F-35 sorununda ABD'yle diyalog başlıyor

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, F-35'te çözüm için diyalog döneminin başladığını duyurdu.

GÜNDEM 07.05.2021, 14:06 09.05.2021, 08:58
F-35 sorununda ABD'yle diyalog başlıyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarması konusunda konuştu.

Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Demir, Türkiye’nin programdan çıkarılmasının hukuki bir dayanağının bulunmadığını söyledi. 

Demir, “Hiçbir ülke F-35 programından tek taraflı çıkartılamaz demiştik. ABD’nin son mektubu bizi haklı çıkardı.” açıklamasında bulundu.

F-35 programı için imzalanan mutabakat zaptını hatırlatan Demir, “Buna göre herhangi bir ortağın buradan çıkartılması yalnız bütün ortakların oybirliğiyle olur veya kendisi çekilir." dedi.

Hukuki değil

Demir, mutabakattaki durumlar olmadığı halde Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına dönük açıklamaların bir hukuki zeminin olmadığını vurguladı.

F-35’te müttefiklik ruhu içinde çözüm

İsmail Demir, son olarak Türkiye’nin, ABD’ye sipariş ettiği F-35 uçaklarıyla ilgili haklarının kaybedilmemesine konusunda müttefiklik ruhuna aykırı olmayacak bir çözüm bulunması için ABD ile bir diyalog süreci başlayacağını duyurdu.

Milli Muharip Uçak

Milli Muharip Uçak projesini en kısa zamanda hayata geçirmek için çalışacaklarını ifade eden Demir, projeyi hayalperest bir vizyon olarak kullanmak istemediklerini vurguladı. 

SİPER’de son durum

Yüksek irtifa hava savunma sistemi SİPER hakkında açıklamalarda da bulunan Demir, hava savunmanın katmanlı bir yapı olduğuna işaret etti.

SİPER sisteminin bir menzil ve önleme kabiliyeti olduğunu fakat bu özellikteki bir sistemin kurulup hazır halde getirilmesiyle beklenmeyen bir yönden çok fazla saldırıyla karşılaşıp zarar görme tehlikesine değindi.

2023 bitmeden devrede

Bu bilgiler ışığında katmanlı yapının unsurlarının peyderpey devreye alınması gerektiğini söyleyen Demir, Türk Savunma Sistemi’ndeki son gelişmeler hakkında bilgi de verdi.

“Türk Savunması’nda yerlilik yoktu”

Türkiye’nin 3 yıl önce yerli hiçbir savunma sistemi olmadığını, önce alt katman olarak Korkut’un devreye girdiğini belirtti. 

Geçen yıl omuzdan ve araçtan atılan 4 kilometre irtifa ve 8 kilometre menzile kadar etki gösteren Sungur’un hizmete alındığını belirten Demir, geçtiğimiz günlerde otonom atışı yapılan Hisar-A+’dan da bahsetti. 

Bu gelişmelerin devamında irtifa ve menzilini artıran Hisar-A+ sisteminin devreye girdiğini söyleyen Demir, buna ek olarak Hisar O+’nın geliştirildiğini belirtti.

SİPER’den önce ara ürün

Yüksek irtifa hava savunma sistemi SİPER’den önce, bir ara ürün beklentilerinin olduğuna değinen Demir, bu ürünün de 100 kilometreye kadar etkili menzil ve 20 kilometrenin üzerinde bir irtifa ile gündeme geleceğini söyledi.

Sistemin, birbirinin üzerine eklenerek geliştirildiğini belirten Demir, SİPER’i 2023 bitmeden devreye alacaklarını açıkladı.

Yorumlar (0)