Fedai Varan kararı istinaf mahkemesine taşınacak

Kırıkkale’de gerçekleşen olayda Emine Bulut; eski eşi tarafından, 10 yaşındaki kızlarının önünde boğazından bıçaklandı. Cinayet zanlısı Fedai Varan, indirim uygulanmadan “müebbet hapis cezasına” çarptırıldı. Kararın ardından duruşma salonunda arbede çıktı ve kolluk kuvvetleri duruşma salonunu boşalttı.

GÜNDEM 21.10.2019, 17:56 20.01.2020, 15:58
Fedai Varan kararı istinaf mahkemesine taşınacak

18 Ağustos tarihinde saat 18.30 sularında bir lokantada meydana gelen olayda yaşındaki talihsiz kadın Emine Bulut (38), 6 yıl önce boşandığı eşi Fedai Varan (43) tarafından, 10 yaşındaki kızlarının önünde bıçaklandı. Ağır yaralanan Emine Bulut, kanlar içinde kızının “Anne ölme!” feryatları ve Emine Bulut’un “ölmek istemiyorum” diye feryat ederken çekilen ve sosyal medyada paylaşılan video büyük bir infiale sebep oldu. Ağır yaralanan talihsiz kadın Emin Bulut, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Olayın ardından olay yerinden kaçan Fedai Varan, polis tarafından yakalandı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Emine Bulut davasının ikinci celsesi, Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. “Canavarca hisle tasarlayarak adam öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.
Bu sabah saat 9.30’daki duruşmada; tutuklu sanık Fedai Varan, Emine Bulut’un ailesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan 2 kişi ve Türkiye’nin tüm illerinin baro temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları, kadın hakları dernek temsilcileri de katıldı.

Emine Bulut’un kızı F.B. Varan’ın getirilmediği duruşmada, Emine Bulut’un babası Ahmet Bulut F.B.V.’nin velayetini almak için vasi tayin edilmesini talep etti.

Sanık Avukatı’ndan 5 talep

Sanık müdafisi (avukatı) Ersoy Aytaç, kovuşturmanın genişletilmesi yönünde gerekçelerini izah ederek beş adet talepte bulundu. Kadın örgütlerinin davaya katılıp, yargılamaya dâhil edilmesini, cinayetin kadına karşı işlenen bir suç olduğuna dair hem fikir olduğunu ancak mahkemede Bekir Bulut’un beyanlarında geçen hususların aile içi mesele olduğunu, bunun da aile içi şiddet dosyası olmasına dair destekleyici bir unsur olduğu yönünde iddialarını dile getirdi. Avukat Aytaç aynı zamanda, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün imzasını taşıyan 19 Kasım 2018 tarihli 170 numaralı üç sayfalık genelgenin, Emine Bulut davasının dosyasının bir “aile şiddet dosyası olduğunu” kesinleştirdiğini iddia etti. Sanık müdafisi, dijital verilerin sivil toplum kuruluşları ile paylaşılmasını, ilk celsede dinlenen tanıkların tekrar dinlenmesini istedi. Sanık müdafisi, Emine Bulut’un kızının da yeniden dinlenmesini talep etti.

Buna karşılık Emine Bulut’un ailesinin avukatlarından, müşteki avukatı Avukat Esra Nur Saraçoğlu, “ 19 Kasım 2018 tarihli genelgeden bahsetmektedir, genelge cinsel suçlarla ilişkilidir, genelge bu dosyanın esasına ilişkin değildir, adli görüşme yönetmeliği madde 21 de esasa ilişkin olmayan bir düzenlemedir, madde kaldı ki heyetin değil uzmanın görüşmesinden bahsetmektedir, beyanlarının hiçbirisi savunmaya ilişkin değildir” dedi.

Diğer bir aile avukatı olan Avukat Turgay Özcan ise, “ Bu bir kadın cinayetidir, ve şahite dahi gerek olmadan eylemin ortada olduğunu söylemiştim, kızının bu olayı birebir görmesi yetiyordu, dosyanın tamamına bakıldığında karakol görüntüleri olmaması dosyada eksiklik olarak gözükmektedir” dedi ve “Emine Bulut kadın olduğu için Fedai ile evlendi ve çocuğu oldu, ona güvendi. Ona güvenmenin sonucu bu oldu, çocuğuyla ilgili daha önce söylemiş olduğumuz üzere babasıyla arasındaki ilişkiyi kurmak istedi.” diyerek bunun “aile şiddet dosyası” olduğu iddiasını reddetti.

Avukat aynı zamanda, Emine Bulut'un öldürüldüğü gün saat 14.00 sıralarında gittiği Kırıkkale Cumhuriyet Polis Merkezi'ndeki 4 polisin tanık olarak dinlenmesi talebinde bulundu.

Bu taleplerin ardından Bekir Bulut, Mikail Bulut ve Ahmet Bulut’un söylemlerinin ortak bağlamı talebin reddedilmesi ve Sanık avukatının taleplerinde bulunurken zamanlamayı dikkate almadığını, Fedai Varan’ın yaklaşık 10 yıldır aileden biri olarak görülmediğini ve Emine Bulut’un kendisinden 6 yıl önce boşandığını belirttiler.

Söz konusu polislerin hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve 4 polis hakkında idari soruşturma başlatıldığından haberdar olduğunu belirten Aytaç,  "Polis merkezinde tutulan tutanakta Emine Bulut'un 11 yaşlarında bir kız çocuğu ile emniyete geldiği, Emine Bulut'un kızı 3 aylıkken eşinden boşandığı, eşi ile tartıştığı, kendisine küfürlü mesajlar gönderdiğini söylediği yer alıyor. Emine Bulut'un, mesajları kızının yanında polislere göstermeyeceğini söylemesi üzerine genç kadının gruplar amiri ile teşhis odasına geçerek burada mesajları gösterdiği, tahmini 10-15 dakika sonra camdan bakarak onu takipte olan boşandığı eşinin gitmiş olduğunu düşünerek polis merkezinden ayrıldığı belirtiliyor. Tutanak saati 15.00. Muhtemelen bu tutanak Emine Bulut karakoldan ayrıldıktan sonra tutulmuştur. Ancak ne zaman tutulduğu hiçbir zaman ispat edilemeyecek. Cinayetten sonra dahi tutulmuş olabilir." dedi.

Talepler tamamlandıktan sonra söz hakkı verilen Sanık Fedai Varan "Taleplerimiz karşılanırsa konuşacağım" dedi.

Müşteki avukatları, sanık avukatının taleplerinin yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu söyleyerek taleplerin reddedilmesini istedi. Emine Bulut'un annesi Fadime Bulut, sanığın en ağır ceza ile cezalandırılmasını isteyerek, "Başka türlü bizim acımız dinmez" dedi.

Tahrik indirimi talep ettiler

Sanığın avukatı Ersoy Aytaç, savcının mütalaasında sanığın 'canavarca hisle tasarlayarak adam öldürme' suçundan cezalandırılması talebine karşı olarak mobese görüntülerini gösterdi.

“Mobese görüntülerine göre cinayetin tasarlayarak canavarca bir hisle gerçekleşmediğini ve Emine Bulut'un çocuğun velayetini kötüye kullanıp, sanığın kızıyla görüşmesine engel olduğunu iddia ederek tahrik indirimi yapılmasını istedi. Avukat ayrıca Emine Bulut'un mobese görüntüsü çözümlemesine göre sanığa dönüp bir şeyler söylediğini, muhtemelen hakaret ettiğini iddia ederek 'hakaret' indirimi uygulanmasını da talep etti. Avukat, sanığın duruşmalardaki tavırları nedeniyle 'kravat indirimi' de isteyerek, "Biz katili ya da eylemi savunmuyoruz. Katilin yargılama hususunda kaynaklanan haklarını savunuyoruz. Bir kadın cinayeti yargılaması yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

Fedai Varan adil yargılanmadığını söyledi

Mahkeme Başkanı'nın son sözünü sorduğu sanık Fedai Varan "Adil yargılanmıyorum. Susma hakkımı kullanıyorum" dedi.

Müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Mahkeme heyeti, sanık Fedai Varan'ın eylemini, kadına karşı işlenen suç olarak doğrudan değerlendirmedi.  Sanık Fedai Varan’ı, “kasten adam öldürme” kapsamında değerlendirip, TCK'nın 81/1'inci maddesi gereği müebbet hapis cezası ile cezalandırıldı ve indirim taleplerini reddetti.

Mahkemede arbede çıktı

Emine Bulut'un yakınları, karara tepki göstererek salonda sanığın üzerine yürüdü ve arbede yaşandı. Araya giren güvenlik görevlileri sanığı salondan çıkardı.

İstinaf mahkemesine taşınacak

Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı verilen kararı “Canavarca hisle tasarlayarak adam öldürmek” iddiasını sürdürdüğü için istinaf yoluna gireceklerini söylediler.

Yorumlar (0)