Eski Adana BB Başkanı Sözlü hakkındaki davada ne karar çıktı?

Ceyhan Belediye Başkanlığı yaptığı dönemle ilgili "edinim ifasına fesat karıştırma" suçundan eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve diğer 4 sanığa verilen beşer yıllık hapis cezası ile 5 sanık hakkındaki beraat kararının, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesince tekrar incelenmek üzere yerel mahkemeye gönderilmesinin ardından, yeniden görülmeye başlanan davaya devam edildi.

GÜNDEM 20.11.2019, 16:08 20.11.2019, 16:29
Eski Adana BB Başkanı Sözlü hakkındaki davada ne karar çıktı?

Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü katılmadı. Duruşmada tutuksuz sanıklardan Mustafa Hakan A. ve Hüseyin G. ile sanık avukatları hazır bulundu.

Mahkeme savcısı, esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere dosyanın kendisine gönderilmesini talep etti.

Eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü’nün avukatları, bilirkişi raporunun geldiğini, Sözlü'nün imalatların hak edişlere fazla yazılmasıyla ilgili talimat verdiği yönünde bir tespit bulunmadığını belirtti.

Sanıklar Mustafa Hakan A. ve Hüseyin G. de suçlamaları reddederek beraat talep etti.

Diğer sanıkların avukatları da müvekkillerinin beraatlerini talebinde bulundu.

Ceyhan Belediyesi avukatı ise bilirkişi raporunu kabul etmediklerini, kamu zararının oluştuğunu belirterek tüm sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, dava dosyasının esas hakkındaki mütalaasının hazırlaması için mahkeme savcısına gönderilmesine karar verdi.

Heyet ayrıca, kamu zararı olup olmadığı yönünde ek bilirkişi raporu alınması için mahkemedeki sanık ifadeleri, bilirkişi raporları ve diğer belgelerin Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verip duruşmayı eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Ne olmuştu?

Adana Emniyet Müdürlüğüne 24 Kasım 2014 tarihinde posta ile gönderilen ihbar mektubu üzerine başlatılan soruşturmanın sonrasında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör-Teknik ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan ve Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü ve ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar ile Ertuğrul K, Ragip B, Burak İ, Mehmet B, Haluk B, Mehmet Ş, Hüseyin G, Ahmet S, Şaban A, Mustafa Kaan A, Kutfedi K, Hikmet Erol A. ve Ömer A'nın 7 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası alması istenmişti.

Eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü'nün, Ceyhan Belediye Başkanlığı döneminde 6 milyon liralık parke döşeme işi için müteahhide iş bitmeden hak edişin tamamının ödemesini yaptırarak kamu kurumunu zarara uğrattığı, Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra ise eksik olan işleri ASKİ'ye yaptırdığı iddia edilmişti.

Eski Belediye Başkanı Sözlü ile sanıklardan Ertuğrul K, Mehmet B, Hüseyin G ve Ömer A'ya, "edimin ifasına fesat karıştırma" suçundan beşer yıl hapis cezası verilmiş, diğer sanıklar ise beraat etmişti.

Sanık avukatları ile cumhuriyet savcılığı, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine itirazda bulunmuş, dava dosyasına bakan 10. Ceza Dairesi, hapis cezası ve 5 beraat kararını yeniden incelenmek üzere yerel mahkemeye göndermiş, 5 sanık hakkındaki beraat kararını ise onanmıştı.

Yeniden yapılan yargılama sırasında alınan bilirkişi raporunda ise kamu görevlisi olan sanıklar Hüseyin Sözlü, Hüseyin G, Mehmet B. ve Şaban A'nın bulunmadığı, inşaat yetkilisi Ertuğrul K. ve Ömer A'nın geçici hak edişlerle fazla para aldıkları hususunda açık bir tespit, geçici veya kesin kabul belgelerinin bulunmadığı, diğer sanıklar Mehmet Ş, Mustafa Hakan A, Ragıp B, Rahmi P'nin konuyla ilgili sorumluluklarının bulunmadığı görüşüne varıldığı belirtilmişti.


 

Yorumlar (0)