eski hallerde yeri olanlar da yeni halde işyeri açamayacak. Hallere ilişkin yeni kurallarla birlikte tedarikin aksamaması adına da yeni tedbirler alınacak. Üretici kooperatiflerine hallerde yer verilecek. Zincir marketler artık doğrudan tarladan değil hallerden mal alacak. Bu şekilde hem gıda fiyatları düşecek hem de üretici korunmuş olacak.

Belediyelerin hallerdeki ağırlığı artacak

Öte yandan hallerdeki üreticilerin ürünlerinin satışlarında da bazı teşvik ve muafiyetlerin yaşanması söz konusu. Bu kapsamda KDV oranlarının düşürülmesi de gündemde. Bununla birlikte belediyelerin hallerdeki ağırlıkları artmış olacak. Özellikle denetim anlamında yeni tedbirlerin alınması gündemde. Sıkı denetimlerle birlikte gerek olmadığı takdirde artan fiyatların da önüne geçilmiş olacak.

Yorumlar (0)