Eski Bakan: "İsrail Trump'ı kandırdı"

Eski ABD Dışişleri Bakanı Tillerson "Trump'la oynadılar." dedi.

GÜNDEM 21.09.2019, 08:55 21.09.2019, 17:06
Eski Bakan: "İsrail Trump'ı kandırdı"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski Dış İşleri Bakanı Rex Tillerson geçen Çarşamba verdiği demeçte İsrail yetkilerinin ABD Başkanı Donald Trump’la “oynadığını” iddia etti. İsrail Devlet Başkanı Benjamin Netanyahu ile uğraşırken “belli bir düzeyde şüpheci” olunması gerektiğini ifade etti.

Geçen yıl Trump tarafından görevden alınan Tillerson Harvard’da yaptığı konuşmada pek çok konuya değindi.

Harvard gazetesine göre “Pek çok durumda ‘biz(İsrail) iyi adamlarız, onlar kötü adamlar’ söylemine başkanı ikna etmek için bu yapıldı.” dedi. “Bu durumu daha sonra başkana açtığımızda bir ‘oyun oynandığını’ anladı.” ifadelerini ekledi. Tillerson bir miktar Makyevelist ve fazlasıyla becerikli bir diplomat olarak tanımladığı Netanyahu ile diplomatik ilişkilerde dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

İsrail’in yanlış bilgilendirmeleri hakkında “Bizim için bu kadar yakın ve önemli bir müttefikin bunu bize yapması beni rahatsız ediyor.” yorumunda bulundu. İsrail Başbakanlık Ofisi ise iddiaları, eski Dış İşleri Bakanına Twitter üzerinden “Sekreter Tillerson, İsrail iyi adam*dır*.” şeklinde cevapladı.
Trump’ın yakın müttefiklerinden Netanyahu bugünlerde politik gücünü tekrar elde etmek için mücadele veriyor.

İsrail’in altı ayda ikinci defa gerçekleştirdiği parlamento seçimlerinde Netanyahu’nun sağ tandanslı Likud Partisi Knesset’teki (İsrail Meclisi) çoğunluğu elde edemedi. Bu durumda Likud ve merkezci ve liberal Mavi-Beyaz Parti, Knesset'te eşit sayıda sandalyeye sahip olacak ve bu durum Netanyahu'nun geleceğini başbakan olarak belirsiz bırakacak gibi görünüyor.

"İlişkilerimiz İsrail'le"

Netanyahu, 10 yıldan fazla bir süredir görevinde, özellikle Cumhuriyetçi Partideki ABD'li yetkililerle ve Trump’la olan kişisel bağlarını güçlendirmek için çok çalıştığı biliniyor. Ancak Trump,  Netanyahu'nun geleceğiyle ilgili sorulara “ilişkilerimiz İsrail’le” şeklinde cevap verdi.

Kushner tarafından hazırlanan barış planı henüz açıklanmadı ve muhtemelen önümüzdeki haftalarda da açıklanmaycak gibi görünüyor. Önerilen planın oluşturulmasında öncü rolü bulunan ABD delegesi Jason Greenblatt'ın, Netanyahu ve Benny Gantz ile görüşmek üzere İsrail'e gittiği bildirildi.

Öte yandan İsrail’deki Mavi-Beyaz Partinin lideri Benny Gantz seçimlerin ardından koalisyon hükümetine açık olduğunu ancak Netanyahu ile gücü paylaşmak istemediğini belirtti.

Tillerson, görev süresi boyunca İsrail-Filistin arasındaki uzun süreli soruna iki devletli çözümü önerdiğini ve bunun Netanyahu’nun tutumuyla açıkça zıt olduğunu ifade etti. “Bana kalırsa o zamanlar Filistinlilerin mükemmel bulmasa da destekleyebileceği bir çözüm bulma aşamasında olduğumuza inanıyordum, ancak o sıralar çözüm mükemmel değilse bir çözüm değildi. Yine de Arap ülkelerinden yeteri kadar baskı ve teşvik yoluyla sonunda Filistinlilerin de uzlaşacağı iki devletli bir çözüme ulaşabilirdik.” yorumunda bulundu.
 

Yorumlar (0)