FETÖ ilişkili suçlarda yeni kriterler

Fethullahçı Terör Örgütü’ne yönelik suçlar konusunda emsal karar niteliğinde içtihat kararlarına ulaşıldı.

GÜNDEM 30.09.2019, 11:05
FETÖ ilişkili suçlarda yeni kriterler

FETÖ’ye yönelik yeni kriterler haberimizde…

FETÖ davası kapsamında soruşturmaya tabi tutulan yüz binlerce kişinin Yargıtay 16.Ceza Dairesi’nden çıkacak kararları beklediği biliniyor.Yargıtay dosyaların incelenmesi sonucunda örgüt üyeliğine ve yöneticiliğine yönelik yeni davalarda uygulanacak belli başlı kıstaslara ulaştı. 

İşte o kıstaslar…

Zaman Gazetesi aboneliğinde ne değişti?

Daha önceden FETÖ yayın organı varsayılan Zaman Gazetesine abonelik kanaat güçlendirici delil olarak ele alınıyordu.

Bundan sonra ise 1 milyona ulaşan tirajı hasebiyle Zaman Gazetesine üyelik değil ancak kişinin başka birisini üye yaptırması kıstaslar arasına alındı ve artık sadece gazete abonesi olunması kanaat güçlendirici kanıt olarak sunulamayacak.

Toplu DIGITURK aboneliği iptali

Dava kapsamındaki en önemli kanıtlardan bir diğeri de FETÖ ilişkili televizyon kanallarının DIGITURK adlı özel yayın platformundan ayrılmasının ardından iptali gerçekleşen aboneliklerdi. Yargıtay 16.Ceza Dairesi kıstasla ilgili yaptığı düzenlemede abonelik iptalinde örgütsel bir tavır sergileyenleri soruşturmalar kapsamına alırken bu kıstasın belirlenmesinde iptal işlemini gerçekleştiren abonelerin ses kayıtlarını kullanılacak.
Yalnızca yayıncı kuruluşun hizmetinden memnun olmamak veya düşünceye özgürlük kapsamında iptali gerçekleştirmek ise kriterlerde belirleyici niteliğini kaybetti.

Örgütle ilişkili olan televizyon kanallarının DIGITURK'ten çıkarılmasının ardından topluca abonelikleri  iptal edilmesi de delil olarak kabul ediliyordu.

Bank Asya’da hesap açanlara ne olacak?

Asya Katılım Bankası A.Ş. FETÖ/PYD silahlı örgütüyle iltisaklı kabul ediliyor. Bank Asya hesabına sahip olmak ise en bilinen deliller arasında kabul ediliyordu ve gerçekleştirilen düzenlemeyle beraber FETÖ silahlı terör örgütüne üyelik ve yöneticiliği kapsayan gerekçelendirmelerde bahsi geçen bankada işlem yapmanın bir delil olarak sayılması kıstası değiştirildi. 

Daha önceki hali

2014 Nisan ayı itibariyle Bank Asya'da 4 bin TL ve üzeri hesap açılması ve asgari iki ay hesapta tutulması suça yönelik bir hareket olarak değerlendiriliyordu ancak kredi ve bireysel emeklilik için başvurmuş kişiler değerlendirmeye alınmıyordu.
Bylockta örgüt talimatı şartı

Yargıtay’ın kararı doğrultusunda eğer hesap hareketlerinde örgüt talimatı yoksa şahıs Bylock olarak bilinen kripto özellikli ve dışardan erişimi engelleyen sohbet uygulamasını indirmiş olsa dahi daha az ceza ile hüküm giyecek. 

Bylock kararı nasıldı?

ByLock kullanıcısı olan kırmızı ve turuncu listedeki sanıklar için bu şart tek başına kanıt niteliği teşkil ederken, uygulamayı çok daha az kullanan mavi listedeki sanıklar için diğer delillerle beraber değerlendirilme şartı aranmaktaydı.

Örgüte himmette dini inanç kıstası

Yalnızca FETÖ bağlantılı dinî tarikatlara değil bunu yanında “dinî inancı gereği” başka tarikatlara da para yatırdığını ispatlayabilen sanıklar soruşturmalardan beraat kararı alacak.
Önceki hali nasıldı?

FETÖ tarafından belirlenen belli miktarları her ay düzenli olarak “örgüte himmet” kapsamında yardım olarak yatırmış olmak bir suç unsuru teşkil ediyordu.

Eğitim kurumlarında çocuğunu okutmak

FETÖ ilişkili eğitim kurumlarında çocuklarını okutmuş olanlara dair yeni kıstaslar da belirlendi. Yargıtay 16.Ceza Dairesi öğrencinin örgütle ilişkili eğitim kurumlarına gönderilmiş olmasının terör örgütü faaliyeti olarak kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Yorumlar (2)
Hasan Canayakın 4 yıl önce
Ben daha böyle delil görmedim. Yok gazete almış yok bankaya para yatırmış hahaha. Türk tipi hukuk sistemi
Ferit 5 yıl önce
Yargıtay fetö ile barışma kriterleri getirmiş...