Fahrettin Koca'dan yerli aşı açıklaması

Bakan Koca, "TURKOVAC acil kullanım onayı aşamasına geldi. Ekim ayında seri üretime geçeceğiz." dedi.

GÜNDEM 09.09.2021, 18:28 09.09.2021, 19:39
Fahrettin Koca'dan yerli aşı açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 gündemine dair açıklamalarda bulundu.



"Yüzde 90'ı aşısızlar"

Koca'nın açıklamalarından önce çıkanlar, şu şekilde:

"100 milyon doz, büyük ve ortak bir başarının adıdır. 100 milyon doz başarısı bizi büyük bir neticeye hazırlıyor. Bu netice, hızla ulaşabileceğimize inancımın tam olduğu toplum bağışıklığıdır.

18 yaş ve üstü nüfusta ilk doz aşı oranı yüzde 82, ikinci doz aşı oranı ise yüzde 63,8. Tam doz aşısını 6 milyon 32 bin kişi yaptırdı.

An itibarıyla aktif vakaların yüzde 90'a yakın kısmı aşı olmamış veyahut aşısı tamamlanmamış bireylerdir.



"Bilim Kurulu erken davrandı"

Bilim Kurulu'nun aşıda 'hatırlatma dozu'nu programa alması, olası büyük risklere engel olmuştur.

Tam doz aşılama yüzdesinde henüz yeterli seviyeye ulaşamadık. Aşının tam dozla sağlanan koruyucu etkisine toplumun büyük bölümü olarak sahip değiliz.



"Yerli aşıda seri üretime geçeceğiz"

Yerli aşımız TURKOVAC, acil kullanım onayına başvuracak aşamaya geldi.

Bir tesiste üretimine başlamış olduğumuz TURKOVAC aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilebilecek altyapıya ulaştı. Onay alması durumunda ekim ayı içerisinde seri üretime geçeceğiz.



"Vakaların yüzde 90'ı Delta"

Mu varyantının daha ağır ilerlediği şeklinde genel bir düşünce olduğunu biliyoruz. Fakat bizim 2 vakamızda an itibarıyla böyle bir durum mevzubahis değil.

An itibarıyla toplumda yüzde 90'ın üzerinde Delta varyantı söz konusu. Mu varyantı 2 vaka var. Bu 2 vaka da İstanbul ilimizde ve aşılı olmayan bireyler.



Sahte aşı kartı ve PCR testi iddiaları

Sahte aşı kartı ve PCR testi iddialarıyla ilgili somut bir istismarın gerçekleştiği bilgisi bize ulaşmadı fakat olursa da müeyyidenin güçlü olacağını belirtmek isterim.



"12 yaş üstüne veli onayıyla aşılama uygulamasını başlattık"

Kronik hastalığı bulunan 12 yaş üstü kişilerin aşılanmasını önem veriyoruz. 12 yaş üstü, eğitim gibi gerekçelerle veli onayıyla bu aşıyı yaptırmanın önünü açtık.



"4-5 kat daha fazla vaka görebilirdik"

Eğer aşılanma bu seviyede yapılmamış olsaydı, an itibarıyla vaka sayımız en az 4-5 kat, hastane yükümüz ise bir o kadar artmış olacaktı.



'Sinovac etkisiz' iddiaları

Sinovac aşısı etkili fakat üçüncü aydan sonra koruyuculuğun azaldığını biliyoruz, hatırlatma dozunu uygulayarak koruyuculuğu 5-6 kat yükseltmek mümkün.



Öğretmenlerin aşılanma oranı

Öğretmenlerimizden çift doz aşısını yaptıranların oranı yüzde 77'ye ulaştı, en az bir doz aşısını yaptırmış öğretmenlerimizin oranı ise yüzde 90'ı aştı. Kovid-19 yaygınlığının tespit edilebilmesi için pazartesi gününden itibaren bazı örnek okullarda tarama yapılacak.



"Yabancıların da PCR zorunluluğu var"

Yabancılara da yurt dışı seyahatlerde PCR zorunluluğu var. Yurttaşlarımızın güvenliği için önemli."

Yorumlar (1)
bayram izoğlu 3 yıl önce
peki bu dozda aşı vurulmayya giderken sözleşmede şu şekil bildiriyor aşının herhangi bir etkisi ve ilerde ne olacağı beli olmayan aşının sorumluluğunu kabul etmiyoruz ve bu riksi olduğu için bize bu sözleşmeyi izmalatıyorsunuz