FETÖ firarileri darbe girişiminin 4. senesinde de aranıyor

15 Temmuz FETÖ'nün hain darbe girişiminin firari 807 ismi hakkında hazırlanan 856 iade dosyası 105 ülkeye gönderildi.

GÜNDEM 15.07.2020, 19:44
FETÖ firarileri darbe girişiminin 4. senesinde de aranıyor

Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminde 251 vatandaşımız şehit oldu, 2 bin 196 vatandaşımız ise gazi oldu.

İhanet girişimi esnasında aktif bir rol oynayan ve sivillerin can kaybı veya yaralanmasına sebep olan, başarısızlıklarını gördüğünde ise yurt dışına kaçan darbeci askerlerden ve örgütte mühim konumlarda olan sivillerden bazıları için yakalama çalışmaları devam ediyor.

105 ülkede yaşadıkları tespit edildi

Adalet Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada aralarında 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminin ardından yurt dışına kaçanların da olduğu örgüt üyelerine ilişkin iade dosyalarının hazırlandığı ve şimdiye kadar 105 ülkede yaşadıkları tespit edilen 807 FETÖ mensubu için mahkeme ve savcılık tarafından hazırlanan 856 iade dosyasının ilgili ülkelere iletildiği kaydedildi.

İçlerinde Almanya, ABD, Belçika ve Romanya'nın da olduğu ülkelerden örgüt üyelerinin Türkiye'ye iadesi için talep yapıldı.

İade talepleri

Şimdiye dek ABD'den 156, AB üyesi ülkelerde 257 Fetullahçı Terör Örgütü mensubunun iade edilmesi talep edildi. Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında en çok talep 77 kişi için Almanya'ya, 36 kişi için Belçika'ya ve 64 kişi için ise Yunanistan'a iletildi.

Almanya'da olan eski savcılar Celal Kara ve Zekeriya Öz'ün iadesini talep eden Türkiye, yine bu ülkede olduğu iddia edilen örgütün sözde Türk Silahlı Kuvvetleri sorumlusu ve darbe girişiminin sır kutusu olarak ifade edilen Adil Öksüz'ün de iadesine ilişkin talepte bulundu.

FETÖ elebaşı Gülen'in de iadesi istendi

ABD'den ise Fetullah Gülen'in yanında, içlerinde teröristbaşının en yakınında olan isimlerden Cevdet Türkyolu, örgütün basın organlarında görevli olan Emrullah Uslu, Ekrem Dumanlı, İhsan Kalkavan ve Hakan Şükür gibi isimlerin iadesi talep edildi.

Şimdiye dek 116 FETÖ'cü iade edildi

Yapılan müzakereler neticesinde şimdiye dek 27 ülkede bulunan 116 FETÖ mensubu ülkelerden sınır dışı edilerek iadesi sağlandı.

Yorumlar (0)