Eski milli yüzücüden centilmenlik dışı hareket!

40 yaşındaki eski milli yüzücü Tolga Öcal, Marmaris’te düzenlenen Aquamasters Yüzme Şampiyonası’nda, yarışmayı birincilikle tamamlamak üzere olan 13 yaşındaki Seyfi Diker’i çarparak düşürdü. Öcal, kendisinden 27 yaş küçük sporcuya yaptığı centilmenliğe aykırı hareketiyle oldukça tepki çekti.

GÜNDEM 08.05.2019, 12:43 08.05.2019, 16:56
Eski milli yüzücüden centilmenlik dışı hareket!

Muğla’nın Marmaris ilçesinde 1-5 Mayıs 2019 tarihlerinde Uluslararası Arena Aquamasters Yüzme Şampiyonası gerçekleştirildi. Şampiyonun son gününde 1500 metre açık su yüzme etabında ‘fair play’ ruhuna aykırı bir olay yaşandı.

Yarışmaya 11-13 yaş kategorisinde katılan Seyfi Diker, oldukça çekişmeli geçen parkuru en önde tamamlayıp sudan birinci çıktı. Bu sırada 40-44 yaş kategorisinde yarışan ve bu organizasyonda daha önce birçok kez genel klasman şampiyonluğunu elde eden Üsküdar Su Sporları yüzücüsü Tolga Öcal, bitiş çizgisinde sudan hemen önünde çıkan 13 yaşındaki Seyfi Diker’i çarparak düşürdü.

Bu olayın ardından kadınlar kategorisinde yarışa ferdi olarak katılan Ukraynalı Iryna Bolshakova, yarışı ilk sırada bitirirken Tolga Öcal çizgiyi ikinci sırada geçti.

Küçük sporcu Seyfi Diker, olayın şokuyla gözyaşlarına boğuldu. Hakemler, yüzme yarışını 22.03’lük dereceyle tamamlayan Öcal’ı bu centilmenlik dışı hareketinden dolayı diskalifiye ederken, 22.58’lik dereceye sahip olan Okan Ulaş’ı ise büyüklerde birinci ilan etti.

Seyfi Diker de kendi kategorisinde ve tüm yaş grubundan sporcuların yer aldığı genel klasmanda 22.01’lik dereceyle şampiyon ilan edildi.

"Çarptığımı fark etmedim"

Olayın görüntüleri sosyal medyada yayılmaya başlayınca Tolga Öcal’dan açıklama geldi. Öcal, yarışma sonrasında Diker’le çekilen fotoğrafını paylaştı ve altına şunları yazdı:

"Finiş esnasında yaşanılan olaya gelecek olursak, izlerken benim bile olumsuz yorum yapabileceğim bir sahne ile karşı karşıya kaldım. Parkurda Ukraynalı Olimpik bayan sporcu ile yarışma hattı boyunca kıyasıya bir mücadele verdik, yarışmanın sprint kategoride olması, havanın soğuk, suyun dalgalı, havanın yağmurlu ve rüzgarlı, gözlüklerimin buğulu olduğu faktörleri göz önüne alındığında ve genel kategori şampiyonluğunu yakalamak adına en hızlı şekilde çıkış yapmak istediğimde Sevgili sporcu kardeşim Seyfi Diker ile ciddi bir çarpışma yaşadık. Bayan sporcu ile sağ çarpazdan kıyıya çıkmak isterken bir defa düştüm, ayağa kalkıp devam etmek istediğimde sol tarafıma doğru bakarak bir hamle daha yaptım ve orta cepheden halıya doğru koşan sevgili Seyfi’yi göremedim, sol ayağımın bir kez daha kuma takılması ile beraber sevgili Seyfi Diker’le sert bir şekilde çarpıştık, yaşımın 40, sevgili Seyfi’nin de 13 yaşında olduğunu ortaya koyarsak bu çarpışma sonucunda kendisi sola doğru düştü.”

"Manevi ve fiziksel açıdan bilinçli yapılmış bir hareket değildir"

Goldenbahis margin-bottom:11.25pt; margin-left:0cm">Öcal, açıklamalarına şöyle devam etti: “Finiş sonrası bile çarpışmayı fark etmeyerek nabzımı düşürebilmek adına kıyıya yürümeye doğru devam ettim, sonrasında görevlilerin uyarısıyla geriye dönerek durumun farkına vardım. Üst düzey spor yapanlar bilir, finişler sonrasında nefesinizi toparlamaya çalışırken etrafınızda çoğu şey o an için dikkatinizi çekmeyebilir. Bahsettiğim gibi, sola doğru bakarak yaptığım hamle hiçbir şekilde çarpmaya yönelik kasti bir durum değil, aksine en kısa sürede çip halısına çıkabilme isteğimdir, dolayısıyla manevi ve fiziksel açıdan bilinçli yapılmış bir hareket değildir.”

,

"Adil oyun, şampiyonalarımızın temel değeridir"

Aquamasters, kendi sitesinde kamuoyunu bilgilendirme yazısı yayımlayarak konuya açıklık getirdi. Yayımlanan bilgilendirmede şunlar ifade edildi:

“Aquamasters Yüzme Şampiyonaları ülkemizde yüzmenin gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen bir ‘Fair Play’ şampiyonasıdır. ‘Adil oyun’ şampiyonalarımızın temel değeridir. Bununla beraber Şampiyonamızın son günü 1500 metre Açık Su Yüzme etabında yaşanan fair play ruhuna aykırı müessif hadiseye öncelikle açıklık getirmek isteriz. Bilindiği üzere şampiyona etapları farklı yaş kategorilerinde gerçekleştirilmektedir.

1500 metre Açık Su Yüzme Şampiyonasına 11-13 yaş kategorisinde katılan 2006 doğumlu genç sporcu Seyfi Diker parkuru başarıyla ilk sırada tamamlamış ve şampiyonanın hemen sonrasında ödül töreninde Altın Madalyasını almıştır. Genç sporcumuzu kutlar, başarılarının devamını dileriz.

1500 metre Açık Su Yüzme Şampiyonasına 40-44 yaş kategorisinde katılan Tolga Öcal, müsabakalarımızı yöneten Hakem Kurulunun değerlendirmesi sonucunda Şampiyonamızın yarışma talimatlarının 8. ve 9. maddesi uyarınca bitiş anında centilmenliğe aykırı davranışta bulunduğu tespit edilerek yarışma dışı bırakılmış ve diskalifiye kararı alınmıştır.

Eşi ve çocuğu ile birlikte şampiyonamıza katılan ve onur konuğu olarak yarışmalarda yer alan Dünya ve Avrupa Masterlar Yüzme Şampiyonu Irina Bolshakova’nın yaşanan talihsiz olayla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Sporcu, açık yaş kadınlar genel kategoride parkuru ilk sırada tamamlamıştır.

Şampiyona’nın son günü yaşanan fair play ruhuna aykırı müessif hadiseye dair Aquamasters Yönetim Kurulu’nun değerlendirmesi sonucunda centilmenliğe aykırı davranışta bulunan sporcuların bir yıl süre ile Şampiyonalarımızda yer alamayacağı maddesinin yarışma talimatnamelerimize eklenmesi kararı alınmıştır.”

Yorumlar (0)