'Evim Yuvan Olsun' kampanyasına yoğun ilgi

'Evim Yuvan Olsun' adlı kampanyada müracaat sayısı 10 bine ulaştı.

GÜNDEM 27.02.2023, 00:05
'Evim Yuvan Olsun' kampanyasına yoğun ilgi

Mustafa Varank, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden etkilenen depremzedelerin geçici barınma gereksinimlerini karşılamak için başlatılan 'Evim Yuvan Olsun' isimli kampanyada müracaat sayısının 10 bine ulaştığını duyurdu.



"Teşekkürler Türkiye"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden, 'Evim Yuvan Olsun' adlı kampanyaya dair paylaşım yaptı. 

Bakan Varank, söz konusu paylaşımında, "Biz çok büyük bir aileyiz. Hayırsever yurttaşlarımız tam 10 bin afetzede aile için 'Evim Yuvan Olsun' dedi. Bu zorlu günleri her beraber aşacağız. Teşekkürler Türkiye." yorumunda bulundu.

'Evim Yuvan Olsun' kampanyası nedir?

Hayırseverler yurttaşların güvenilir bir uygulamayla konutlarını ücretsiz olarak ya da indirimli kira bedelleriyle gereksinim sahiplerinin kullanımına açabilecekleri bir sistem devreye girdi.

Ev tahsis etme olanağı olmayan yurttaşlar ise bahse konu sistem üzerinden nakdi bağışta bulunarak afetzedelere barınma desteği sunabilecek.

Oluşturulan konaklama olanakları, afetzedelerin istifadesine sunulacak.

Uygulama çerçevesinde, boş ya da kullanmadığı konutunu depremzedeler için minimum üç ay süreyle açanların müracaatı alınacak. Müracaatlar, konutun bulunduğu ilçenin kaymakamlığınca bizzat yerinde incelenecek. Kaymakamlığın uygun gördüğü evler ücretsiz olarak uygulamaya dahil edilecek. Kaymakamlık ile konut sahibi arasında 'Ödünç Sözleşmesi'ne imza atılacak. Belirlenen afetzede aile eve kaymakamlıkça yerleştirilecek.

Konutu piyasa şartlarına göre uygun bir ücretle afetzedelerin kullanımı için bir seneliğine kiraya vermek isteyenler de söz konusu sisteme müracaat edebilecek. Uygun görülen konutlar için de kaymakamlık ile konut sahibi arasında 'Kira Sözleşmesi'ne imza atılacak ve afetzedeler yine kaymakamlıkça konuta yerleştirilecek. Bu konutlar için belirlenen kira ücreti, AFAD hesaplarında toplanan kira bağışlarıyla karşılanacak.

Afetzede ailelerin kullanımı için konutuyla kampanyaya iştirak edemeyenler, bahse konu uygulama üzerinden nakdi kira desteği yapabilecek. Yapılan destekler, kampanya çerçevesinde indirimli olarak kiralanacak olan konutların kira ödemelerinde kullanılıyor olacak. 

Afetzedelere konutlarını ücretsiz tahsis etmek isteyenler minimum üç aylık bir taahhüt vererek kampanyaya iştirak edebilecek. İsteyen ev sahipleri ise bu süreyi bir seneye değin uzatabilecek. Konutunu indirimli olarak kiraya vermek isteyenlerin ise bir sene süreyle konutlarını açmaları gerekecek.

Evlere yerleştirilecek olan afetzede aileler İçişleri Bakanlığı ve AFAD tarafından belirlenecek. Yaşlı, engelli, düzenli olarak tedavi görmesini gerektiren kronik rahatsızlığı olan ve benzeri dezavantajlı kişilerin olduğu aileler ile depremde aile üyelerini yitirmiş çocuklu aileler öncelikli olacak.

Kampanya çerçevesinde afetzedelerin yerleştirildiği konutların doğal gaz, su, elektrik faturaları, afetzedelerin kaldığı dönemde kaymakamlıklarca ödenecek. Bu konuda ev sahiplerine ek bir gider doğmaması temin edilecek.

Afetzede ailelerin kullanımları sebebiyle konutta veyahut evdeki eşyalarda herhangi bir zarar oluşması olasılığına karşı sigorta güvencesi sunulacak ve sigorta primlerini Türkiye Sigorta karşılayacak. 

Kampanyaya dair ayrıntılı bilgiye 'www.evimyuvanolsun.org' internet adresi üzerinden ulaşılabilecek.

Yorumlar (0)