Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir'in 18 yıl 6 ay hapsi istendi!

Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında FETÖ üyeliği ve görevi kötüye kullanmna suçlarından 18 yıl 6 ay hapis istemi içeren bir iddianameyle dava açıldı.

GÜNDEM 30.12.2019, 17:57 30.12.2019, 19:48
Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir'in 18 yıl 6 ay hapsi istendi!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında FETÖ üyeliği ve görevi kötüye kullanmna suçlarından dolayı 18 yıl 6 ay hapis istemi içeren bir iddianameyle dava açtı. Terör ve Örgütlü Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Adem Güney'in hazırladığı iddianamede, ÖSYM'nin 2010-2015 yıllarında düzenlediği tüm sınavlarda soru sızdırıldığı hakkında bilirkişi raporu da yer aldı.

Arka plandaki uygulamalarla sorular çalınmış

Bilirkişi raporunda ÖSYM'nin bahsi geçen yıllarda sınav sorularını "Sır cihazı" isimli kriptolu bellek cihazına yüklerken kurumun bilgisayarlarındaki "ProNMS ve Lumension" isimli programlar sayesinde soruların arka plana kaydedildiği açıklandı.

Bilgisayarlarda arka planda bulunan soruların, kurum içindeki örgüt üyesi bazı görevliler tarafından "FETÖ'nün ÖSYM imamı" olarak geçen Bekir Şimşek'e ulaştırıldığı belirtilen raporda, soruların bu kişi aracılığıyla FETÖ üyelerine dağıtıldığı ifade edildi.

Bilirkişi raporunda soruşturulmaların başlatılması üzerine FETÖ üyelerinin ÖSYM'de bulunan bilgisayarlara geri dönüşü olmayacak şekilde 35 defa format attığı, ancak yine de çeşitli bilgisayarlarda sınav sorularını arka planda kaydetmeye yarayan programlar hakkında kalıntıların tespit edildiği açıklandı.

İtirafçılar, önemli bilgileri gün ışığına çıkardı

İddianame içinde ÖSYM'nin Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığı ile Bilgi Güvenliği ve Yönetimi Daire Başkanlığında bulunan FETÖ mensubu bazı bilişim uzmanı çalışanların itirafları da yer aldı. Bahsi geçen birimde çalışan M.E.A., ÖSYM'de 3,5 yıl çalıştığını söyledi ve "Göreve başladıktan yaklaşık 1 yıl sonra, 2014 yılında S.S, sınav sorularını bağlı bulunduğumuz Fethullah Gülen cemaatine vermek üzere sanal sunucu kurmamı istedi. Ben de bunun üzerine WSUS isminde bir sanal sunucu kurdum. Bu sistem, sınav sorularının sır cihazına yüklendiği sırada dosyaların ProNMS aracılığıyla bir kopyasının da WSUS isimli sanal sunucuya atılmasını sağlıyordu. Bu programların yazılımlarını K.K. adlı kişi yapıyordu. Bu kişinin güncelleme sırasında soruların kopyasının alınmasını sağlamak için de güncellemeler yaptığını biliyorum. Kopyası alınan soruları S.S. bir CD'ye yükleyerek dışarı çıkartıyordu. Ben bu tür işlemleri bildiğim halde korkumdan ses çıkaramıyordum. Hangi sınavların soruları bu yöntemle çalındı bilmiyorum ancak tüm sınavlarda çalındığını tahmin ediyorum" ifadeleriyle FETÖ'nün ÖSYM'de nasıl yapılandığını açıkladı.

İtirafçı bilişim uzmanı, arka planda kaydedilen soruların FETÖ'nün ÖSYM imamı Şimşek'e ÖSYM'de 10 yıldır çalıştığı iddia edilen S.S. tarafından verildiğini ifade etti.

Bir başka itirafçı İ.P. de sınav sorularında en son ana kadar yapılan tüm değişikliklerin bile FETÖ'nün eline bir şekilde eriştirildiğini söyleyerek "Soruların sızdırılması, sunucu üzerine yapılan yedekleme konfigürasyonu veya program parçacığı ile sistemi yöneten kişilerin soruları istedikleri başka yere atması şeklinde oluyordu. Bu işlemi yapan kişilerin tamamının 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kurumla ilişiği kesildi. Soruları çalan kişilerin S.S., M.E.A., ve S.S.K. olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"Öğretmeni ikna etmeye gitti" iddiası!

Eski ÖSYM Başkanı Demir hakkında hazırlanan iddianamede bahsi geçen FETÖ üyelerinin kuruma Ali Demir döneminde işe alındığını veya ÖSYM'nin başka birimlerindeyken sorulara erişimlerinin rahat olabileceği birimlere getirildiği ifade edildi. İddianamede Demir'in 2012 yılında yapılan KPSS'de bir kişiyi cevap anahtarıyla yakalayan öğretmen S.Ö.'nün evine giderek olayın üstünü kapamaya çalıştığı da iddia edildi.

Demir iddiaları reddetti

Ali Demir, hakkındaki suçlamaları kabul etmiyor, FETÖ'yle ilişkisini de reddediyor. Demir, ÖSYM'nin kendisinin görev yaptığı dönemde kurumsal bir kimlik oluşturduğunu söyledi ve sınav güvenliğinin de kendi döneminde artırıldığını belirtti. Demir, "ProNMS ve Lumension" isimli programlarda TÜBİTAK onayı olduğunu, personel alımları konusunda ise istihbarat bilgisiyle hareket edildiğini söyledi.

18 yıl 6 ay hapis istemi

İddianamede eski ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma" suçlarından 18 yıl 6 ay hapis cezası talep edildi. İddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Yorumlar (1)
Ismail yıldız 4 yıl önce
Ali demir asagidaki olayla ilgili ne diyecektir?
Gazetelerde Yer Alan Asılsız İddialar

Bugün bazı günlük gazetelere ilan vererek, 2014-TUS/DUS Sonbahar Dönemi sınavı ile ilgili asılsız iddialarla Sayın Cumhurbaşkanımızı ve Sayın Başbakanımızı yanıltıcı mahiyette açık mektup yazan bir grup isim, ÖSYM'yi ağır suçlamalarla töhmet altında bırakacak ifadeler kullanmışlardır.

Son dört yıl içinde geliştirmiş olduğu sınav sistemi, güçlendirilmiş insan kaynağı ve günün koşullarında modernize edilmiş teknolojik altyapısı ile ÖSYM, yapmış olduğu her işlemi saniyesi saniyesine kontrol altına almış ve her saniyenin hesabını verebilecek duruma gelmiştir.

ÖSYM'nin sınavlarında sorduğu her bir soru farklı zamanlarda çok sayıda akademisyen tarafından titizlikle hazırlanmakta ve denetlenmektedir. Buna rağmen bazı sorular, ortaya çıkan ve çoğu zaman da esasa ilişkin olmayan ancak mutlak adalet bakımından gerekli olduğu düşünüldüğünden, sınav sonrasında adayların verdikleri cevapların analizi ve bilim