Ev sahiplerine kötü haber: Bekara konut verilmemesi, “hak ihlali” sayıldı 

Hasankeyf’te bekar olan bir kişinin kendisine ev bulamaması, mahkemeye, milyonlarca bekarı ilgilendirecek kararı verdirdi. Mahkemeye göre bekar kişilere konut verilmemesi, “ayrımcılık yasağının ihlali” sayıldı.  

GÜNDEM 29.09.2021, 08:36
Ev sahiplerine kötü haber: Bekara konut verilmemesi, “hak ihlali” sayıldı 

Batman Hasankeyf’te yaşayan ve bekar olan bir şahsın annesi 2008, babası da 2010 senesinde vefat etmişti. O dönemde ailesinin evinde kalan şahıs, Devlet Su İşleri tarafından bölgeye yapılan Ilısu Barajı sebebiyle ilçe merkezinin başka yere taşınmasından dolayı yeni yerleşim merkezine taşınmak istedi. Devlet Su İşleri ise 5543 sayılı Kanun’un 8’inci maddesi gereğince yeni yapılan evlere yalnızca “aile vasfını taşıyan” kişileri yerleştirdi. Böylelikle bekar şahıs, konut bulamadı.  

Bunun üzerine Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunan şahıs, olumsuz cevap aldı. İdari işlem reddi alınca açtığı dava da mahkeme tarafından reddedildi. Şahıs, pes etmeyerek, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuru hakkında münakaşada bulunan Yüksek Mahkeme ise mülkiyet hakkıyla bağlantılı olarak “ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine” kanaat getirdi. 



“Hak ve özgürlüklerin hiçbir ayrımcılık gözetilmeden sağlanması...” 

Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı gerekçesinde, “mülkiyetin korunması” başlıklı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 1 numaralı protokolünün birinci maddesi ve AİHS’nin 14’üncü maddesi hatırlatılarak “hak ve özgürlüklerin hiçbir ayrımcılık gözetilmeden sağlanması” gerektiğine yer verildi.  

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne göre farklı muamelenin makul ve nesnel bir gerekçeye sahip olunmaması halinde “ayrımcı” olarak nitelendirileceği belirtilen kararda, Anayasa’nın 35’inci maddesinde de mülkiyet hakkının tanımlandığı ve Anayasa’nın 10’uncu maddesine göre “herkesin kanun önünde eşit olduğu” ifade edildi. 

Yorumlar (0)