Finlandiya ve İsveç’e ‘hatırlatma’ yazısı gönderildi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Madrid’de imzalanan üçlü mutabakat çerçevesinde teröristlerin iadesi için Finlandiya ve İsveç’e hatırlatma yazısı gönderildiğini açıkladı. 

GÜNDEM 06.07.2022, 13:34
Finlandiya ve İsveç’e ‘hatırlatma’ yazısı gönderildi

NATO Liderler Zirvesi’nin gerçekleştirildiği Madrid’de Türkiye’nin taleplerini kabul eden İsveç ve Finlandiya, ülkelerinde bulunan teröristleri iade etmeyi ve terör örgütlerine sağlanan desteği kesmeyi taahhüt etmişti. Sürecin nasıl işleyeceği merakla beklenirken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. 

“Hala cevap vermedikleri birçok iade talebimiz de bulunuyor”

İki ülkede de çok sayıda FETÖ ve PKK mensubu terörist bulunduğunu ifade eden Bakan Bozdağ, bu şahısların iadesi konusunda Stockholm ve Helsinki hükümetlerine hatırlatma yazısı gönderildiğini açıkladı. Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ, “İadeler konusunda eskiden de taleplerimiz olmuştu. Bunların bazıları reddedilmişti. Bu taleplerimizi yeniden düzenledik. Hala cevap vermedikleri birçok iade talebimiz de bulunuyor” şeklinde konuştu. 

“Bakanlık olarak bu konuda her türlü adımı atıyoruz”

Talep edilen tüm teröristlerin iadesi konusunda bir kez daha iki ülkeye de hatırlatma yazısı gönderildiğini belirten Bakan Bozdağ, “Hatırlatma amaçlı yeni bir talepname yazısı daha bu ülkelere ulaşmış vaziyettedir. Bakanlık olarak bu konuda her türlü adımı atıyoruz. Hatırlatma yazıları sonrası hem Finlandiya hem de İsveç’ten daha hızlı ve somut adımlar bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Gönderdiğimiz dosyalarda her türlü belge ve deliller mevcut”

Türkiye’nin taleplerinin tüm uluslararası anlaşmalara uygun olduğunu vurgulayan Bakan Bozdağ, “İki ülkeye de gönderdiğimiz dosyalarda her türlü belge ve deliller mevcut. Bizim taleplerimiz uluslararası anlaşmaların tamamına uygundur. Geçmiş dönemde ne yazık hem Finlandiya hem de İsveç, Türkiye’nin haklı talepleri karşısında gerekli adımları atmamıştır” dedi. 

“Madrid’de imzalanan anlaşmaya eksiksiz bir şekilde uyacağız”

Kısa süre önce açıklama yapan İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde ise imzalanan mutabakata harfiyen uyacaklarını dile getirerek, “Madrid’de imzalanan anlaşmaya eksiksiz bir şekilde uyacağız. Bu süreci yakından takip ediyoruz. Ortak mekanizmamız da aktif şekilde çalışacak. Bizim adımlarımız ile birlikte bu mutabakatın Türk parlamentosundan da geçeceğini umut ediyorum” şeklinde konuşmuştu. 

“Türkiye’nin endişelerini gidermek son derece önemli”

Atılan imzaların ardından değerlendirmelerde bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, “FETÖ’ye karşı birlikte hareket etmek ve Türkiye’nin endişelerini gidermek son derece önemli. Üç ülke arasındaki bu anlaşma, terörle mücadele konusunda son derece önemli bir kazanım. FETÖ terörü ve Rusya’nın agresif girişimlerine karşı omuz omuza ve dik bir şekilde durmalıyız” ifadelerini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)