Fahrettin Koca: İkinci dozu uygulamaya yarın başlıyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, an itibarıyla 2 milyon 800 bin kişinin aşı olduğunu, yarın itibarıyla ikinci aşamaya geçileceğini açıkladı.

GÜNDEM 10.02.2021, 18:40 10.02.2021, 20:43
Fahrettin Koca: İkinci dozu uygulamaya yarın başlıyoruz

Koronavirüs Bilim Kurulu mensupları, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında saat 17.00'de toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı ardından açıklama yaptı.

"Yerinde karar dönemi"

"Pazartesi günü itibarıyla il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayımlanıyor olacak. Planlanabilir bir gelecek için, bölgesel faaliyetlerin yürütülebileceği döneme geçiş yapıyoruz. Yeni dönemin ismi, 'yerinde karar dönemi'dir.

Bugün itibarıyla 2 milyon 800 bini aşkın vatandaşımızın ilk doz aşılamasını gerçekleştirdik. Yarın itibarıyla ilk aşılanan grubumuzun ikinci doz aşılamasına geçiş yapıyoruz. Hedef, ülke nüfusunun minimum yüzde 60'ının aşılanmasını tamamlamaktır.

15 milyon doz aşıyı temin ettik. Toplamda 100 milyon dozu aşkın aşı için anlaşmalarımızı yapmış bulunuyoruz.

Kabine mensuplarına aşı çağrısı

"Önümüzdeki hafta sonundan itibaren başlamak kaydıyla, başta kabine mensuplarımız olmak üzere, devletin üst yöneticilerini aşılanmaya çağırıyorum. Yarından itibaren 70 yaş üzeri, cuma günü itibarıyla 65 yaş üzeri vatandaşlar koronavirüs aşısı olmak için sisteme tanımlanıyor olacak."

Mutant virüs vakaları

"Güney Afrika mutasyonları halihazırda bilinmezliğini koruyor. İngiltere mutantının çok daha bulaşıcı olduğunu söyleyebilirim. Virüs mutasyona uğrasa da önlemler aynı. İstediğimiz ölçüde düşüşü elde edersek, kısıtlamaların azaltılması en önemli gündemimiz olur.

Türkiye'de 23 Güney Afrika varyantı, 263 İngiltere varyantı görüldü. 106'sının ise kökeni henüz bilinmiyor."

Ek tedbirler alınacak mı?

"Yeni tedbir değil, halihazırda uygulanmakta olan tedbirlerin devam etmesini istiyoruz. Bilim Kurulumuzun önerisi, vaka sayılarının izlenmeye devam edilmesi yönünde."

"Öğretmenleri aşılayacağız"

"Yüz yüze eğitim-öğretime geçecek olan okullar için bakanlıktan listeleri temin ettik. Şubat ayı sonuna doğru öğretmenlerimizi aşılamaya başlayacağız.

Eğitim-öğretime başlanacak sınıflar için söylüyorum. Öğretmenlerimiz için de aşılama takvimi hazırlanacak."

"Yeni aşılar Türkiye'de"

"Yeni aşılar dün ve bugün itibarıyla geldi. Bunu ilk defa benden duyuyorsunuz.

130 milyon aşının sözleşmesinin gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Türkiye'ye mart ya da nisan ayına kadar aşıyı temin edebilecek her şirketten alma çabası içinde olduğumuzu herkes bilsin. Aşı global bir savaşa döndü fakat biz vatandaşımız için büyük bir çaba sarf ediyoruz."

Yerli aşıda son durum

"Yerli aşı çalışmalarımızı gün gün izliyoruz. An itibarıyla 17 aşı adayımız bulunuyor. Bugün 'Faz-2' için gönüllüler aşılandı."

Yorumlar (0)