Fırıncılar Federasyonu'ndan İmamoğlu'na "ekmek siyaseti" tepkisi!

Türkiye Fırıncılar Federasyonu, İBB Başkanı İmamoğlu'nun ekmeğe zam yapılmayacağı yönündeki açıklamasına "Ekmek üstünden siyaset yapmak yanlıştır" diyerek tepki gösterdi.

GÜNDEM 17.02.2020, 15:09
Fırıncılar Federasyonu'ndan İmamoğlu'na "ekmek siyaseti" tepkisi!

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Halk Ekmek aracılığıyla 75 kuruştan ekmek satışının devam edeceği açıklamasına tepki gösterdi.

Konuyla ilgili federasyon binasında basın toplantısı düzenleyen Balcı, İmamoğlu'nun "İstanbul'un ekmeği İstanbullular için 75 kuruş olmaya devam edecek" ifadelerine "Ekmek üstünden siyaset yapmak yanlıştır. Ekmeği 75 kuruşa vermek marifet değil. Ürettiğiniz ürünün kalitesini muhafaza etmek lazım. Siz eğer fabrikanızda fırıncı esnafının kullanmadığı yasak olan katkı maddesi kullanıyorsanız, o verilen hizmetten de hayır gelmez. Vatandaşımızın sağlığı açısından daha sağlıklı olan katkısız ekmeği üretmek gerekir" diye yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ekmeğe katkı maddesi konulmasının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklandığını söyleyen Balcı, ekmeğin kaliteli unla yapıldığında katkı maddesine ihtiyaç duymadığını söyledi.

Kocaeli Belediyesi'ni örnek olarak gösterdi

Dar gelirli vatandaşın ekmeğe ucuza ulaşması için çalışmanın yanlış olmadığını söyleyen Balcı, yanlış olanın bunun siyasete dönüştürülmesi olduğunu söyleyerek "Belediyenin çalışma yapmasına karşı değiliz. Bu hizmet verilecekse fırıncı esnafıyla yapılmalıdır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, halk ekmek fabrikası olmadığı için fırıncı esnafıyla müştereken bu hizmeti yapmıştır" şeklinde konuştu.

"Bina altındaki fırınlar bir nevi saatli bomba"

Fırınlara ruhsat verilirken dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar olduğunu, özellikle depremin asla unutulmaması gerektiğini söyleyen Balcı, "2010 yılında bina altına fırın ruhsatı verilmesi yönetmelikle yasaklandı. Başta İstanbul olmak üzere bu yönetmeliğin harfiyen uygulanması gerekiyor. Bina altındaki fırınlar bir nevi saatli bomba. Önceki yıllarda kurulan fırınların kontrol edilmesi gerekir. Dolayısıyla belediyenin asli görevini ihmal etmeden yapmaları lazım. Bugün İstanbul'da sadece fırın demiyorum, merdiven altı gıda üreten ne kadar işletme varsa bir gün dahi çalışmasına müsaade edilmemesi lazım" dedi.

Ekmeğin fiyatına da değindi

Ekmek fiyatları hakkında çıkan tartışmaları değerlendiren Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı, "Enflasyon oranıyla değerlendirildiğinde ekmeğin kilogram fiyatının 8 liranın üzerinde olması gerekiyor. Türkiye'de ekmeğin kilogram fiyatının 6,25 lira ile 7,5 lira arasında seyrettiğini dikkate alırsak, enflasyonun altında bir rakam olduğunu görürüz. Dolayısıyla, bu konudaki hassasiyetimizi geçmişte olduğu gibi bundan sonra da gerek federasyon olarak gerekse fırıncı esnafı olarak göstermek zorundayız ve gösteriyoruz" diye kıonuştu.

"Ekmeğin bir maliyet unsuru var"

Kırşehir'de fırın ve marketler arasındaki rekabetin, ekmeğin fiyatının 59 kuruşa düşmesine sebep olduğuna da değinen Balcı, "Ekmeğin fiyatından aşağı satılması yasal değil. Ekmeğin bir maliyet unsuru var. Türk Ticaret Kanunu kapsamında hiçbir ürün maliyetinin altında satılamaz. Eğer bu türlü satış yapılıyorsa rekabet amaçlıdır, bunun incelenmesi gerekir. Uzun soluklu olması mümkün değildir. Çünkü ekmeğin girdilerindeki maliyet bellidir. Siz 59 kuruşa satmaya kalkarsanız, bu sağlıklı ve uzun olmaz. Eğer çok ısrarcı olursanız ekmeğin kalitesini yok edersiniz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)