Finlandiya NATO yolunda pes etti: “Masum insanları (terörist) Türkiye’ye verip anlaşamayız”

NATO’ya dahil olabilmek için Türkiye’nin onayını bekleyen Finlandiya’dan şaşırtan bir çıkış geldi. Türkiye’nin, “Teröristlere kucak açtığınız için NATO’ya giremezsiniz.” sözleri üzerine konuşan Finlandiya Meclis Başkanı Vanhanen, PKK/YPG’li teröristlerin masum olduğunu dile getirerek, “Masum insanları iade edemeyiz.” şeklinde konuştu.

GÜNDEM 22.05.2022, 17:39
Finlandiya NATO yolunda pes etti: “Masum insanları (terörist) Türkiye’ye verip anlaşamayız”

Finlandiya ve İsveç geçtiğimiz hafta içinde NATO’ya dahil olmak amacıyla resmi başvurularını yapmıştı. Türkiye ise bu başvurulara tepki gösteren iki ülkeden biri olmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının birlik için olumsuz bir karşılığı olacağını dile getirerek dolaylı yoldan tehdit ederken Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da NATO’nun bir güvenlik birliği olduğunu bu sebeple Finlandiya ve İsveç’in birliğe dahil olamayacağını dile getirdi. Gerekçe olarak ise bu iki ülkenin teröristleri bünyesinde barındırmasını ve tüm taleplere karşın o kişileri Türkiye’ye iade etmemesini gösterdi. 

Ülkeler, terör örgütleriyle ilişkilerini kesmemekte kararlı

Tüm bu gelişmelerle birlikte Finlandiya ve İsveç, Türkiye’ye heyet göndermek ve siyasi anlaşma sağlamak niyetindeyken Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradı. Bu görüşmelerde Erdoğan, terör örgütlerine ve teröre desteği bırakmaları gerektiğini ifade etti. Erdoğan’ın geri adım atmaması üzerine açıklamada bulunan Finlandiya Meclis Başkanı Matti Vanhanen, sözleriyle tepkilerin odağı oldu. Vanhanen, devlet televizyonuna yaptığı konuşmada, “Türkiye ile siyasi anlamda anlaşamayız. Bunu herkes anlamalıdır. Türkiye’de haksız yere hüküm giyme ya da hapsedilme riski olan masum insanları iade edemeyiz.” sözlerini sarf etti. Vanhanen, “masum insanlar” derken teröristlerden bahsetti. 



Finlandiya Başbakanı Niinistö ile Cumhurbaşkanı Erdoğan

Finlandiya ve Suriyeli yetkililer yakın ilişki içinde

PKK terör örgütüne bağlı faaliyette olan NCDK tarafından Finlandiya’da organize edilen gösterilerde PKK elebaşlarından Abdullah Öcalan’ın posterleri ile PKK bayrakları taşınmaya devam ediyor. Finli makamlar, PKK’nın gösteri ve yürüyüşleri hakkında herhangi bir kısıtlayıcı önlem almıyor ve bunların, ifade özgürlüğü olduğunu belirtiyor. Finlandiya basınında 19 Temmuz 2021 tarihinde yer alan haberlere göre Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan al-Hol kampından Finlandiya vatandaşın kadın ile 2 çocuğu tahliye edildi. Haberde, kadın ve çocuklarının bizzat Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Jussi Tanner’e teslim edildiği bilgisi de yer alıyor. Bu da Finlandiya ile Suriye’nin yakın ilişki içerisinde olduğunun bir diğer kanıtı.

Ülkede hala faaliyette olan 3 FETÖ okulu var

15 Temmuz darbe girişiminin ardından onlarca FETÖ üyesi ve aileleri, mülteci statüsüyle Finlandiya’ya kaçtı. Türkiye’nin talep ettiği bu kişilerin orada FETÖ iltisaklı dernekler kurduğu, “Uundenmaan İslam Kültür Derneği” adı altında bir binada hizmet verdikleri biliniyor. Ayrıca ülkede hala faaliyet gösteren 2 anaokulu (Paivakoti Piccolo Kindergarden ve Tiny Hands English Kindergarden) ve 1 ilköğretim okulu (Kielo International School) bulunuyor. 



Finlandiya, teröristleri Türkiye’ye iade etmiyor

Adalet Bakanlığı verilerinden aktarılan bilgilere göre Türkiye, son 5 senede Finlandiya’dan 12 teröristin iadesini istedi. Bu teröristlerden 6’sı PKK’ya; 6’sı ise FETÖ’ye mensup. Ancak Fin makamları, 10 teröristin iade edilmeyeceği konusunda kesin açıklamalarda bulundu. Öte yandan 2 teröristin iade edilmesi hakkındaki hukuki süreç ise devam ediyor.

Finlandiya, teröristleri vermeden sorunu çözmek istiyor

Geçtiğimiz günlerde devlet televizyonuna konuşan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, şunları aktardı: “Türkiye ile müzakerelerimiz resmi düzeyde devam edecek. Daha önce yaptığım konuşmada bu görüşmelerin birkaç gün süreceğini dile getirmiştim. Ancak şimdi söyleyebilirim ki iki ülke arasındaki görüşmeler birkaç hafta sürebilir. Bizce bu bir sorun değil ancak bunu sorun olarak görenler için, bu sorunun çözüleceğini söyleyebilirim. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığımız telefon görüşmesinde, ülkemizin terörizme karşı olan mücadelesini ele aldık. PKK terör örgütü ile alt kollarının yakından izleneceğine dair Türkiye’ye güvence verebiliriz. PKK, Avrupa’da terör örgütü olarak kabul edilmektedir. Finlandiya da terör faaliyetlerine izin vermemek için üzerine düşeni yapmaya hazır. Ülkemizde hukukun üstünlüğü geçerlidir. Siyasi kararlar, yargı sistemimizin işleyişine etki edemez. Bizim ilk ilkemiz hukukun tam ve adaletli olarak işlemesidir.”



Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto

Yorumlar (0)