Etik Kurulu Başkanı Toptan: Delilleri dikkate alıyoruz!

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, kurulun çalışma sistemine ilişkin, "İddiaları incelerken, yargılama yapar gibi usullere oldukça dikkat ederek, iddiayı, savunmayı, delilleri dikkate alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi. 

GÜNDEM 20.02.2020, 09:54
Etik Kurulu Başkanı Toptan: Delilleri dikkate alıyoruz!

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, bir otelde gerçekleştirilen "Yerel Yönetimlerde Seçilmiş ve Atanmış Kamu Görevlilerinin Etik Farkındalığının Artırılması Çalıştayı"nda önemli açıklamalarda bulundu.

Toptan, 2004 yılında Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun Avrupa Birliği (AB) müktesebatı kapsamında çıkarılan kanunla kurulduğunu ifade etti. 

"Kurul kararları yargı denetimine tabi tutuluyor"

Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun Türk idare sistemi içerisinde bulunan diğer kurullardan farklı yönlerinin olduğunu kaydeden Toptan, "Diğer kurullardan ayrı tarafımız, kurul kararlarının yargı denetimine tabi olmasıdır. Bizim verdiğimiz karar, taraflar tarafından idari yargı yoluna götürülebilir, orada bozulabilir veyahut onanabilir." dedi. 

Kanunla kurula yüklenmiş iki temel hedefin bulunduğuna dikkat çeken Toptan, bunları "etik kültürünün ülke genelinde yaygınlaştırılması ve bununla ilgili projelerin hayata geçirilmesi" ile "kamu görevlilerinin ve tüm kamunun etik davranış ilkeleri çerçevesinde mutlaka bilinçlendirilmesi" olarak açıkladı. 

"Siyasi mensubiyetine bakmadan karar veriyoruz"

Toptan, kurulun çalışma sistemine ilişkin şunları söyledi:

"İddiaları incelerken, yargılama yapar gibi usullere oldukça dikkat ederek, iddiayı, savunmayı, delilleri dikkate alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu ana kadar idari yargı tarafından denetlenen, onaylanan ama bozulan davalarımız da var. Kim olursa olsun, siyasi mensubiyetine bakmadan, önümüze gelen bir belediye başkanıyla ilgili iddialarda, 'Acaba bu hangi partinin mensubu' diye üzerinde bile durmadan mevcut delillere göre karar verip, sistemin iyi ve dürüst işlemesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz."

Yaptığı açıklamaların ardından Toptan, katılımcılara plaket takdim etti.

Ankara Valisi Vasip Şahin, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu üyeleri ile diğer ilgililer de toplantıya katılım gösterdi. 

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Toptan, toplantının ardından gazeteciler ile bir süre sohbet etti.

Yorumlar (0)