Faciadan dönüldü! 276 insan ölebilirdi...

İzmir'de bir gemiden 276 sığınmacı çıktı. Organizatör oldukları belirlenen 8 kişi gözaltında. Sığınmacılar hava almayan kapalı bir bölümden çıkarıldı. Saatler sürecek yolculukta sığınmacıların büyük bölümünün boğularak ölebileceği değerlendirildi.

GÜNDEM 07.07.2020, 10:03 07.07.2020, 11:26
Faciadan dönüldü! 276 insan ölebilirdi...

İzmir'de yurt dışına götürülmek istendiği iddia edilen 276 sığınmacının bulunduğu bir gemi yakalandı. İllegal yolculuğu organize ettikleri ileri sürülen 8 kişi ise gözaltında bulunuyor.

Büyük bir düzensiz göçmen grubunun illegal yollardan yurt dışına götürüleceği istihbaratı üzerine İzmir Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçaklığı ve İnsan Ticaretiyle Mücadele Şubesi ile Sahil Güvenlik Ege Komutanlığı ekipleri tarafından çalışma başlatıldı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçaklığı ve İnsan Ticaretiyle Mücadele Şubesi ile Sahil Güvenlik Ege Komutanlığı ekipleri, teknik ve fizikî takipten sonra Narlıdere sahiline yaklaşan gemiyi izlemeye başladı. Onarım bildiriminde bulunarak Sahilevleri mahallesindeki balıkçı barınağına yanaşmaya başlayan geminin, kıyıya yanaşıp durduktan hemen sonra sığınmacıları almaya başladı. Geminin sığınmacıları aldığı tam o anda operasyon için düğmeye basıldı.

46'sı kadın 59'u çocuk 276 sığınmacı

İzmir Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçaklığı ve İnsan Ticaretiyle Mücadele Şubesi ile Sahil Güvenlik Ege Komutanlığı ekipleri, operasyonda gemi içinde arama yaptı. 
Gemide yapılan aramada yakıt deposuna benzer kapalı ve hava almayan bir bölme olduğunu gören ekipler, geminin bir parçası olmayan ve sonradan kurulduğu anlaşılan bölmeyi kontrol ettiklerinde yüzlerce sığınmacı ile karşılaştılar.

276 sığınmacıdan 46'sının kadın, 59'unun ise çocuk olduğu görüldü.

Afganistan, Bangladeş, Suriye, Orta Afrika, Somali ve İran uyruklulardan oluşan sığınmacıların Türkiye'nin farklı illerinden getirildiği belirlendi.

Gemideki kapalı ve hava almayan bölmelerden çıkarılan 276 göçmenden bazılarının nefes almakta güçlük çektikleri tespit edildi.

Faciadan dönüldü

Henüz yola bile çıkılmamışken nefes problemi yaşayan sığınmacıların hava almayan bölmede saatlerce sürecek yolculukta hayatta kalmalarının imkânsız olacağı değerlendiriliyor.

Gerçekleştirilen operasyonda illegal yolculuğu ve geçişi organize ettikleri ileri sürülen 8 kişi gözaltına alındı.

Gemi su almaya başlamış

Yaklaşık 40 metre uzunluğundaki geminin bir süredir Fethiye açıklarında demirlediği, göçmen kaçakçılarını almak için önceden belirlenen tarih olan 19 Haziran'da İzmir Körfezi'ne ulaştığı belirtildi.

Onarım bildirimiyle Narlıdere sahile çekilen geminin su almaya başladığı da ortaya çıktı. Daha fazla göçmen alabilmek için iç bölümündeki bazı orijinal bölümleri yıkılan geminin, bazı yerlerine ise yeni bölümlerin yapıldığı belirlendi.

Yorumlar (0)