Esad ve SDG Türkiye'ye karşı anlaştı

YPG öncülüğündeki SDG Şam'la anlaştığını açıkladı. Bu durumda Esad rejimiyle bir karşılaşma olacak mı sorusu kamuoyunda yankı bulmaya başladı.

GÜNDEM 14.10.2019, 10:30
Esad ve SDG Türkiye'ye karşı anlaştı

Trump’ın Barış Pınarı Harekatı sebebiyle ABD kuvvetlerinin Suriye'nin kuzeydoğusundan bütünüyle çekileceğini açıklamasından sonra YPG öncülüğündeki SDG Şam'la anlaştığını açıkladı. 

Suriye’de kuzey coğrafyayı kontrol eden Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun açıklaması 'Suriye ordusunun Türkiye sınırına konuşlandırılacağı yönünde oldu.

Türkiye’nin bölgeye başlattığı harekatın en temel motivasyonunun YPG/PKK/PYD güçlerine yönelik olduğu biliniyordu. Bu durumda Esad rejimiyle bir karşılaşma olacak mı sorusu kamuoyunda yankı bulmaya başladı. 

Suriye Ordusu Tel Tamer’e girdi

Açıklamada, ‘Suriye’nin kuzeyindeki Kürt liderliğinin, Suriye ordusunun bütün sınır hattı boyunca konuşlanmasını kabul ettiği’ ifadeleri yer aldı ve BBC’den aktarıldığına göre Suriye medyasında çıkan haberler ordu güçlerinin Res’ul Ayn, Nusaybin ve Haseke’nin ortasında yer alan Tel Tamer’e girdiği yönünde.

Açıklamalar evvelinde beklentiler Menbiç ve Kobani yönündeydi. Suriye devlet medyasının açıklaması da, “Suriye ordusunun askerlerini kuzeydeki cephelere kaydırmaya başladığı” şeklinde yer almıştı.

SDG ve Şam anlaştı

Euronews’in haberine göre Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Barış Pınarı Harekâtı’na karşı Suriye ordusunun kuzey sınırında konuşlandırılması konusunda Esad yönetimiyle anlaşmaya vardıklarını ilan etti.
YPG'nin öncülük ettiği SDG’den yapılan açıklamada, "Suriye ordusu, Türkiye ve müttefiklerinin saldırılarını engellemek ve kontrollerindeki bölgeleri kurtarmak için SDG’ye destek verecek" ifadeleri kullanıldı.
Suriye devlet haber ajansı SANA, “Suriye Ordusu birlikleri kuzeye hareket etmeye başladı” haberini verdi. 
Rusya’yla da anlaştık.

Bir açıklama da  Kobani Kent Savunma Konseyi Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hesen den geldi. Hesen’in iddiası Rusya ve Suriye rejimiyle anlaşma yaptıkları yönünde şekillenirken açıklamasında “…bugün Rusya ve Suriye hükümetiyle bir anlaşmaya vardık. Prensipte bu gece gelecekler” dedi.

“Özerklik hayal olur”

Daily Telegraph gazetesinde çıkan haberde "ABD'nin çekilmesinin ardından Kürtler, Esad'la işbirliği yaptı" ifadeleri yer alırken "Suriye hükümeti ile varılan anlaşmanın Türkiye'nin saldırılarını durdurup durdurmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak bu anlaşma, Kürtlerin Suriye'nin kuzeydoğusunda kendilerine ait yarı devletlerinde özerkliği koruma hayallerine öldürücü darbeyi indirmiş gibi görünüyor" yorumu yapılıyor. 

Putin'le görüşüyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “24 saat içinde Sayın Putin’le herhangi bir sıkıntı olduğu anda görüşmelerimizi yapıyoruz. Atılması gereken adımları da beraber atıyoruz” şeklinde bir açıklamada bulunurken Erdoğan’ın “Bütün bu çalışmalarımızı başarılı bir şekilde yürüttük. Başarılı şekilde de yürütüyoruz. Bütün talimatlara Rusya’da uyulması hassasiyetini görüyorum. Bu noktada biz 24 saat içerisinde Sayın Putin’le herhangi bir sıkıntı olduğu anda görüşmelerimizi yapıyoruz. Atılması gereken adımları da beraber atıyoruz. Gerek Dışişleri, Savunma bakanlarımızın birbirleriyle görüşmeleri, gerek istihbaratımızın birbirleriyle görüşmeleri gayet uyumlu şekilde devam ediyor. Burada herhangi bir sıkıntı söz konusu değil” dediği de kaydedildi. 


 

Yorumlar (0)