Fırat harekâtı için geri sayım

Türkiye'nin güvenli bölge oluşturmak amacıyla Fırat'ın doğusuna yönelik gerçekleştireceği harekât için son hazırlıklar yapılıyor. Sınır bölgesine Türkiye'nin farklı noktalarındaki komando tugaylarından beş bin kişilik birlik gönderildi. Akçakale ve Ceylanpınar'ın harekatın iki ana merkezi olması öngörülüyor.

GÜNDEM 09.10.2019, 13:51
Fırat harekâtı için geri sayım

Türk Silahlı Kuvvetleri, Fırat'ın doğusuna yönelik harekâta hazırlanıyor.

Sınır bölgesine sevkiyatlar sürerken, özellikle Akçakale ve Ceylanpınar odaklı büyük miktarda askerî yığınak yapılıyor. Bölgeye komando tugaylarından beş bin kişilik birlik sevk edildi.

Bölgede Denizli, Tunceli, Sarıkamış, Sakarya, Siirt, Bolu ve Kayseri komando tugaylarından birlikler bulunuyor. Zırhlı birliklerden de takviyeler sürüyor.

Fırat Harekâtı'nın iki ana merkezi var

Olası Fırat'ın doğusuna yapılacak harekâtın iki aşamalı olması ve Resul Ayn ile Tel Abyad'ın kontrol altına alınması planlanıyor. Bu nedenle Akçakale ve Ceylanpınar'ın harekâtın iki ana merkezi olması öngörülüyor.

Suriye Millî Ordusu birlikleri de geldi

Fırat'ın batısından taşınan SMO (Suriye Milli Ordusu) birlikleri de bölgeye sevk edildi. Sayılarının birkaç bini bulduğu bildiriliyor.

Harekât için çalışmalar tamamlandıktan sonra icra aşamasına geçilecek. Harekâtın topçu atışlarıyla başlaması yüksek ihtimal olarak görülüyor. Muhtemel tehdit unsurlarının yerleştiği bölgeler bu şekilde vurulmuş olacak.

Türk savaş uçakları ve Türk SİHA'lar destekleyecek mi?

Harekât sahasında uçuş olup olmayacağı askerî uzmanlar tarafından tartışılıyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye'nin Birleşik Hava Operasyonları Merkezi tarafından Suriye'de Hava Görev Emri'nden çıkarıldığını açıklamıştı. Bu, Suriye hava sahasının Türk uçaklarına yasaklandığı şekilde değerlendirilmişti. Harekâtta hava kuvvetlerinin kullanılıp kullanılmayacağı şimdilik bilinmiyor.

Karadan yapılan askerî takviyelerin yanı sıra Diyarbakır'dan gönderilen savaş uçakları da bulunuyor. Savaş uçaklarının yanı sıra silahlı helikopterlerin desteği ve SİHA'ların da (Silahlı İnsansız Hava Aracı) desteği de mümkün.

Tüm hazırlıklar bittikten sonra harekât için başkomutan tarafından gelecek emir beklenecek.

Yorumlar (0)