Fayın yeryüzünü kırdığı nokta tespit edildi

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'taki depremlere yol açan fayın yüzey kırığını Gaziantep-Kahramanmaraş yolu üzerindeki Tevekkelli köyü yakınlarında saptadıklarını bildirdi.

GÜNDEM 07.02.2023, 22:59
Fayın yeryüzünü kırdığı nokta tespit edildi

Dokuz Eylül Üniversitesi DAUM (Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi) Müdürü Sözbilir, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, depremin akabinde, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacak ve Afyon Kocatepe Üniversitesi DAUM Müdürü Prof. Dr. Çağlar ile Kahramanmaraş'ta incelemeler yaptıklarını kaydetti.



"Türkoğlu-Gölbaşı segmenti kırılmış"

Çalışmalar esnasında, 10 kentte hissedilen 7,7 şiddetindeki depreme yol açan fayın yeryüzünü kestiği noktayı saptadıklarını belirten Sözbilir, şu ifadeleri paylaştı:

"Fay yeryüzünde ortalama üç metre atım yaratmış. Fayın kestiği asfalt yolu ortalama olarak üç metre sol tarafa ötelemesinden yola çıkarak bunu anlıyoruz. Bahse konu fay literatürde Türkoğlu-Gölbaşı segmenti olarak da bilinir. Böylelikle fayın Türkoğlu-Gölbaşı hattı boyunca kırıldığını söylemek mümkün. Bu bölge boyunca ve yakınındaki konutların önemli bir kısmı yıkılmış vaziyette. Bunu Gaziantep-Kahramanmaraş yolu üzerindeki Tevekkelli köyü civarında gözlemledik."

Yorumlar (0)