FETÖ'nün iş dünyası yapılanması davasında karar açıklandı

FETÖ’nün iş dünyası yapılanmasına ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, TUSKON başkanı Rızanur Meral ile genel sekreteri Mustafa Muhammet Günay'ın da yargılandığı 35 sanık hakkında karar verildi.

GÜNDEM 11.06.2021, 14:44 12.06.2021, 17:46
FETÖ'nün iş dünyası yapılanması davasında karar açıklandı

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanıklardan bazıları ile birlikte taraf avukatları katıldı.

Dava dosyaları ayrıldı

Yapılan duruşmada, önceki celsede sanıkların savunmalarının alındığı belirtilerek, hüküm açıklandı.

Ardından Mahkeme heyeti, sanıklardan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, TUSKON başkanı Rızanur Meral ile birlikte genel sekreteri Mustafa Muhammet Günay ve Mehmet Gökdeniz'in firari olmaları sebebiyle dava dosyalarının ayrılmasına karar verdi.

TUSKON başkanı Rızanur Meral'in eşi Zeynep Meral ile birlikte Ahmet Şener Gülenç, Ahmet Tuzlu, İlhan Karagöz, Arzu Üre ve Salih Zeki Azak’ı FETÖ "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçu dolayısıyla 6 yıl 3’er ay hapisle cezalandıran mahkeme, söz konusu sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının devam etmesine karar verdi.

Mahkeme, ayrıca "örgüte üye olmamakla birlikte yardım" suçundan 9 sanığa ise 2 yıl birer ay hapis cezası verdi.

Sanıklar arasında yer alan Çetin Pekdemir'e "örgüte üye olmamakla birlikte yardım" nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebiyle ifade veren sanık Yüksel Nalbant'a 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi.

Sanıklardan 14'ünün, üzerlerine atılı suçlar hakkında beraatlerine karar verildi.

- İddianameden 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nun hazırladığı iddianamede, firari sanıklar Fetullah Gülen, Mustafa Muhammet Günay, Rızanur Meral hakkında, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçları sebebiyle 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet cezası istenirken, "örgüt suçu kapsamında özel belgede sahtecilik" suçu dolayısıyla ayrı ayrı 1 yıldan 3 yıla kadar, “terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlarından ise ayrı ayrı olmak üzere 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

İddianamede, sanıklara ilişkin MASAK raporları, sorgu tutanakları,TUSKON 5. Olağan Genel Kurulu sandık kayıt ve hazirun listeleri, şüpheli ifadeleri ile “Demir, "Boran", ve "Berat" kod adlı gizli tanık ifadeleri, tanık Yüksel Yılmaz'ın beyanları, iletişim dinleme tutanakları, ihbar tutanakları, Digitürk cevap yazısı, "ByLock" raporları, kayyum atanan TMSF raporları, Bank Asya hesap dökümleri, İl Dernekler Müdürlüğü tarafından gönderilen dernek üye listeleri ve sosyal paylaşımlar ise delil olarak sunuldu.

Diğer sanıkların da farklı oranlarda hapis cezaları istenmişti.

Yorumlar (0)