Fahrettin Koca'dan Kemal Kılıçdaroğlu'na aşı tepkisi

Fahrettin Koca, "Sayın muhalefet liderini, kendisi aşısını yaptırdığı halde, kendisinden sonra aşı yaptıracak olan vatandaşlarımıza kullanılacak olan aşıların tedarikini riske atmak yerine, bu hususta sorumlu davranmaya çağırıyorum." dedi.

GÜNDEM 06.03.2021, 20:53
Fahrettin Koca'dan Kemal Kılıçdaroğlu'na aşı tepkisi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ’83 milyonun hakkı adına bir açıklama’ başlıklı bir paylaşımda bulundu. Bakan Koca, gerçekleştirdiği paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

"Siyaseten nasıl bir fayda umuluyor?"

"Sayın Kılıçdaroğlu, ülkemizin aşı programını riske atarak nasıl bir kazanç sağlayacağını düşünüyor? İlişkilerin bozulması, aşı tedarikinin zorlaşması, vatandaşın lehine olur. Siyaseten kendi lehine ne olabilir? Bunun bedelini aşı bekleyen vatandaşlar öderse, bunu nasıl izah edecek? Sayın muhalefet liderini, kendisi aşısını yaptırdığı halde, kendisinden sonra aşı yaptıracak olan vatandaşlarımıza kullanılacak olan aşıların tedarikini riske atmak yerine, bu hususta sorumlu davranmaya çağırıyorum.

Salgınla mücadeleye siyaset katmamak için çaba sarf ettik. Herkese eşit olmaya çalıştık. Bu kararlılığımız sonuna kadar devam edecek.

Salgınla mücadele siyaset malzemesi yapılmaya çalışılmaktadır. Tabii ki eleştiride bulunabilirler fakat bu bir savaş alanı olarak görülmemelidir.

"Alışkınız fakat meşru görmüyoruz"

Kendilerine 1 milyon doz aşının bedava alınmadığını söyledim. Bu bir peşin hükümlülüktür. Belgelerle açıklama yapmamıza rağmen, aşıların bedava olduğunu iddia etmektedir. Biz bu kötü yaklaşıma alışkınız fakat bu durumu meşru göremeyiz. 

Distribütör ile aracı şirket birbirinden farklı sorumluluk ve yetkilere sahiptir. Distribütör tektir fakat aracı şirket birden fazla olabilir. Aracı şirket, ana şirketten mal alıp kar yaparak alıcıya satar. Yetkili şirket ise ana şirketin müteselsil ve temsilcisi sorumluluğunu alır. 

Tek yetkili distribütöre aracı olarak göstermek ve bunun üzerinden yolsuzluk yapıldığına dair imada bulunmak, devlete satış yapan bütün yetkili firmaları itham etmek demektir. Söz konusu firmanın pazarlık hususunda hiçbir etkisi yoktur. Devlet Malzeme Ofisi ve Sağlık Bakanlığı, Sinovac ile direkt olarak görüşmüştür.

Bu durumu çarpıtarak, anlaşmanın DMO ile yapıldığından hiç söz edilmemektedir. Bu da bir kötü niyet göstergesidir. 

1 milyon doz aşının teminat olarak kullanıldığı, bedelin Faz-III çalışmaları ve ülkemizde dolumu gerçekleştirilecek ürünler için kullanılmak üzere distribütör firmaya gönderildiği belirtilmiştir. Sinovac tarafından teslim edilen aşıların ücretinin ödendiği ortadadır.

"DMO, 1 kuruş ödememiştir"

DMO, ücretsiz bir şekilde ulaşabileceği aşıyı herhangi bir aracıdan para ile almamış, teslim edilmemiş aşılar için 1 kuruş bile ödememiştir. 

Ticari sır oldukça basit bir husustur. Aşıya en ucuz erişim sağlayan ülkeyiz. Bu durumun üçüncü taraflara ulaşmaması için bir taahhütname imzalanmıştır. Ticari sır hususu bundan ibarettir.

"Sinovac ile imzalanan ticari sır taahhütnamesi ihlal edilmiştir"

Meblağın yazılı olduğu evrakı usulsüzde ele geçirip ifşa etmek, Sinovac ile yapılan anlaşmanın ihlali anlamına gelmektedir. 

Bu durum, aşı tedarikini riske atmaktadır. Bu konudaki niyeti, vatandaşlarımızın vicdanına havale ediyoruz.

Koronavirüs aşısı için sıra bekleyen vatandaşlarımıza ve tüm milletimize saygılarımla."

Yorumlar (0)