F-35 pilotları bugün yurda dönüyor

F-35 eğitimi için ABD'de bulunan Türk pilotlar ile askeri personel bugün Türkiye'ye dönüş yapacak.

GÜNDEM 01.08.2019, 08:48
F-35 pilotları bugün yurda dönüyor

F-35 programı dâhilinde Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) eğitim alan 40'a yakın pilot ve yer hizmeti görevlisi, ABD'nin kararı ile Türkiye'ye dönüş yapacak. 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), geri dönüş organizasyonunu tamamladı. Personelin bugün Türkiye'de olacağı tahmin ediliyor. 

ABD, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi alması nedeniyle F-35 programına katılımını durdurmuştu.

"F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak"

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 alımı nedeniyle F-35 programından çıkarılması için sürecin başlatıldığını duyurmuştu.

Pentagon'un açıklamasında, Türkiye'nin 9 milyar dolarlık bir kayıp yaşayacağı kaydedilmişti. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti:

"Türkiye bu kararından dolayı iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak. Türkiye yakın bir NATO müttefiki olmaya devam ediyor ve askeri ilişkimiz güçlü. Türkiye ile ilişkimiz çok katmanlı ve F-35 ortaklığının ötesine uzanıyor. Türkiye'nin programdan çıkarılması 500 ila 600 milyon dolara mâl olacak. Şu an Türkiye'nin programdan çıkarılması ile oluşan parça açığını doldurmaya odaklanmış durumdayız."

Türkiye parça üretiminden çıkarıldı 

F-35 uçaklarının üreticisi Lockheed Martin, ABD'nin yaptırım adımından sonra Türkiye'yi parça üretiminden çıkarmıştı. 

Lockheed Martin CEO'su Marillyn Hewson, konuya ilişkin şunları söylemişti:

"F-35 üretimindeki Türk endüstrisi katkısını aşamalı biçimde ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Bunun için zaman çizelgeli bir çalışma programı hazırladık. Mart 2020'ye kadar tamamlanmış olacak ve böylece her şey çözülmüş olacak."

Yorumlar (0)