Eskişehir'de test skandalı: Negatife pozitif, pozitife negatif

Eskişehir'de koronavirüs testi pozitif olmasına karşın veri giriş hatası sebebi ile hastaların PCR testleri negatif görünürken, negatif olan kişilerin ise pozitif olduğu sanılarak evlerinde ilaç tedavisine başlandı. Yanlışlık ise gerçekleştirilen kontroller ardından fark edilerek test sahipleri tek tek aranıp bilgilendirildi.

GÜNDEM 29.03.2021, 19:35 30.03.2021, 11:06
Eskişehir'de test skandalı: Negatife pozitif, pozitife negatif

Eskişehir Şehir Hastanesi'nde 94 kişinin COVID-19 (yeni tip koronavirüs) PCR test neticelerinin veri giriş programında meydana gelen hata sebebi ile karıştı. 

Pozitife negatif, negatife pozitif işareti

Gerçekte testi negatif olanlara ‘pozitif’ olduğu bilgisi verilirken, ‘negatif’ olanlara ise test neticelerinin pozitif olduğu bilgisi aktarıldı.

Test neticelerinin sisteme aktarılmasının sonrasında Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı filyasyon personelleri, sistem üzerinden PCR testi pozitif olanlarla ilgili prosedürü işleterek evlerinde tedavi olacaklara ilaç temin etti.

Test neticelerinin hatalı olduğu ise gerçekleştirilen kontroller sonucu fark edildi.

Hastaneden açıklama

Eskişehir Şehir Hastanesi tarafından gerçekleştirilen açıklamada, “Hastanemizin tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarında 26 Mart 2021 tarihinde üzerinde çalışılan ve 94 hastayı ilgilendiren koronavirüs test işlemi sonucunda, 94 hastadan 7 tanesi pozitif olarak belirlenmiştir. Sonuçların onayı işlemi esnasında meydana gelen bir sistem hatası neticesinde, 94 hastanın sonuçlarının sisteme pozitif olarak geçtiği belirlenmiştir. Bu durum üzerine hatalı olarak onaylanan bütün hastaların neticeleri, sistem üzerinden 2 saat gibi kısa bir süre içerisinde düzeltilmiştir. Ayrıca derhal bütün hastalarımıza telefon ile ulaşılmış, husus ile ilgili bilgilendirme hastanemiz tarafından yapılmıştır. Hiçbir hastamızda mağduriyet yaşanmamıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (0)